tpe Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Wczoraj w końcu wyskoczyłem na rybki. W całkiem nowym miejscu złowiłem kilkanaście małych rdzawców, jednego wargacza i straciłem pięknego bassa... Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosman Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 fajny wargacz ten wobek to rapala max rap?ja probuje ostanio na wobki Node z Tackle House,tez daja rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosman Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 probuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Tak to MaxRap w nowej długości 15 cm. Używam przede wszystkim tych Rapali, Daiwy Saltigi i Magabassa Zonk. P.S. Orta usuniesz edytując post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dorzucam filmiki z wyprawy inauguracyjnej. http://www.youtube.com/watch?v=iy-svevxccs http://www.youtube.com/watch?v=Ui6H2a_RQ6M Kręcone kamerą w okularach, więc niewiele widać, ale klimat jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grendel Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Kamera w okularach? Czego to ludzie nie wymysla, heh Rybki ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Już trzy razy z rzędu miałem na kiju ładnego bassa na nowej miejscówce. Pierwszy walnął w powierzchniowca, drugi w Megabassa, a dziś w 15 cm MaxRapa. Ten ostatni był na kiju najdłużej...Agresywne branie, potężne potrząsanie łbem, kilkunastometrowy odjazd i...zerwana 10 lb PP...Oczywiście przed łowieniem odciąłem ostatni metr, ale musiała być przetarta wyżej...Na pocieszenie 60tak z innego, sprawdzonego miejsca. Na Storma ThunderStick Jointed. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 I niespodzianka, zamiast bassa ładny rdzawiec Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosman Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 fajny basik ja dopiero wrocilem z pl po 2 tygodniach i juz okres ochronny wiec trzeba odpuscic basikom :)od 15 czerwca przezucam sie na popery i poluje na grubassy nie odpuszcze <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Wątek zamarł, więc go trochę ożywię. Sezon trwa, chociaż po rekordowo ciepłym kwietniu, przyszedł średni maj i rekordowo zimny czerwiec...Może reszta sezonu będzie lepsza. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Więcej fotek na moim blogu: http://basshunting.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Przemyslowe lapanie bassow Brawo Tomek, naprawde szczere uznania za TAKIE lowy! Gratuluje i prosze o wiecej fotek i relacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Dzięki Guzu Podejrzewam, że i tak ten sezon ilościowo będzie dla mnie lepszy niż ubiegły, a jakościowo, zobaczymy. Niestety straciłem niedawno drugiego wielkiego bassa z woblerem. Był po prostu nie do zatrzymania w silnym nurcie odpływu. A ja nie sprawdziłem węzła po wyholowaniu kilku ryb...16 lb Varivas po kilkudziesięciometrowym odjeździe strzelił jak nitka...Tak, czy inaczej w przyszłym tygodniu znowu zapowiada się super łowienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 To zobaczcie przemyslowe lowienie pstragow 80+ i szczupakow 100+... Melduje, ze my tu ciagle zyjemy Wiecej zdjec na moim blogu - link pod spodem. Ta rybka z fotki ma 93 cm...Kolejny 90+ dopiero co zlowiony, zdjecie bedzie na blogu w przyszlym tygodniu. Dzieje sie, mowiac krotko Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 A wlasciwie z tym linkiem, to nie do konca prawda, bo ktos mi tu chyba cos pogrzebal w profilu Tutaj : http://www.salmo-adventures.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 tpe możesz wracać do kraju u nas tez już są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 @bigos - to już nie są pstrągi... to jakieś lokalne mutanty. nie liczą się w kategorii Salmo trutta maaaaaaassssssaaaaaakra! Pozazdrościć wody pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Bigos, ależ piękne szczupaki, a pstrągi (?) jeszcze piękniejsze. Niektóre nażarte tak, jakby miały za chwilę pęknąć. Może ktoś kompetentny się wypowie, czy to jeszcze są pstrągi… Genetycznie – pewnie tak, ale… jakby to powiedzieć… fizjologicznie? Musza mieć nienaturlanie duże przyrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Może Marcin nie da się długo prosić i napisze coś o feroxach. W końcu jest ichtiologiem. Te ryby też mnie zaintrygowały, spędziłem nawet dwa dni na łódce trolując za nimi po Corrib. Niestety, miałem tylko jedno branie i kila sekund feroxa na kiju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Dziś bassy nie brały, ale udało mi się przechytrzyć płaszczkę - thornback ray. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommek Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 W tym wypadku podbieranie pod skrzela nie wchodzi w grę Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Na temat feroksow pojawily sie w polskich mediach informacje absurdalne i pewnie kiedys trzeba bedzie te bzdury poodkrecac.To cos co nazywa sie powszechnie ,,feroxem '' to dosyc skomplikowany temat.Z cala pewnoscia jest to rasa Salmo trutta, a nie pstrag ktory ma iles tam kilogramow czy centymetrow.Ryby te nie mieszaja sie na tarliskach z mniejszymi kuzynami ( brown trout) gdyz wybieraja do tarla specyficzne rewiry , nielicznych ciekow i przystepuja do samego aktu tarla w innym terminie - zaobserwowalem ze znacznie pozniej niz brown trouty.Zatem nie ma ,,technicznej mozliwosci'' wymieszania sie genow obu wspolegzystujacych obok siebie populacji. Feroksy w bardzo wczesnym wieku przechodza na diete rybna.Rosna dzieki temu bardzo szybko i osiagaja rozmiary imponujace...Zbadalem wiek swojego najwiekszego z Lough Mask i przy 8 kg wagi mial zaledwie 8 lat...Lowiac czasm na muche rybke 20-30 cm widac juz cechy charakterystyczne dla feroksa - wielki leb, uzebiona mocno szczeka i ciemniejsze ubarwienie niz u malych brown troutow, z duzymi karminowymi plamami zwykle.Lough Corrib to -jak wynika z mojej wiedzy- najlepsze lowisko duzych pstragow w Europie.Ryby maja tu perfekcyjne warunki bytowania i jest ich duzo.Gdyby jeszcze ludzie przestali ja mordowac to bylaby bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 W skrócie takie jakby trocie jeziorowe ... u nas wymarłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 To nie jest dobry skrot.Feroksy maja z polska tak zwana ,,trocia jeziorowa'' tyle wspolnego, ze sa Salmo trutta, ale ich biologia jest inna.Jeziorowe pstragi na Wyspach nie przechodza np.stadium smolta- one sie w rzece wycieraja, a narybek od razu splywa w zdecydowanej wiekszosci do jeziora, gdzie jest zarcia do oporu.A jak nie maja rzeki, to tra sie na spadach dna , zwykle w poblizu wybijajacych zrodel, albo stalych pradow wody etc.Zadna ryba lososiowata nie bedzie sie meczyc w jalowej rzece, jesli ma mozliwosc zycia w zyznej stojacej wodzie.Salmonidy to dosyc skomplikowana historia i wszelkie skroty oraz porownania prowadza zwykle do nikad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Troć jeziorowa również nie przechodzi stadium smolta gdy rzeka jest jałowa. Nie wycierają się w rzekach już od dawna a dokładniej od kiedy nawożono silnie przez rolników zlewnie rzek dopływowych. Czasem cos sie do rzeki ulało itp ... rozwój rolnictwa i przemysłu lokalnego. Na blatach jeziora już od dawien dawna nie miały możliwości gdyż nasze jeziora są silnie zeutrofizowane choć pra pra ktoś tam kiedyś widział. Gdy lodowiec schodził na wyspach w naszych jeziorach były już te ryby. Ostatnie prężne stado było na jeziorze Hańcza. Jak jest teraz nikt nie wie z wiedzy po studiach mogę powiedzieć że lepiej na pewno nie jest i nie będzie. Z wiki Dojrzałość płciową osiąga w 3–7 roku życia (w zależności od jeziora). Na tarło wstępuje do rzek wpadających do jeziora, w którym występuje, w niektórych jeziorach trze się bezpośrednio na dnie w miejscach, gdzie podziemne źródła zapewniają stały przepływ wody. Tarło odbywa się od września do grudnia. Młode trocie spędzają w rzece 1–3 lata, po czym spływają do jeziora, gdzie początkowo przebywają w górnych warstwach wody, a później schodzą głębiej Pasuje jak ulał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 We Wdzie zostawaly i rzeka nie jest tam jalowa- bylem,widzialem,lowilem.Do Hanczy nawpuszczali tych ryb i przez krotki okres byl bum - klasyczny efekt po uderzeniowym zarybieniu.Poza tym porownywanie polskich jezior ( i pstragow) z tymi na Wyspach jest bez sensu, a jeziorowe pstragi w Polsce w czasach nazwijmy je ,,nowozytnych'' to margines ichtiofauny i nigdy nie stanowily istotnego elementu w jej skladzie.To jest inna inszosc jak powiada moj kumpel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi