Skocz do zawartości

Naprawa uchwytu kołowrotka

spy

Rekomendowane odpowiedzi

Została Ci tam nitka gwintu czy tylko tak na zdjęciu wyszedł ciemny obszar. Jak uchwyt się zsunął nieuszkodzony to kup epoxy ale nie 5 min. tylko długo wiążący. Praca z pięciominutowymi to udręka. I spoina będzie wytrzymalsza. Kup papierową taśmę, oklej po krawędzi insertu i gwint, żeby Ci ich wypływający klej nie upaprał. Przygotuj sobie trochę denaturatu do zmywania tego wylewającego się kleju. Wcześniej możesz delikatnie zmatowić papierem ściernym miejsce łączenia ( insert ) i odtłuścić uchwyt od środka. Najlepiej jakbyś miał czym ścisnąć choć trochę uchwyt z wędką , żeby po odłożeniu do wyschnięcia nie pojawiła się szczelina na łączeniu drewna z aluminium. Odczekaj z 48h i na ryby :)

• Like 2

Została Ci tam nitka gwintu czy tylko tak na zdjęciu wyszedł ciemny obszar. Jak uchwyt się zsunął nieuszkodzony to kup epoxy ale nie 5 min. tylko długo wiążący. Praca z pięciominutowymi to udręka. I spoina będzie wytrzymalsza. Kup papierową taśmę, oklej po krawędzi insertu i gwint, żeby Ci ich wypływający klej nie upaprał. Przygotuj sobie trochę denaturatu do zmywania tego wylewającego się kleju. Wcześniej możesz delikatnie zmatowić papierem ściernym miejsce łączenia ( insert ) i odtłuścić uchwyt od środka. Najlepiej jakbyś miał czym ścisnąć choć trochę uchwyt z wędką , żeby po odłożeniu do wyschnięcia nie pojawiła się szczelina na łączeniu drewna z aluminium. Odczekaj z 48h i na ryby :)

To tylko cień na zdjęciu (jakość kiepska bo cyknięte na szybko debilfonem na zdeżaku auta). Myśłisz, że zostawienie w pionie pod własnym ciężarem starczy?

W sumie ta naprawa nie jest skomplikowana ale zastanawiam się bo kijek ma jeszcze gwarancję

Pakowanie, wysyłka to chyba więcej czasu niż klejenie?

Tak jak kolega pisze - epoxy ale nie 5 minutowy tylko normalny :)

• Like 1

Lepiej to znaczy szybciej,bez paprania i brudzenia zrobisz właśnie kleje epoxy 5 minutowym,odtłuszcz najpierw wnętrze uchwytu i powierzchnię insertu,rozrób klej...posmaruj wnętrze insertu i złóż do kupy,jak troszkę kleju zostanie wyciśnięte na zewnątrz to nie czyść od razu tylko poczekaj 15-20 minut jak klej nabierze gumowatej dość twardej konsystencji,następnie usuniesz ją za pomocą wykałaczki,drewnianej szpatułki czy nawet paznokcia i 24 godzinach możesz śmiało brać kij nad wodę.Zaletą takiego szybkiego kleju,jest też bardziej elastyczna spoina niż w przypadku długo wiążącego,co lepiej się sprawdza w wędziskach.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Akurat w tym miejscu myślę, że nie potrzeba elastycznej spoiny. Zależy od producenta kleju, miałem przypadek, że po zmieszniu składników epoxy 5 min. Za minutę nie dało się już nabrać kolejnej porcji bo z kleju robiła się guma tak jak wspomniał kolega @Paavo. Oczywiście przy tych klejach im cieplej tym szybsze wiązanie. Ale to wkurza jak masz dużo do klejenia i musisz rozrabiać co chwilę nową porcję. Szukam jeszcze swojego ideału w tej kategorii tj. klej z długim lub średnim czasem wstępnego wiązania, przy tym w miarę elastyczny po zaschnięciu i bezbarwny.

Jak dotąd mogę szczerze polecić klej epoxy z firmy 3M ( pojawia się czasem w Lidlu ) - bezbarwny, duża pojemność i niedrogi patrząc ilość/cena.

Jak będzie chwila wypróbuję dostępne w necie kleje przemysłowe o takich właściwościach.

• Like 1

Nie jestem rodbuilderem ale na codzień w domu używam tego

http://www.technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/epoksydy/28-klej-bezbarwny-epoksydowy

Niby w nazwie ma 1min ale zdążysz. Mi się zdarza go mieszać 2 min i mimo to jest jeszcze płynny i możliwe są korekty po osadzeniu. Mam na to wklejoną przelotkę szczytową od ponad roku i trzyma. Jest też wersja "wolniejsza" tego producenta, którą również miałem, ale baaardzo długo wiązała. Może źle mieszam?

• Like 1

Panowie jaki klej, marka, polecacie? Moje doświadczenie z takimi klejami kończy się na jednorazowym użyciu Poxipolu dawno temu.

Z ogólno dostępnych klejów 5min mogę polecić takie marki Bizon,Gorilla (bardziej elastyczne,spoina najbardziej porównywalna do klejów typowo RB) lub Loctite (twarda spoina).Oznaczenia 5,10 czy 30 min zawsze oznaczają czas pracy z danym klejem,a nie czas jego utwardzenia,jeśli jest inaczej to coś jest nie tak z klejem lub nie zastosowalismy odpowiednich proporcji...te szybkie są na tyle wygodne,że przy sklejaniu elementów,unikamy używania wszelkiego rodzaju ścisków,wystarczy klejone elementy przytrzymać w ustalonej pozycji przez 5-7 minut (nawet w rękach) i to wystarcza aby przez resztę czasu utwrdzania się kleju,klejone elementy zostały w ustalonej wczesniej pozycji.

Twardość spoiny nie jest wyznacznikiem mocy wiązania...twarde kleje lepiej przenoszą obciążenia statyczne oraz oraz odznaczają się lepszą obróbką mechaniczną,kleje o bardziej elastycznej spoinie lepiej nadają się tam gdzie przenoszone są gwałtowne siły,wzdłużne,poprzeczne oraz skrętne.

• Like 1

Akurat w tym miejscu myślę, że nie potrzeba elastycznej spoiny. Zależy od producenta kleju, miałem przypadek, że po zmieszniu składników epoxy 5 min. Za minutę nie dało się już nabrać kolejnej porcji bo z kleju robiła się guma tak jak wspomniał kolega @Paavo. Oczywiście przy tych klejach im cieplej tym szybsze wiązanie. Ale to wkurza jak masz dużo do klejenia i musisz rozrabiać co chwilę nową porcję. Szukam jeszcze swojego ideału w tej kategorii tj. klej z długim lub średnim czasem wstępnego wiązania, przy tym w miarę elastyczny po zaschnięciu i bezbarwny.

Jak dotąd mogę szczerze polecić klej epoxy z firmy 3M ( pojawia się czasem w Lidlu ) - bezbarwny, duża pojemność i niedrogi patrząc ilość/cena.

Jak będzie chwila wypróbuję dostępne w necie kleje przemysłowe o takich właściwościach.

Polecam jak najbardziej,świetny klej do różnego typu zastosowań,można nim kleić ,laminować,dobrze też znosi barwienie oraz dodatki jak mikroballon czy krzemionka...czas pracy 15 minut,jak najbardziej wystarczający.

http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/Kleje-wypelniacze-i-inna-chemia-modelarska/Zywice/ZAP-PT-35-4-fl-oz-118-ml-15-Minute-Z-Poxy.html

• Like 1

• 8 miesięcy temu...

Witam. Mam Robinsona Diiaflex Perch jig 2,4 cw.2-12g. zakupionego totaj na giełdzie. Od poczatku mam problem z uchwytem kołowrotka skks. Po przykręceniu stopki kołowrotka do wędki górna część uchwytu powoli przesuwa się w górę wędki ściskajac zamontowany nad nią korek. Wygląda to ta jakby klej puścił na uchwycie, niestety pierścień pod górną częścią uchwytu trzyma mocno.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQczjw-AoewYYZgPmz1hq3jpSom7EAuL0mYdII7aPLk40Lf0jDxYA

Nie mam pojęcia czym i jak to przykleić. Dostęp pod uchwyt jest trochę utrudniony. Korek po zdieciu kołowrotka wraca do swoich wymiarów a u góry trzyma go pierścień i omotka. W załączeniu zdjęcie poglądowe. Jakieś sposoby, sprawdzone kleje Panowie mają? Z góry dziękuję.

Dzięki, ale trzeba by było jakoś usunąć polakierowaną omotkę i przyklejone pierścienie to dla mnie już za wysoki pułap. A dodać do serwisu i czekać miesiąc w sezonie to boli:/. Myślałem że da się to jakoś prościej ogarnąć przy pomocy igły i strzykawki. Ale pewnie poszukam jakiegoś rzemieślnika od wędek w okolicach Gliwic lub Przemyśla?

Sprawa banalnie prosta, ale będziesz potrzebował nozyk do tapet.

Z tego co piszesz to tylko uchwyt nie jest przyklejony a foregip już tak??

Bierzesz więc nożyk, tniesz między uchwytem a fore obracając - delikatnie do blanku.

Zsuwasz uchwyt do tyłu - nakładasz klej, podsuwasz do góry. Docisnąc do foregripa możesz wkładając stopkę kołowrotka w uchwyt i dokręcając lekko.

20 minut roboty...

• 10 miesięcy temu...

Witam

Panowie mam problem z kijem Daiwy. Już jeden wysyłałem na reklamację na to samo było uszkodzone i przebieg zasadniczo taki sam. Dodam że kijek jest nówka. Pierwszy uszkodził się nas wodą a tez jeszcze w domu podczas przykręcania kołowrotka.

Nie znam się ale wydaje mi się że przesunęła się "zewnętrzna obudowa". Wiem że mogę wysłać kij na reklamacje ale już mnie to wqrwiło a kijek bardzo przyjemny i chce mimo wszystko zostawić go u siebie.

Może najlepiej wysłać na reklamację, odebrać nowy i wtedy podkleić samemu. Albo olać reklamację i naprawiać samemu - tyko jak.

Załączyłem fotki ale proszę Was o zdanie.

Dziękuje za pomoc.

post-64061-0-13864600-1524422081_thumb.jpg

post-64061-0-28516500-1524422103_thumb.jpg

post-64061-0-34668800-1524422113_thumb.jpg

post-64061-0-46448700-1524422129_thumb.jpg

Do puki kij jest na gwarancji odsyłaj albo oddaj i wybierz inny podobny model tylko z pełnym uchwytem. 

Ta usterka to niestety "pięta Achillesowa" tego typu uchwytów . 

Jeżeli sam coś pokleisz lub pozmieniasz utracisz gwarancję i w razie innej usterki będzie "kupa".  :)

PS:

Ewidentnie widać , że puścił klej na tym metalowym arborze pod przednim uchwytem stopki i pewnie przy następnej próbie przykręcenia kołowrotka pęknie korek na FORE. Już widać jak ładnie "spęczniał".

Edytowane przez miramar69