Pendergrast Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Została Ci tam nitka gwintu czy tylko tak na zdjęciu wyszedł ciemny obszar. Jak uchwyt się zsunął nieuszkodzony to kup epoxy ale nie 5 min. tylko długo wiążący. Praca z pięciominutowymi to udręka. I spoina będzie wytrzymalsza. Kup papierową taśmę, oklej po krawędzi insertu i gwint, żeby Ci ich wypływający klej nie upaprał. Przygotuj sobie trochę denaturatu do zmywania tego wylewającego się kleju. Wcześniej możesz delikatnie zmatowić papierem ściernym miejsce łączenia ( insert ) i odtłuścić uchwyt od środka. Najlepiej jakbyś miał czym ścisnąć choć trochę uchwyt z wędką , żeby po odłożeniu do wyschnięcia nie pojawiła się szczelina na łączeniu drewna z aluminium. Odczekaj z 48h i na ryby 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Została Ci tam nitka gwintu czy tylko tak na zdjęciu wyszedł ciemny obszar. Jak uchwyt się zsunął nieuszkodzony to kup epoxy ale nie 5 min. tylko długo wiążący. Praca z pięciominutowymi to udręka. I spoina będzie wytrzymalsza. Kup papierową taśmę, oklej po krawędzi insertu i gwint, żeby Ci ich wypływający klej nie upaprał. Przygotuj sobie trochę denaturatu do zmywania tego wylewającego się kleju. Wcześniej możesz delikatnie zmatowić papierem ściernym miejsce łączenia ( insert ) i odtłuścić uchwyt od środka. Najlepiej jakbyś miał czym ścisnąć choć trochę uchwyt z wędką , żeby po odłożeniu do wyschnięcia nie pojawiła się szczelina na łączeniu drewna z aluminium. Odczekaj z 48h i na ryby To tylko cień na zdjęciu (jakość kiepska bo cyknięte na szybko debilfonem na zdeżaku auta). Myśłisz, że zostawienie w pionie pod własnym ciężarem starczy?W sumie ta naprawa nie jest skomplikowana ale zastanawiam się bo kijek ma jeszcze gwarancjęPakowanie, wysyłka to chyba więcej czasu niż klejenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Została Ci tam nitka gwintu czy tylko tak na zdjęciu wyszedł ciemny obszar. Jak uchwyt się zsunął nieuszkodzony to kup epoxy ale nie 5 min. tylko długo wiążący. Praca z pięciominutowymi to udręka. I spoina będzie wytrzymalsza. Kup papierową taśmę, oklej po krawędzi insertu i gwint, żeby Ci ich wypływający klej nie upaprał. Przygotuj sobie trochę denaturatu do zmywania tego wylewającego się kleju. Wcześniej możesz delikatnie zmatowić papierem ściernym miejsce łączenia ( insert ) i odtłuścić uchwyt od środka. Najlepiej jakbyś miał czym ścisnąć choć trochę uchwyt z wędką , żeby po odłożeniu do wyschnięcia nie pojawiła się szczelina na łączeniu drewna z aluminium. Odczekaj z 48h i na ryby Tak jak kolega pisze - epoxy ale nie 5 minutowy tylko normalny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Lepiej to znaczy szybciej,bez paprania i brudzenia zrobisz właśnie kleje epoxy 5 minutowym,odtłuszcz najpierw wnętrze uchwytu i powierzchnię insertu,rozrób klej...posmaruj wnętrze insertu i złóż do kupy,jak troszkę kleju zostanie wyciśnięte na zewnątrz to nie czyść od razu tylko poczekaj 15-20 minut jak klej nabierze gumowatej dość twardej konsystencji,następnie usuniesz ją za pomocą wykałaczki,drewnianej szpatułki czy nawet paznokcia i 24 godzinach możesz śmiało brać kij nad wodę.Zaletą takiego szybkiego kleju,jest też bardziej elastyczna spoina niż w przypadku długo wiążącego,co lepiej się sprawdza w wędziskach. Edytowane 22 Września 2016 przez Paavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Akurat w tym miejscu myślę, że nie potrzeba elastycznej spoiny. Zależy od producenta kleju, miałem przypadek, że po zmieszniu składników epoxy 5 min. Za minutę nie dało się już nabrać kolejnej porcji bo z kleju robiła się guma tak jak wspomniał kolega @Paavo. Oczywiście przy tych klejach im cieplej tym szybsze wiązanie. Ale to wkurza jak masz dużo do klejenia i musisz rozrabiać co chwilę nową porcję. Szukam jeszcze swojego ideału w tej kategorii tj. klej z długim lub średnim czasem wstępnego wiązania, przy tym w miarę elastyczny po zaschnięciu i bezbarwny.Jak dotąd mogę szczerze polecić klej epoxy z firmy 3M ( pojawia się czasem w Lidlu ) - bezbarwny, duża pojemność i niedrogi patrząc ilość/cena.Jak będzie chwila wypróbuję dostępne w necie kleje przemysłowe o takich właściwościach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Są Epoxy 30min jesli 10 czy 15 to za krótko.Zaczyna sieciować po około 10-15 minutach od rozrobienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Panowie jaki klej, marka, polecacie? Moje doświadczenie z takimi klejami kończy się na jednorazowym użyciu Poxipolu dawno temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błachy Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Nie jestem rodbuilderem ale na codzień w domu używam tego http://www.technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/epoksydy/28-klej-bezbarwny-epoksydowy Niby w nazwie ma 1min ale zdążysz. Mi się zdarza go mieszać 2 min i mimo to jest jeszcze płynny i możliwe są korekty po osadzeniu. Mam na to wklejoną przelotkę szczytową od ponad roku i trzyma. Jest też wersja "wolniejsza" tego producenta, którą również miałem, ale baaardzo długo wiązała. Może źle mieszam? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Panowie jaki klej, marka, polecacie? Moje doświadczenie z takimi klejami kończy się na jednorazowym użyciu Poxipolu dawno temu.Z ogólno dostępnych klejów 5min mogę polecić takie marki Bizon,Gorilla (bardziej elastyczne,spoina najbardziej porównywalna do klejów typowo RB) lub Loctite (twarda spoina).Oznaczenia 5,10 czy 30 min zawsze oznaczają czas pracy z danym klejem,a nie czas jego utwardzenia,jeśli jest inaczej to coś jest nie tak z klejem lub nie zastosowalismy odpowiednich proporcji...te szybkie są na tyle wygodne,że przy sklejaniu elementów,unikamy używania wszelkiego rodzaju ścisków,wystarczy klejone elementy przytrzymać w ustalonej pozycji przez 5-7 minut (nawet w rękach) i to wystarcza aby przez resztę czasu utwrdzania się kleju,klejone elementy zostały w ustalonej wczesniej pozycji.Twardość spoiny nie jest wyznacznikiem mocy wiązania...twarde kleje lepiej przenoszą obciążenia statyczne oraz oraz odznaczają się lepszą obróbką mechaniczną,kleje o bardziej elastycznej spoinie lepiej nadają się tam gdzie przenoszone są gwałtowne siły,wzdłużne,poprzeczne oraz skrętne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Akurat w tym miejscu myślę, że nie potrzeba elastycznej spoiny. Zależy od producenta kleju, miałem przypadek, że po zmieszniu składników epoxy 5 min. Za minutę nie dało się już nabrać kolejnej porcji bo z kleju robiła się guma tak jak wspomniał kolega @Paavo. Oczywiście przy tych klejach im cieplej tym szybsze wiązanie. Ale to wkurza jak masz dużo do klejenia i musisz rozrabiać co chwilę nową porcję. Szukam jeszcze swojego ideału w tej kategorii tj. klej z długim lub średnim czasem wstępnego wiązania, przy tym w miarę elastyczny po zaschnięciu i bezbarwny.Jak dotąd mogę szczerze polecić klej epoxy z firmy 3M ( pojawia się czasem w Lidlu ) - bezbarwny, duża pojemność i niedrogi patrząc ilość/cena.Jak będzie chwila wypróbuję dostępne w necie kleje przemysłowe o takich właściwościach.Polecam jak najbardziej,świetny klej do różnego typu zastosowań,można nim kleić ,laminować,dobrze też znosi barwienie oraz dodatki jak mikroballon czy krzemionka...czas pracy 15 minut,jak najbardziej wystarczający. http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/Kleje-wypelniacze-i-inna-chemia-modelarska/Zywice/ZAP-PT-35-4-fl-oz-118-ml-15-Minute-Z-Poxy.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Dzięki za podpowiedzi. Jutro zakup kleju i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 distal uber alles 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasch44 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Witam. Mam Robinsona Diiaflex Perch jig 2,4 cw.2-12g. zakupionego totaj na giełdzie. Od poczatku mam problem z uchwytem kołowrotka skks. Po przykręceniu stopki kołowrotka do wędki górna część uchwytu powoli przesuwa się w górę wędki ściskajac zamontowany nad nią korek. Wygląda to ta jakby klej puścił na uchwycie, niestety pierścień pod górną częścią uchwytu trzyma mocno. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQczjw-AoewYYZgPmz1hq3jpSom7EAuL0mYdII7aPLk40Lf0jDxYA Nie mam pojęcia czym i jak to przykleić. Dostęp pod uchwyt jest trochę utrudniony. Korek po zdieciu kołowrotka wraca do swoich wymiarów a u góry trzyma go pierścień i omotka. W załączeniu zdjęcie poglądowe. Jakieś sposoby, sprawdzone kleje Panowie mają? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Najlepiej ściągnąć foregrip... Wkleić od nowa uchwyt i spowrotem wkleić korek.... Pozdrawiam, Tomasz eS 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasch44 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Dzięki, ale trzeba by było jakoś usunąć polakierowaną omotkę i przyklejone pierścienie to dla mnie już za wysoki pułap. A dodać do serwisu i czekać miesiąc w sezonie to boli:/. Myślałem że da się to jakoś prościej ogarnąć przy pomocy igły i strzykawki. Ale pewnie poszukam jakiegoś rzemieślnika od wędek w okolicach Gliwic lub Przemyśla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Możesz igła spróbować.... Nic nie tracisz... Pozdrawiam, Tomasz eS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Gruba igła żywica i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasch44 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Dzięki. A możecie mi powiedzieć Panowie konkretną nazwę kleju i namiar gdzie go kupić. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Ja myślałem o jakimś bezbarwnym dwuskładnikowym, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 http://allegro.pl/klej-epoksydowy-uhu-plus-300kg-mega-mocny-i5897850676.html będzie ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Sprawa banalnie prosta, ale będziesz potrzebował nozyk do tapet.Z tego co piszesz to tylko uchwyt nie jest przyklejony a foregip już tak??Bierzesz więc nożyk, tniesz między uchwytem a fore obracając - delikatnie do blanku.Zsuwasz uchwyt do tyłu - nakładasz klej, podsuwasz do góry. Docisnąc do foregripa możesz wkładając stopkę kołowrotka w uchwyt i dokręcając lekko.20 minut roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasch44 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Dzięki Panowie temat na razie ogarnięty mam nadzieję że na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinplock Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Witam Panowie mam problem z kijem Daiwy. Już jeden wysyłałem na reklamację na to samo było uszkodzone i przebieg zasadniczo taki sam. Dodam że kijek jest nówka. Pierwszy uszkodził się nas wodą a tez jeszcze w domu podczas przykręcania kołowrotka.Nie znam się ale wydaje mi się że przesunęła się "zewnętrzna obudowa". Wiem że mogę wysłać kij na reklamacje ale już mnie to wqrwiło a kijek bardzo przyjemny i chce mimo wszystko zostawić go u siebie.Może najlepiej wysłać na reklamację, odebrać nowy i wtedy podkleić samemu. Albo olać reklamację i naprawiać samemu - tyko jak.Załączyłem fotki ale proszę Was o zdanie.Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Do puki kij jest na gwarancji odsyłaj albo oddaj i wybierz inny podobny model tylko z pełnym uchwytem. Ta usterka to niestety "pięta Achillesowa" tego typu uchwytów . Jeżeli sam coś pokleisz lub pozmieniasz utracisz gwarancję i w razie innej usterki będzie "kupa". PS:Ewidentnie widać , że puścił klej na tym metalowym arborze pod przednim uchwytem stopki i pewnie przy następnej próbie przykręcenia kołowrotka pęknie korek na FORE. Już widać jak ładnie "spęczniał". Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinplock Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Dzieki. Najgorsze ze polubilem ten kijek. Poprzednim pare godzin polowilem. Jak rozumiem zasadniczo najlepiej wybrac cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) ... akurat w tym wypadku , będzie to najrozsądniejsze. Wybierz coś na pełnym uchwycie , możne nie będzie taki na "TOPIE" , ale na pewno bardziej funkcjonalne i niezawodne . Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi