Skocz do zawartości

Czym tniecie plecionki na łowisku...

Gość S@lmo

Rekomendowane odpowiedzi

np. przy przewiązywaniu wabika?

Zawsze mam ten problem nad wodą. Kupiłem obcinak (coś jak do paznokci) Rapala i pora?źka totalna. Monofila oczywiście tnie ale o plecionce mo?źna zapomnieć. Mo?źecie polecić coś małego i poręcznego do odcinania plecionki?

Pzdr.

Trutta

Mam multitoola victorinox'a (polecam) z no?źyczkami, ale wyjmowanie go z pokrowca, wydłubywanie no?źyczek aby odciąć kilka cm linki jest lekko ucią?źliwe, zwłaszcza w zimie.

Z kolei stojąc po pas w wodzie jest to najprostsza metoda aby po?źegnać się z narzędziem :D

Moje Cabelasy właśnie płyną do Europy Mam ju?ź jedne podobne Bass Pro, ale u?źywam je tylko przy jerkowaniu (le?źą w pudle z jerkami). Te nowe zapakuję do kamizelki.

Ja tnę no?źem :D... ale na punkcie no?źy mam lekkiego pier**ca :D.

Przy pasku mam bardzo tani produkt Cold Steel'a Roach belly - w razie jakbym zgubił :D. Pochwa jest tak skonstruowana, ?źe n?ł?ź siedzi w niej głęboko i cię?źko, ?źeby wypadł. Nie ma ?źadnego zatrzasku więc wyciąga się go jedną ręką. Mo?źe być n?ł?ź jakikolwiek byle ostry :D... pochwa stylu skandynawskiego załatwi sprawę :D.

http://www.bron.pl/shopbron/product/NOZE-I-SCYZORYKI/Noze/No z-Cold-Steel-Roach-Belly/1096

Stal w jego przypadku nie jest wyszukana, ale przy takich zastosowaniach to zaleta. N?ł?ź mo?źna bardzo szybko podostrzyć.

Zapalniczki i no?źe ju?ź przerabiałem/przerabiam nadal, ale tylko z musu.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi - jest ju?ź jakiś wyb?łr. Obok pracy mam sklep firmowy victorinox i od tego zacznę, mo?źe mają jakieś inne ciekawe miniaturowe patenty. Wezmę plećkę i będę testował :D Jak nic nie znajdę to pomyślę nad propozycjami z wątku. Stal w multitoolach mają znakomitą, 9 lat mam taki wynalazek i czasem skarzynka z narzędziami nie starcza a tym sprawę załatwiam, no i wygląda jak nowy po tak długim czasie u?źytkowania.

Poszedłem do sklepu victorinox'a zostawiłem plecionki r?ł?źnej grubości i poprosiłem o znalezienie rozwiązania :D

Wr?łciłem za godzinę i wyb?łr padł na to:

http://scyzoryki.net/pl,product,1234162,nozyczki,victorinox, 8,0924,10.html

Nic się nie umywało do tego, choć na ladzie le?źała kupa szpargał?łw, kt?łre sprzedawca przećwiczył.

REWELACJA, tną całym zakresem, nawet odcinki długości poni?źej 1mm.

Cała tajemnica tkwi w bardzo delikatnym ząbkowaniu jednego ostrza, kt?łre przytrzymuje plecionkę i nie pozwala wciągnąć jej między no?źyczki.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za natchnienie

Trutta