Skocz do zawartości

Czym tniecie plecionki na łowisku...

Gość S@lmo

Rekomendowane odpowiedzi

a mieliscie juz przypadki, ze bardzo gladka polecionka przesliznela sie przez wezel, de facto rozplatala sie samoczynnie pod obciazeniem? ja mialem i dlatego przypalam krotszy koniec, w ten sposob tworzy sie zgrubienie ze stopionej specrty, ktore zabezpiecza przed tym czy owym ...

dlatego zapalniczka

Łowię na plecionki od momentu kiedy się pokazały w PL i nie miałem takiego przypadku. Przynajmniej nic nie wskazywało, ?źe poprawnie zawiązany i zaciśnięty węzeł sam się rozwiązał. Urwania przy węźle jak najbardziej były ale rozwiązań chyba nie zaliczyłem.

@Pitt,

Po wyprawie do Norwegii i naukach starszego rybaka (łowiliśmy na kutrze) zawsze nadmiar plecionki zawiązuję, płaski węzeł, na gł?łwnej ?źyłce. Jeszcze nie miałem obsuwy, a i wpływu na branie nie zaobserwowałem - jak biorą, to biorą; a jak nie to ..... ilość wym?łwek jest nieskończona. :lol: :lol: :lol:

a mieliscie juz przypadki, ze bardzo gladka polecionka przesliznela sie przez wezel, de facto rozplatala sie samoczynnie pod obciazeniem? ja mialem i dlatego przypalam krotszy koniec, w ten sposob tworzy sie zgrubienie ze stopionej specrty, ktore zabezpiecza przed tym czy owym ...

dlatego zapalniczka

Tak, ale to nie tyle ?źe gładka, co cienka.

Zmiana węzła i po problemie.

Podni?łsł mnie ten wątek na duchu :D Pamiętam, kiedy pierwszy raz poszedłem łowić ryby z nawinięta plecionką w zmian ?źyłki, byłem nieprzygotowany do cięcia mocnego splotu. Końc?łwka węzła się siepała ucięta no?źem i wku..rzało mnie to niemiłosiernie. Pomysł z przypaleniem przyszedł od razu, gdy?ź musiałem u?źyć ognia w innym celu Embarassed wnerwiony na stan rzeczy i swoją niezapobiegliwość. Tylko trzeba chwycić cały węzeł i pętelkę w palce, by wystawał sam kikut i przypalam do palca. Jak widać po raz kolejny, potrzeba matką wynalazku. Ju?ź myślałem, ?źe przyzwyczaiłem się do takiego anty-pro rozwiązania, a Koledzy te?ź tak robią :mellow:

P.S. Wpadła mi w ręce (prezent) ta obcinaczka Rapali, zaiste pora?źka :angry:

Pozdrawiam

Grzesiek

• 9 lat później...

Przerobiłem dużo różnych obcinaczy czy nożyczko-cążek i zawsze cięcie plecionki było nie do końca dokładne lub wygodne.

Teraz od niedawna używam obcinacza do paznokci firmy OPTIM'HOM. Rewelacyjnie tnie plecionkę do ostatniego włókna. Przy cięciu w czasie dociskania słychać takie kliknięcie i to chyba powoduje dokładne docięcie. Przy kamizelce mam model mały a w domu do codziennego użytku model większy. Oba fajnie tną.

Obcinacz nie ma dziurki do zawieszenia - musiałem nawiercić.

https://allegro.pl/oferta/optim-hom-obcinacz-do-paznokci-maly-cazki-nozyczki-7075214396 

• Like 1

Nie pomyślałbym że takie cięcie plecionki to może być problem,

No bo nikt o zdrowych zmysłach by nie pomyślał :D

Wiadomo, tnie się tym "co się ma", nóż, nożyczki, obcinacz do pazurów, kawałek szkła, papierosek i "cokolwiek" ;)

Tylko patrzeć jak powstanie temat "jak nosicie na łowisku pralkę wirnikową, w kieszeni kamizelki czy na plecach?", zima tuż, tuż :rolleyes:

• Like 2