Skocz do zawartości

Czym tniecie plecionki na łowisku...

Gość S@lmo

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli chodzi o zdjęcie z nożyczkami i poszarpaną plecionką, złap dwa końce tak żeby naprężyć na ostrzu nożyczek i wtedy tnij. Zamiast kupować gadżety i wtedy chodzić obwieszonym jak choinka wystarczy troszkę pomyśleć, ludzie sami sobie pod górkę robią :-) i nie mówię złośliwie, luzik :-)

• Like 1

Jeżeli chodzi o zdjęcie z nożyczkami i poszarpaną plecionką, złap dwa końce tak żeby naprężyć na ostrzu nożyczek i wtedy tnij. Zamiast kupować gadżety i wtedy chodzić obwieszonym jak choinka wystarczy troszkę pomyśleć, ludzie sami sobie pod górkę robią :-) i nie mówię złośliwie, luzik :-)

Spróbuj tak napiąć plecionkę przy próbie ucięcia końcówki linki przy węźle (np. 1cm) :)

Edytowane przez Wojtek B.
  • Like 2

Tym co jest pod ręką. :D  :lol:  :D

Osobiście zawsze mam na rybach pod ręką takie szczypce:

https://www.motonet.fi/fi/tuote/5500025/Patriot-G-Grip-alumiinipihdit

Wcześniej miałem podobne, brandowane przez P-Line (zgubiłem), i sądzę, że na umiłowanej przez rzesze wędkarzy chińskiej platformie zakupowej znajdzie się podobnych na pęczki (warto zwrócić uwagę, żeby były "spring loaded", czyli samoczynnie rozwierały się dzięki sprężynie). Dla mnie to podstawowy element ekwipunku, jak wędka, kołowrotek, pudełka z przynętami i zasobnik na agrafki.

Można też mieć oczywiście ze sobą na rybach siekierkę, lutownicę, kombinerki i co tam jeszcze kto chce, ja wolę mieć w jednym poręcznym narzędziu wolframowe ostrze tnące precyzyjnie żyłki, plecionki i stalki oraz lekkie aluminiowe szczypce do wyczepiania ryb, ustawiania woblerów i otwierania kółek łącznikowych. Co kto lubi.

Edytowane przez Marvin
  • Like 1

Nowe niemieckie nożyczki Solingen 2szt... Podobnie działają obcinaczki do paznokci, sprawdziłem 3szt jakie miałem w domu.

post-50477-0-19145400-1605180999_thumb.jpg

Nowe nożyczki chirurgiczne którymi obcinam nici Amifil...

post-50477-0-84395200-1605181249_thumb.jpg

Jak widać, cięcie plecionki nawet nie byle czym ale nieodpowiednim narzędziem to jak noszenie brudnych gaci, można ale...

• Like 1

Ktoś powie trywialny problem. Ja powiem - nie bardziej jak rozprawy o stukających Twin Powerach i im podobnych. 

Można oczywiście ciąć i można przecinać - obie metody skuteczne, ale nie każda doskonała  :)

Mam te nożyczki z Ownera i złego słowa nie powiem,tną plecionkę jak kartkę papieru  B)

• Like 1

Odkopię... Potrzebuję dobre i sprawdzone narzędzie do cięcia plecionek, przez całe życie używam czegoś co nie do końca jest dobre i chciałbym w końcu zrobić z tym porządek... Macie jakieś sprawdzone rozwiązania?

Nożyczki Owner. Drogie to ale tnie jak miecz samuraja. Nie trzeba nic naciągać. Najcieńsze plecionki można po pół mm ciachać. Bardzo ostre i przydatne nożyczki.

• Like 1

Zawsze jestem bardzo dokładny podczas wiązania zestawu a szczególnie zimą kiedy używam linki 0.2PE, ucinam linkę blisko węzła łączącego linkę z żyłką, ważne jest to o tyle, że moje wędki do 3g, uzbrojone są w małe przelotki i zależy mi na jak najmniejszym węźle.

Ja używam nożyczek savage gear czwarty rok i sobie chwale . Tnie plecionkę bez napinania jak i fc .

Nie podlinkuje bo pisze z telefonu i nie ogarniam jak to zrobić ale nożyczki kosztują lekko ponad 30 zeta maja czarny pokrowiec z logo firmy i taka pomarańczowa spirale jak dawniej kabel w telefonach stacjonarnych ;)

• Like 1

Ja używam nożyczek savage gear czwarty rok i sobie chwale . Tnie plecionkę bez napinania jak i fc .

Nie podlinkuje bo pisze z telefonu i nie ogarniam jak to zrobić ale nożyczki kosztują lekko ponad 30 zeta maja czarny pokrowiec z logo firmy i taka pomarańczowa spirale jak dawniej kabel w telefonach stacjonarnych ;)

Też mam takie podobny czas. Do tego mają ząbek do kółek łącznikowych. Tną, ale już się czarna warstwa pościerała. No i mogły by być lekko sztywniejsze.

Warstwa tez się u mnie pościerała ale dalej tną świetnie .

Ps . Niektórzy napisali tutaj że temat nieistotny i do bani .

Myśle że ktoś kto to napisał nie spędził kilkunastu godzin na łódce przy powiedzmy minus pięciu i silnym wietrze i nie zdaje sobie sprawy jak w takich warunkach ciężko zawiązać przypon ...;)

• Like 2

Warstwa tez się u mnie pościerała ale dalej tną świetnie .

Ps . Niektórzy napisali tutaj że temat nieistotny i do bani .

Myśle że ktoś kto to napisał nie spędził kilkunastu godzin na łódce przy powiedzmy minus pięciu i silnym wietrze i nie zdaje sobie sprawy jak w takich warunkach ciężko zawiązać przypon ... ;)

Ponieważ mam zawsze przy sobie nóż on wystarcza mi do plecionki również.. Warunek: musi być ostry. Tak jak moje Spyderco Millitary!!!  :ph34r:

• Like 2