Skocz do zawartości

Panna z wąsem

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro mamy panne w wąsek to może przyda się i kawaler - bez wąsa :mellow:

Fotka oczywiście z dzisiaj. Zestaw, jak najbardziej, castingowy <_<

Kawaler miał tylko 40cm i połakomił się na .... ;) widac na zdjęciu... Kuzyn pewnie rozpozna, a może nawet nie tylko on <_< B) @patu nie musi rozpoznawac bo siedział głowke niżej i męczył 1,5 kilowego bolka :mellow: Jednego z kilku tego dnia w jego rozkładzie :mellow:

post-7-1348913248,769_thumb.jpg

@ trout,

zyjemy w wolnym świecie może @bassy woli kawalerów :mellow: :mellow: :mellow:

@ Mifek, naco łowisz te bolki. Ja od dwóch dni nawet brania nie mam, choć jestem na swoich pewnych miejscówkach.

Pech to pech. przynajmniej okonie lowię w tym roku jakżadko kiedy. Potrafia zadziorne pasiaki uderzyć nawet w 30g wahadłówke !!!

pozd jerzy

@wujek

no, musze powiedziec ze zaimponowales mi. Moglbys napisac cos wiecej o szczegolach polowu? Glownie chodzi mi o typ miejscowki, sposob w jaki wykonywales rzuty na miejscowke oraz jak prowadizles przynete. Gdzie lowiles nie pytam natomiast chetnie zaprosze Ciebie na miejsce gdzie brzany sa z pewnoscia ale ja nie potrafie sie do nich dobrac !

Pozdrawiam

ps. tenwoblerek to po mojemu Dorado Stick

@wujek

chetnie zaprosze Ciebie na miejsce gdzie brzany sa z pewnoscia ale ja nie potrafie sie do nich dobrac!

Friko,

Jeżeli nie masz nic przeciwko temu, to chętnie bym Wam towarzyszył - bo chyba wiem, gdzie chcesz zaprosić Janka :unsure: - a brzana to piękna ryba i nauczyć się, jak się ją łowi, to wyższa szkoła jazdy...

@

@ Mifek, naco łowisz te bolki.

Jurku, ja probowałem strzelać do bolków z siudakówek, zamkerówek, straciłem nawet świetnie zapowiadającego się wobka @szpiega i... i nic. @patu łowił głównie - chyba, może sam sprostuje - na woblery WO-BI. Myślę, że on sam o nich będzie mógł cos powiedzieć...

Brzana miała 73cm :mellow: Tego dnia jak zwykle chodziłem za bolkami ale nie żerowały. W pewnym momencie na końcówce przelewu zobaczyłem dwa spławy małych brzan, więc wykorzystałem sytuację założyłem głebokiego woblerka i w drugim rzucie ściągnąłem brzankę z napływu. Brzany najlepiej się łowi gdy ma się pewność że są w łowisku. Nie są to ryby które chętnie biorą na spinningowe wabiki dlatego woblerka trzeba prowadzić jak najwolniej wachlarzem bez zwijania(własnie tak wzięła ta 73) lub prowadząc wobka pod prad co chwilę go przytrzymując w nurcie. Żeby złowić brzanę trzeba odpowiednio wstrzelić sie w miejscówkę, gdy jest za głęboko brzany nie złowimy. Lepiej żeby było za płytko niż za głęboko, dlatego najlepiej łowić ją na przelewach, ale tylko tam gdzie nurt jest najsilniejszy czyli na końcówkach, lub na końcówkach wlewów(to samo co szczyt przelewu). Chodźcie na swoje miejsca jak najczęściej, poznawajcie rzeke w zależności od stanu wody. Nurt na przelewie nie może być ani za szybki ani za wolny. Lepiej pójść nad wodę 4 razy w tyg na 2 godziny niż raz na 12, będziecie wtedy czuć rzekę.

@Friko oczywiście chętnie wybiorę się z Tobą na brzany.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Wujek :D

P.S O sprzęcie nie piszę bo każdy ma swoje preferencje....

Czy umieszczenie ich na piachu mieści się w ramach prawidłowego C&R?

Dobre pytanie, mi wydaje sie ze tak, o ile piach jest mokry. W tym wypadku widac wyraznie ze ryba lezy na brzegu. W koncu w srodowisku naturalnym ryby rowniez ocieraja sie o piach czy kamienie, wystarczy zobaczyc co sie dzieje latem na plytkich przelewach. Jezeli jestem w bledzie to chetnie sie dowiem czegos nowego :unsure:

Osobiscie staram sie uwalnic ryby w wodzie lub tuz nad woda przy pomocy szczypiec, tak zeby nie brac ich do rak. Mysle ze zwlaszcza w upalne dni takie jak dzis jest to wazne, zeby ryba nie gotowała sie na powietrzu.

Niestety, cierpi na tym jakosc zdjec ktore mozna wykonac, zwlaszcza jak jest sie samemu nad woda. Dzisiaj tak probowalem, przy okazji dalszych testów swojego lekkiego kijka castingowego. W jednej rece plecionka, w drugiej aparat, dekielek od apartau w zebach - komicznie musialo to wygladac:

Niestety, C&R zawsze było i będzie kompromisem. Bo jak się dobrze zastanowić, to czas tracony na zrobienie zdjecia, nawet w wodzie, rybie nie służy. A najlepiej w ogóle nie łowić ryb, żeby im się krzywda nie działa. To jak, kto pierwszy chętny ?

post-10-1348913249,1757_thumb.jpg

na końcówce przelewu zobaczyłem dwa spławy małych brzan, więc wykorzystałem sytuację założyłem głebokiego woblerka i w drugim rzucie ściągnąłem brzankę z napływu.

stales w woderach powyzej przelewu? tj. spuszczales wobka z pradem na naplyw? Czy tez stales np. na glowce a przelew byl na szczycie?

@Friko stałem w neoprenach powyżej przelewu tak jest lepiej, niestety często stoji się po pierś w mocnym nurcie :mellow:

@Zewu wiem że lepiej by było żeby ryba nie leżała na piachu ale piach był mokry, więc zdecydowałem się na to, zreszta jak ją brałem wyslizgiem to już wczesniej dotknęła ziemi. Nie mogłem jej inaczej podebrać w karku była za szeroka a nie miałem nikogo do pomocy. Zależało mi też na sensownym zdjęciu, cóż jak powiedział Friko najlepij nie łowić ryb wtedy nie zrobimy im krzywdy. Był obok mnie grunciaż ale nie chciałem pokazywać mu takiej ryby. Brzanę oczywiście wypuściłem po dokłądnym umyciu i reanimacji(odpłyneła o własnych siłąch), mam nadzieję że przeżyje. Podbierałem ją mokrymi dłoniami.

Pozdrawiam Wujek