Skocz do zawartości

multiplikator do 100g wyrzutu

Bandzior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaczynam zabawe z baitcastingiem i potrzebuje pomocy z wyborem kolowrotka. bede lowil glownie szczupaki moze czasami okonie. Mieszkam w szkocji, szczupaka jest w tutejszych jeziorach bardzo duzo (ponoc 1mtr to przecietna ryba). Chcialbym lowic przynetami do 100g posiadam kij Woody Light 198cm >>100g.

Mam na oku ABU REVO SX oraz Okuma Citrix 364 LX, czy te mlynki wytrzymaja rzucanie 100g przynetami? (nie interesowalem sie DAIWA ani Shimano) 

Prosze o wasze opinie i propozycje, moj budzet to 130f/700zl+-

Dzieki

Zwiększ trochę budżet i weź polecaną na forum Tatule 150 HD Custom - będziesz miał super lekki i mocny zestaw na lata z tym woodym, który o ile pamiętam waży coś koło 150-160 gram. A jeśli już Okuma to lepiej nowe Komodo 364 SS, ale to ta sama kasa co Tatula i multik o rozmiar większy i sporo cięższy.

Albo okrąglak Daiwa Luna.Świetny multik w zakresie 10-100 gramów.

Zwiększ trochę budżet i weź polecaną na forum Tatule 150 HD Custom - będziesz miał super lekki i mocny zestaw na lata z tym woodym, który o ile pamiętam waży coś koło 150-160 gram. A jeśli już Okuma to lepiej nowe Komodo 364 SS, ale to ta sama kasa co Tatula i multik o rozmiar większy i sporo cięższy.

To już chyba czwarty ach i och dzisiaj. Za dużo pewnie było towaru dzisiaj. :ph34r:

Andrzej nie czytaj tyle po nocy bo Cię bęgą oczy bolały :-) i widzę ,że nie znasz się na sztuce .

A myślałem ,że się znasz na wszystkim :-)

To miało głębsze przesłanie.

Kończę bo muszę napisać kolejny wiersz.

Edytowane przez brig
  • Like 1

Witam

Zaczynam zabawe z baitcastingiem i potrzebuje pomocy z wyborem kolowrotka. bede lowil glownie szczupaki moze czasami okonie. Mieszkam w szkocji, szczupaka jest w tutejszych jeziorach bardzo duzo (ponoc 1mtr to przecietna ryba). Chcialbym lowic przynetami do 100g posiadam kij Woody Light 198cm >>100g.

Mam na oku ABU REVO SX oraz Okuma Citrix 364 LX, czy te mlynki wytrzymaja rzucanie 100g przynetami? (nie interesowalem sie DAIWA ani Shimano) 

Prosze o wasze opinie i propozycje, moj budzet to 130f/700zl+-

Dzieki

http://jerkbait.pl/topic/79185-ko%C5%82owrotki-shimano-ceny-special-for-jerkbait/

calcuta 201/301 i po temacie :)

Edytowane przez mifek

• 9 lat później...

Niewiele się zmieniło. Tatula 200 ogarnia, Curado 201 również. Jak ma być pod górną granicę, to czym niższe przełożenie tym lepiej. W przypadku Curado masz PG, w przypadku Daiwy po prostu model bez "HX" itd. Oczywiście jest też Abu Beast 41. Zawsze pozostaje też opcja pójścia wyżej, czyli 300tki - oczywiście o ile dolny zakres c.w. będzie zaczynał się od okolicy 30-40g. 

Budżet bardzo: seasir megacuda, jocośtam Model ares. Ok.200pln.

Tatule/curado 200 to wiadomo. I tym można już rzucać od 10gr. To klasa średnia i chyba najczęściej kupowane bo solidne i uniwersalne.

Penn/abu bo to samo. Teraz jest mały beast 200 co jest niby stx z głęboką szpulą. To 800-100pln. Westin i sg to to samo, 13 fishing też.

Ale im więcej łowię tym bardziej skłaniam się do 300 np. Curado, lexa/prorex. Czasem nawinę za gruby sznurek i potrafię go prawie cały wyrzucić z 200. Po budżecie fajne 300 to piscifun alijoz, albo okrąglaki chińskie. Np. Chaos. W sumie łatwiej i taniej można kupić fajną 300 niż mocne 200. Przy odrobinie wprawy od 20-25gr można już całkiem fajnie rzucać z 300. Jak masz małe łapy i krótki kij to bier 200, jak duże i długi kij to 300. A jak to do trola to.... Betoniarka. Pz

Ja do 120g używam tatuli 200. Miałem jeszcze Curado 200 ale tatula zrobiła na mnie lepsze wrażenie pod każdym względem. Często nowe można znaleźć w granicach 700-800zl. 300 to będzie trochę za duży kloc do takich gramatur. Oczywiście to moja subiektywna ocena.

Lews 300 Super Duty. Taka filigranowa 300 setka. Świetnie się tym rzuca i da radę temu dołowi. U mnie pracuje z przynętami do 100g. Precyzyjny hamulec, cicha terkotka, wysuwany zaczep do przynęt. Mój ulubiony multik. ( Żeby nie było, to posiadam również Tatulę 200 HD a także Curado 201M)

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/lews-super-duty-300-speed-spool/s/35778?gad_source=1&gad_campaignid=1944001650&gbraid=0AAAAAD_AAWddn42nZCykmnReCBQeAILUY&gclid=CjwKCAjwxrLHBhA2EiwAu9EdM8aLMrYXdxplLW6agCnY_bt-K1HSdSEK0xzxkHvyhj_QLQIa89x7lBoCdhgQAvD_BwE

• Like 1

Shimano Curado 201M.....nie polecam do przynęt w okolicach 100 gramów. Poprzednik z K w nazwie jak najbardziej, ale eMka ma lekką szpulę i jest świetnym multiplikatorem do zastosowań lekko-średnich, od okolic 10 do 50 czy 60 gramów, powyżej po prostu czuć, że rzuty nie są swobodne. Świetnie sobie radzi z plecionką 1.5 PE i dobrze współpracuje już z kijem uncjowym, przy odrobinie wprawy zero splątań. 

Ciekawą propozycją są multiplikatory Abu Garcia Revo5 SX, zniosą nieco więcej, a są teraz do kupienia w śmiesznych pieniądzach. 

Zawsze miałem sentyment do SX. Pamiętam jeszcze pierwsze wypusty. S i SX były moim zdaniem najmocniejszymi młynkami w serii Revo. Faktycznie SX może być dobrą propozycją. To już Mateusz musi sam rozważyć, biorąc pod uwagę ceny i parametry.

• Like 1

Nowe SX, STX tj, gen 5 jest b. dobre.  Mam STX 8cośtam do 1 i C 201M XG. Nie widzę różnicy w jakości, odległości rzutu. Mieszczą identyczne długości sznurka. Do tych 60 gr ( szybkie wersje), i tym budżecie bardzo solidna propozycja. STX jest chyba nawet prostszy do ogarnięcia dla początkującej osoby. Jedno pokrętło i tyle roboty. Jak w magnetyku chociaż to odśrodkowiec. Do wędki na rzekę myśle nad nową tatulą 200. Szpula 38mm i wchodzi dużo sznurka w małej kompaktowej budzie. Przemyślenia wynikają  bardziej z faktu ze wędka to prorex 2,65m do 84 gr i tak fajnie do tatuli pasuje. Do tego 1000 pln jest w czym wybierać.  Tylko nie wiem czemu jak coś się sprawdza to mam zaraz 3, 4 szt. tego samego np. w różnych przełożeniach. Plus jest jeden, czasem szybciej jest  przełożyć szpulę z jednego do drugiego niż nawinąć nową  w przypadku jak sum cały sznurek zabierze. pz

• Like 2