Ugly Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Często słyszymy w życiu codziennym, a także na rożnych forach, takoż i na j.pl(ostatnio tu: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=18489&am p;start=20& )pojawia się zdanie: O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE Cokolwiek denerwuje mnie to stwierdzenie! Oczywiście jestem jak najdalszy od propagowania nagminnych off topów w wątkach. Ale dlaczego niby nie mamy dyskutować o gustach? Przecież mówimy : Xiński ma zły gust! Ygrekowska ubiera się niegustownie! Kowalscy maja gustownie urządzone mieszkanie.Czyli jakoś te nasze gusta można wartościować. Jeśli można wartościować to niby czemu nie spierać się o gusta? Już Nietzsche mawiał: Powiadacie mi przyjaciele, że o gusty i o smaki spierać się niepodobne? Ależ, wszelkie życie jest waśnią o gusty i o smaki. Co to jest gust? Wrażliwość na odczuwanie piękna, harmonii, smak, poczucie piękna, upodobanie. Co powoduje, że mamy taki a nie inny gust, obojetnie dobry czy zły? Wychowanie, edukacja, wpływ otoczenia, obycie z pięknem. Tak więc dyskutować o gustach czy nie? U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Często słyszymy w życiu codziennym, a także na rożnych forach, takoż i na j.pl(ostatnio tu: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=18489&am p;am p;start=20& )pojawia się zdanie: O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE Cokolwiek denerwuje mnie to stwierdzenie! Oczywiście jestem jak najdalszy od propagowania nagminnych off topów w wątkach. Ale dlaczego niby nie mamy dyskutować o gustach? Przecież mówimy : Xiński ma zły gust! Ygrekowska ubiera się niegustownie! Kowalscy maja gustownie urządzone mieszkanie.Czyli jakoś te nasze gusta można wartościować. Jeśli można wartościować to niby czemu nie spierać się o gusta? Już Nietzsche mawiał: Powiadacie mi przyjaciele, że o gusty i o smaki spierać się niepodobne? Ależ, wszelkie życie jest waśnią o gusty i o smaki. Co to jest gust? Wrażliwość na odczuwanie piękna, harmonii, smak, poczucie piękna, upodobanie. Co powoduje, że mamy taki a nie inny gust, obojetnie dobry czy zły? Wychowanie, edukacja, wpływ otoczenia, obycie z pięknem. Tak więc dyskutować o gustach czy nie? U.Podobno też, gust kształtować można. Tylko, czy to słusznym jest? Gusta zmieniają się w czasie.Bywa, że zły gust, zmienia się, w tzw. własny styl, niepowtarzalny.............Debata może być długa. Tylko po co? O gustach się nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Oczywiście, że można ubić ubić trochę więcej piany. W sumie co za różnica? Tyle tego na na forum ostatnio, że i tak nikt nie zauważy. A dlaczego się nie dyskutuje? Jakiś czas temu niejaki Platon, a potem Arystoteles, wyłożyli to w dosyć przystępny sposób. Z czym osobiście się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Zdaje sie, tak to rozumiem, w cafe trochę pianki można Będziemy mieli cappuccino. Jako człek prosty chętnie dowiem się gdzież to wzmiankowani przez Szanownego Przedmówcę owi sławni grecy włożyli swój stosunek do tej kwestii? Uważam , że o gustach należy dyskutować, ba kształtować je przez osoby do tego predestynowane. Przez lata całe tolerowano i hołubiono bezguście, co widać choćby po stanie polskiej architektury ( przy okazji: http://raider55.blox.pl/html ). A i innych przykładów można by mnożyć. Dzięki o gustach się nie dyskutuje mamy w Polsce przyzwolenie społeczne dla bylejakości estetycznej, kiczu i bezguścia właśnie.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Dyskutuje się, dyskutuje, bo skąd w takim razie słowokicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 O gustach się nie dyskutuje.Gust się ma albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi