Skocz do zawartości
  • 0

Prof. J. Rozwadowski o łososiu i wędkach dwuręcznych - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

Nie ka?źdy z nas zdaje sobie sprawę, ?źe temat wędek dwuręcznych na polskich ziemiach interesował wędkarzy ju?ź przeszło sto lat temu. O łososiach i ich połowie prof. Rozwadowski pisał zar?łwno w swoim Poradniku, jak i na łamach Ok?łlnika Rybackiego. Jak wiele zagadnień nie traci ze swej aktualności, przekonacie się sami czytając poni?źsze fragmenty pism jednego z prekursor?łw naszego hobby w przedwojennej Polsce.

Zapraszam do lekruty kolejnego artykułu. Tym razem prof. J.Rozwadowski o łososiu i wędkach dwuręcznych. Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam

Remek

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miło się czyta, rozmarzyło mnie do cna...

Szkoda, ?źe to ju?ź historia i trudno uwierzyć by miało się zmienić. W latach '50 m?łj Tato wraz z kolegami jeździł na Rabę. Była wtedy bardzo rybną rzeką. To tam na Rabie mieli kontakt wzrokowy z łososiem. Rybę szacowali na około 1,5 METRA. Szła w g?łrę rzeki, nie potrafiła zanurkować. Było widać wyraźną pręgę od uderzenia na grzbiecie. Tą historię opowiadał mi zawsze podczas wieczornych spotkań wędkarskich.

Co do kija na dwie łapki, sprawiłem sobie takowy i w tym roku mam zamiar uskuteczniać nad Dunajcem i mo?źe inną ciekawą rzeką p?łłnocy. Bankowo na zlocie jesiennym za głowatką...

• 0

O ile dobrze zrozumialem, to jegomosc twierdzil, ze lososiom zdarzalo sie osiasc w rzece. Prawda li to czy konfabulacja?

Tak od siebie dodam, ze obecnie najlepsza w Szkocji wydaje sie byc River Dee. A jak to osiagnieto? Odkupili dolny odcinek od rybakow, zeby pozbyc sie siatek przegradzajacych rzeke, a od kilku lat wprowadzili calkowity C&R, ze nie wspomne o ochronie keltow.

Tu mozna znalezc informacje o wynikach za bierzacy tydzien:

http://www.fishpal.com/Scotland/Dee/Catches.asp?dom=Dee

A tu sezon do tej pory:

http://www.fishpal.com/Scotland/Dee/SeasonSoFar.asp?dom=Dee

Dziekuje za uwage i serdecznie pozdrawiam KC PZW i wszystkich keltomaniakow!

• 0

No i proszę , jednak mamy naszych własnych świętych i środowiskowy dekalog . Nie tylko więc do nowych świeckich tradycji musimy suplikować :D

Spey?łwki dwunastopowej się trzymam z radością ..

• 0

Witam,

O „podrybkach” prof. J.Rozwadowskiego z dopływ?łw Wisły (długość 1047 km): Skawa, Dunajec, Poprad mo?źna ju?ź tylko chyba pomarzyć.

Dla Tay (najdłu?źsza w Szkocji, 193 km), Twed, Spey i Esk odpowiednikiem przynajmniej długości rzeki mogą być Rega (najdłu?źsza na pomorzu zachodnim, 199 km), Parsęta czy Słupia. Na naszych rzekach pomorskich, za radą mentora warto w bezpośrednich działaniach poprawiać przepławki i więcej zarybiać oraz pośrednich dopominać się o surowe ustawy ochronne.

Pozdrawiam

• 0

(...)w kt?łrym to dniu zaszczycił ?łw matador moją wędkę wielce obiecującym zakęsem (...)

poczytać taką polszczyznę - bezcenne. Mam nadzieję ?źe to nie koniec historycznych peregrynacji na jerkbait.pl :D pomysł uwa?źam za świetny, mam nadzieję ?źe będzie kontynuowany.

Pozdrawiam