Skocz do zawartości

Blank / wedka podlodowa

ARMAGEDDON

Rekomendowane odpowiedzi

Kuba na to nie licz że tak zamarznie.

20lb no nie wiem, jak łowię pod lodem nie stosuję więcej jak 0,14mm :lol: .Kije mam robione z miękkich szczytówek węglowych lub twardszych pod blaszkę ale nie mają więcej jak 8lb.

Hol na lodzie to inna bajka i ryba tak nie walczy jak w lecie.

Na żyłeczkę 0,10 wyciągam szczupaki 50-60cm czy podobne sandacze, pod warunkiem że szczupak nie przetnie żyłki.

Preferuję finezyjne łowienie na mormyszkę, bo masz więcej brań, okonki, jazgarze, płoć, leszcz czasem kleń.O to chodzi aby zabawa była a jak nastawisz się u nas na grubo to możesz brania się nie doczekać.

True, true.

Na pierwszym lodzie najlepsza zabawa moim zdaniem to okonie na blaszke podlodowa. Ale tutaj tez raczej plycej / lzej bedziesz łowił wiec tak jak piszą Koledzy, wędeczeka ze szczytówki z włókna szklanego plus żyłka 0,12 i będzie git. Wyśmienitą zabaweczkę do takich rzeczy zrobił mi jakiś czas temu Kol. Piotrek Orłowski, cieszę się nią do dziś. Myślę że bez problemu do załatwienia via @krzysiek

A ja sobie łowię na mormyszkę i jest to w zasadzie główna metoda, którą się posługuję, łowiąc spod lodu. W ostatnim sezonie jednak przekonałem się boleśnie, że czasem spławik bije skutecznością mormyszkę na łeb, więc od tego sezonu obowiązkowo i spławikówkę będę dzierżył. Co do podlodowego spinningu, to specjalistą nie jestem i osobiście nieco nudzi mnie takie łowienie na lodzie, ale jeśli chodzi o sprzęt, to śmiało mogę polecić coś ze szklaków Mikado - tanie i wytrzymałe. Warunki, w jakich się łowi spod lodu, szybko weryfikują przydatność zbyt wydelikaconego sprzętu i trochę nie kumam tych kijków St. Croix jako podlodówek. Z drugiej strony Amerykańce z powodzeniem nimi łowią... Ale ja tam jestem zwykły człowiek ze wschodu, co śmiga z bałałajką i ryby holuje z ręki <_< :lol:.

Wydaje mi się że Kuba chce sprzęcik na szczupaki, więc zwykłe bałałajki to trochę mało.

Znając Kubę myślę że nie interesuje go drobnica, a porządne Rybki.

No chyba że się mylę i Standerus będzie chciał popaproszyć. :unsure:

Ja dumałem nad opcją przerobienia do fruwania w pionie bulldawgów małych, tych ok 100g, do tego giant chubby i podobne potworki - wszystko ok 100g.

Sprzęt do zwykłej błystki mam, ale jest za słaby.

Sprzęt mormyszkowy do kupienia od ręki, jest tego na pęczki.

Tu ewidentnie chodzi o mocny sprzęcior, do którego podepnę bay casting special, czyli rounda 103 daiwy, do tego 18lb plecionka (lub żyłka jeśli nie będzie robić, ale na Youtube łowią na plecionki mimo mrozu) i ogień.

Coraz bardziej dumam nad wyprawą zimową do Szwecji żeby jak człowiek z lodu połowić. Ściganie pizdrygli po 20cm z lodu mnie słabo bawi.

Ja dumałem nad opcją przerobienia do fruwania w pionie bulldawgów małych, tych ok 100g, do tego giant chubby i podobne potworki - wszystko ok 100g.

Sprzęt do zwykłej błystki mam, ale jest za słaby.

Sprzęt mormyszkowy do kupienia od ręki, jest tego na pęczki.

Tu ewidentnie chodzi o mocny sprzęcior, do którego podepnę bay casting special, czyli rounda 103 daiwy, do tego 18lb plecionka (lub żyłka jeśli nie będzie robić, ale na Youtube łowią na plecionki mimo mrozu) i ogień.

Coraz bardziej dumam nad wyprawą zimową do Szwecji żeby jak człowiek z lodu połowić. Ściganie pizdrygli po 20cm z lodu mnie słabo bawi.

Ja z lodem mam bardzo mikre doświadczenie ale skoro chcesz iść tą drogą

:mellow: to bym poszukał na allegro i innych tego typu stronach jakiejś starej germiny czy czegoś w tym stylu, przynajmniej szczytówki i bym ją zaadoptował.

Kuba ktos kto sie uganial za zebaczami w zime wie ze nie poptrzeba paly a dosyc twardy tylko i tylko szklak .Ma jednak pieknie sie uginac i dawc rade na twarde pyski okoni czy zebaczy .Takie wedki ma moja cala ekipa .Robilem je hurtem wedle strego mazurskiego wzory z lat 80-siatych .Jak Ci interesuje moge pomierzyc co i jak i wyslac ala projekt idealu .Co do gum zima -gulp co do blach zima zklepana na plasko srebrna alga nr 1-2 .Jak altawce to tylko salmo albo finskie wynalazki .Pokaz mi swoje podelko a powiem Ci co zlowisz -zima oczywiscie .

Tu masz cos w stylu 1,2 m ale to typowe paly i do takiego standardowego lowienia(szarpania ) sie nie nadaja .Za twarde .No chyba ze masz wobki na baterje .

http://regalsportfiske.se/list_varugrupp.asp?t=Sp%F6n,%20rul lar,%20set&varugrupp=724〈=sv

pozdrawiam Czlowiek yeti

Robilem takie podlodówki na specjalne życzenie ze szczytówek od spiningów z doza zbieżnością, wtedy jest wiekszy zapas moc w dolniku takiej wedeczki,z info jakie mam sprawdziły się super,poszukaj w MHX jest tam kilka co by się nadawało,szklana szczytówka żeby mieć tyle mocy musiała by być pałkowata a wiadomo ze wtedy będzie ciężka

• 1 rok później...

Może wykonuje ktoś podobne uchwyty , ale do podlodówek ( moga być z mikro pierścieniem ) chodzi mi, zeby stopka kręcioła była jak najbardziej "utopiona" w korku...metalu jak najmniej...uchwyt w miarę standardowy cylindryczny nie jakies gruchy czy bomby...kupiłbym ze 2-3 takie....

post-46480-0-22138500-1356640501_thumb.jpg

Cos w stylu IVYLINE w pełnym korku :)

http://www.ivyline.jp/pdf/rod.pdf

Edytowane przez Friko