Kuba Standera Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Skoro już Was w tym dziale męczę.Macie jakis pomysł na mocną podlodówkę?Taką pod szczupaka, do łowienia na woblery, gumy, duze blachy.Z metr długości, oczywiście pod multika ze 20lb realnej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Szwecja? A jak tam z okresem ochronnym na szczupaka, chyba też jest jakiś ? Myślę że u nas, z racji obowiązujących przepisów, może być trudno o taką poradę. Przynajmniej w swojej naiwności tak zakładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Wiesz, u nas też jak dowali mrozem to od połowy grudnia może być gdzie łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Kuba mi osobiście najlepiej sprawdza się szkło.Z bardzo starego spiningu szklanego przerobiłem szczytówkę i to mi się sprawdza do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Kuba na to nie licz że tak zamarznie.20lb no nie wiem, jak łowię pod lodem nie stosuję więcej jak 0,14mm .Kije mam robione z miękkich szczytówek węglowych lub twardszych pod blaszkę ale nie mają więcej jak 8lb.Hol na lodzie to inna bajka i ryba tak nie walczy jak w lecie.Na żyłeczkę 0,10 wyciągam szczupaki 50-60cm czy podobne sandacze, pod warunkiem że szczupak nie przetnie żyłki.Preferuję finezyjne łowienie na mormyszkę, bo masz więcej brań, okonki, jazgarze, płoć, leszcz czasem kleń.O to chodzi aby zabawa była a jak nastawisz się u nas na grubo to możesz brania się nie doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 True, true. Na pierwszym lodzie najlepsza zabawa moim zdaniem to okonie na blaszke podlodowa. Ale tutaj tez raczej plycej / lzej bedziesz łowił wiec tak jak piszą Koledzy, wędeczeka ze szczytówki z włókna szklanego plus żyłka 0,12 i będzie git. Wyśmienitą zabaweczkę do takich rzeczy zrobił mi jakiś czas temu Kol. Piotrek Orłowski, cieszę się nią do dziś. Myślę że bez problemu do załatwienia via @krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 A ja sobie łowię na mormyszkę i jest to w zasadzie główna metoda, którą się posługuję, łowiąc spod lodu. W ostatnim sezonie jednak przekonałem się boleśnie, że czasem spławik bije skutecznością mormyszkę na łeb, więc od tego sezonu obowiązkowo i spławikówkę będę dzierżył. Co do podlodowego spinningu, to specjalistą nie jestem i osobiście nieco nudzi mnie takie łowienie na lodzie, ale jeśli chodzi o sprzęt, to śmiało mogę polecić coś ze szklaków Mikado - tanie i wytrzymałe. Warunki, w jakich się łowi spod lodu, szybko weryfikują przydatność zbyt wydelikaconego sprzętu i trochę nie kumam tych kijków St. Croix jako podlodówek. Z drugiej strony Amerykańce z powodzeniem nimi łowią... Ale ja tam jestem zwykły człowiek ze wschodu, co śmiga z bałałajką i ryby holuje z ręki <_< . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Wydaje mi się że Kuba chce sprzęcik na szczupaki, więc zwykłe bałałajki to trochę mało.Znając Kubę myślę że nie interesuje go drobnica, a porządne Rybki.No chyba że się mylę i Standerus będzie chciał popaproszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Ja dumałem nad opcją przerobienia do fruwania w pionie bulldawgów małych, tych ok 100g, do tego giant chubby i podobne potworki - wszystko ok 100g.Sprzęt do zwykłej błystki mam, ale jest za słaby.Sprzęt mormyszkowy do kupienia od ręki, jest tego na pęczki.Tu ewidentnie chodzi o mocny sprzęcior, do którego podepnę bay casting special, czyli rounda 103 daiwy, do tego 18lb plecionka (lub żyłka jeśli nie będzie robić, ale na Youtube łowią na plecionki mimo mrozu) i ogień.Coraz bardziej dumam nad wyprawą zimową do Szwecji żeby jak człowiek z lodu połowić. Ściganie pizdrygli po 20cm z lodu mnie słabo bawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Jeśli chodzi o Szwecję to pogadaj z Termosem bo wiem że zimą rybki z kumplami na jeziorach tresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Tak tak, będę go podpytywać, jak się coś wykrystalizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 ... tylko świdra spalinowego nie zapomnij, bo przewiercić się przez 70cm lodu to jest konkretna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Wiesz, ja jestem człowiek z żelbetonu co prawda sugestią, jak co poniektórzy jeszcze lodu roztapiać nie umiem, ale dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Ja dumałem nad opcją przerobienia do fruwania w pionie bulldawgów małych, tych ok 100g, do tego giant chubby i podobne potworki - wszystko ok 100g.Sprzęt do zwykłej błystki mam, ale jest za słaby.Sprzęt mormyszkowy do kupienia od ręki, jest tego na pęczki.Tu ewidentnie chodzi o mocny sprzęcior, do którego podepnę bay casting special, czyli rounda 103 daiwy, do tego 18lb plecionka (lub żyłka jeśli nie będzie robić, ale na Youtube łowią na plecionki mimo mrozu) i ogień.Coraz bardziej dumam nad wyprawą zimową do Szwecji żeby jak człowiek z lodu połowić. Ściganie pizdrygli po 20cm z lodu mnie słabo bawi. Ja z lodem mam bardzo mikre doświadczenie ale skoro chcesz iść tą drogą to bym poszukał na allegro i innych tego typu stronach jakiejś starej germiny czy czegoś w tym stylu, przynajmniej szczytówki i bym ją zaadoptował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Kuba ktos kto sie uganial za zebaczami w zime wie ze nie poptrzeba paly a dosyc twardy tylko i tylko szklak .Ma jednak pieknie sie uginac i dawc rade na twarde pyski okoni czy zebaczy .Takie wedki ma moja cala ekipa .Robilem je hurtem wedle strego mazurskiego wzory z lat 80-siatych .Jak Ci interesuje moge pomierzyc co i jak i wyslac ala projekt idealu .Co do gum zima -gulp co do blach zima zklepana na plasko srebrna alga nr 1-2 .Jak altawce to tylko salmo albo finskie wynalazki .Pokaz mi swoje podelko a powiem Ci co zlowisz -zima oczywiscie .Tu masz cos w stylu 1,2 m ale to typowe paly i do takiego standardowego lowienia(szarpania ) sie nie nadaja .Za twarde .No chyba ze masz wobki na baterje . http://regalsportfiske.se/list_varugrupp.asp?t=Sp%F6n,%20rul lar,%20set&varugrupp=724〈=svpozdrawiam Czlowiek yeti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Robilem takie podlodówki na specjalne życzenie ze szczytówek od spiningów z doza zbieżnością, wtedy jest wiekszy zapas moc w dolniku takiej wedeczki,z info jakie mam sprawdziły się super,poszukaj w MHX jest tam kilka co by się nadawało,szklana szczytówka żeby mieć tyle mocy musiała by być pałkowata a wiadomo ze wtedy będzie ciężka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Ja widziałem takie mocne podlodówki wykonane ze szczytowej części karpiówki - właśnie do łowienia na duże przynęty i na dużych głębokościach.Moi koledzy, którzy na nie łowili, je sobie chwalili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Huu, na lodzie złowiłem sporo (jak na nasze warunki) dużych ryb. Jedno, czego jestem pewien, to, to, że metr to za długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Były przycięte i nie miały metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Może wykonuje ktoś podobne uchwyty , ale do podlodówek ( moga być z mikro pierścieniem ) chodzi mi, zeby stopka kręcioła była jak najbardziej "utopiona" w korku...metalu jak najmniej...uchwyt w miarę standardowy cylindryczny nie jakies gruchy czy bomby...kupiłbym ze 2-3 takie....Cos w stylu IVYLINE w pełnym korku http://www.ivyline.jp/pdf/rod.pdf Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 UFM takie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 no wiem, przecie zdjecie jest z UFMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 To może UFM sam uchwyt sprzeda .Mogę rzucić temat i uchwyty się zrobi.Może pociągnąć temat wypasionych podlodówek.Gadam z Termosem czy ma to sens.Swego czasu robił takie extra wędeczki St.Croix ale chyba poległ ten pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Rzuć temat..najlepeij uchwyty jak w IVYLINE ( praktycznie sam korek ) małe uchwyty ( kręciołki Shimano 500 )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Rzuciłem i bez problemu mogę Ci to zorganizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi