Skocz do zawartości

Blank / wedka podlodowa

ARMAGEDDON

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam, to mój pierwszy post :), piszę, bo nie znalazłem albo może zbyt słabo szukałem, ale chciałbym sobie zmajstrować podlodóweczkę do lekkiej blaszki, z kiwokiem oczywiście, na szklaku, ale nigdzie, nawet w necie nie znalazłem wytycznych o zasadach rozmieszczenia przelotek, sądzę, że wystarczą 3, góra 4 przelotki, najmniejszy problem to oczywiście szczytowa, ale co dalej? Kijek będzie miał góra 52cm [całość].

I od razu parę pytań:

1. czy rozmieszcza się przelotki biorąc pod uwagę tylko długość blanku, miejsce mocowania kołowrotka czy całość wędki?

2. czy może mieć wpływ to, że wędka jest prosta czy też posiada wygięcie nad rękojeścią?

3. jaka powinna byś średnica kolejnych przelotek?

4. czy lepszy będzie kiwok wzdłuż osi blanku czy też do niej prostopadły?

Myślę, że mi pomożecie, pozdrawiam

Nighed

• 1 rok później...

Jeśli chodzi o blaszki to dobry jest Premier St. Croix. Te droższe modele - to szkoda kasy. Polecam wędki robione przez Piotrka Matusiaka. Pod mormyszkę i blaszkę - bardzo dobre wędki.

Prwmiera mam i polecam . Fajny kjiek. rraczej ciężko spotkać rybę której nie dał by rady. Jedynie te opaski słabo trzymają kołowrotek i lepiej izolacją przykleić.

Kijki Piotrka też posiadam. Polecam ten blaszkowy.Dłuższy. Robi do nich też kiwoki kewlarowe. Ale  nie widzę potrzeby juch stosowania choć mam.Każdy najmniejszy okonek jest dobrze sygnalizowany szczytówką. Tylko te terminy  u Niego :(

No i nie każdemu podejdzie układ wędki dośc długiej z gruchą na końcu. To trzeba spróbować.

Prwmiera mam i polecam . Fajny kjiek. rraczej ciężko spotkać rybę której nie dał by rady. Jedynie te opaski słabo trzymają kołowrotek i lepiej izolacją przykleić.

Kijki Piotrka też posiadam. Polecam ten blaszkowy.Dłuższy. Robi do nich też kiwoki kewlarowe. Ale  nie widzę potrzeby juch stosowania choć mam.Każdy najmniejszy okonek jest dobrze sygnalizowany szczytówką. Tylko te terminy  u Niego :(

No i nie każdemu podejdzie układ wędki dośc długiej z gruchą na końcu. To trzeba spróbować.

W mojej wędce te pierścienie termo już drugi rok trzymają młynek na miejscu.  Wędki Piotrka jak dla mnie super. Nie wiem jak to jest z tymi kiwoczkami kewlarowymi bo jeden przy pierwszym wypadzie strzelił. 

• 1 rok później...

Witam,
Mam zamiar zbudować podlodówke z Shimano Nexave Super Sensitive BX 270 m 5-20g. Użyje do tego tylko górnego elementu długości 135 cm. Moze go przytne do 125 max.
Ma byc to kij do błystek oraz balanówek, czasem jakis woblerek.
Teraz pytanie jak to ubrać w przelotki ?? Ile ? Od jakiej zaczac ??
Ważny czynnik by jak najmniej marzły przelotki, wiem że wyelminować się tego nie da :)
Najlepiej chciałbym PacBay minima, zalezy mi na malej wadze. Do tego uchwyt fuji KSKSS 16.

Edytowane przez radekc1991
  • Like 1

Łowiący na sporych głębokościach czyli10+m wiedzą dlaczego dłuższa niż 60cm....Łatwiej zaciąć.A minimy mym skromnym zdaniem się do łowienia na dużym mrozie nie nadają.Ja osobiście bym szukał przelotek o jak najmniejszej wadze z ringiem porcelanowym.Minusowa temperatura ma to do siebie że jak masz ring metalowy to łatwo łapie niską tempi zamarza momentalnie.Owszem mały punkt natarcia na przelotce ale ja takie wnioski wysnuwam z własnych doświadczeń z budową podlodówek.Wolę porcelanki choć cięższe! Ba powiem że nawet przesadnie spore zakładam zmienia to pracę owej podlodówki lecz tu właśnie schodzenie z minimalizacją przelotek mija się z celem.Takie mam odczucia i przemyślenia.Nowy sezon nowe pomysły przetestuję w boju jak lód będzie :) .

Tak jak pisze Del Toro , chcialem zmajstrowac cos podobnego jak ma Iras , chyba ma cos okolo 130 cm z jaxona przerobione. Hol jest duzo pewniejszy takim kijem :-)

Co do woblerkow chodzi o to by prowadzic jak balansowke, odpowiednie mocowanie oczka i pracuje w pionie fajnie ;-)

Nikt z tylu uzytkownikow nie podpowie jak to uzbroic ??

Dłuższa wędka ma swoje uzasadnienie właśnie przy blaszce, kiedy sporo chodzimy po lodzie i szybko obławiamy dziury. Długi kij pozwala wygodnie łowić na stojąco, bez potrzeby kucania/klękania przy dziurze, nawet podczas silnego wiatru.

• Like 1

Całe życie łowiłem na Wigrach na 20 metrach i więcej wędką około 50 cm na stojąco i nie przypominam sobie, żebym miał jakiekolwiek problemy z zacięciem. Nie wyobrażam sobie łowienia wędką 1,2 m. Jedyny argument to lepsza amortyzacja, ale na okonie do 40 cm wystarczyło mi zazwyczaj te 50 cm pomarańczowego szklanego Mikado za 20 PLN.

• Like 1

Ja nie miałem na myśli amortyzacji, czy zacięcia, ale chociażby balonu z linki, jaki robi silny wiatr. Opuszczony do dziury długi kij pozwala wyeliminować to zjawisko.

Fakt, to chyba jedyny plus w moim odczuciu.

Co do samej budowy wędki ze szczytówki z wklejki - myślę, że to średni pomysł. Łowiłem kiedyś na błystkę podlodową wędką zrobioną bodajże ze szczytówki Mikado Feeling. Owszem, brania były fajnie wyczuwalne ale miałem problem z wbiciem haczyka rybie na głębokości 5 metrów, nie mówiąc o głębszej wodzie. Czułem się trochę tak, jak bym zacinał takim trochę sztywniejszym kiwokiem.

Edytowane przez Pumba

W BRC masz wybór węglowych blanków MHX, różne moce od 2lb do 15. Znajdziesz coś bez problemu. Jeżeli robisz wędkę do łowienia "na chodzonego", czyli długą, to pewnie 4 przelotki plus szczyt będziesz musiał dać. Ja idę trochę inną drogą, łowię bez kołowrotka, wędka ok. 80cm, bardzo sztywna. Żyłka fluorocarbon i to gruby- co najmmiej 0,25. Istnieje mocno udokumentowana teza, że gruba żyłka pozwala na znacznie lepszą i bardziej zróżnicowaną prezentację przynęt szerokiej gamy błytek, balansówek, woblerów podlodowych. Grubość pozwala na szybki hol ryby w rękach. Czułość wędek bez kołowrotka jest zdecydowanie lepsza, możesz łowić bez kiwoka, czyli zatniesz szybciej "na czuja" niż po obserwacji kiwoka.