Skocz do zawartości

Blank / wedka podlodowa

ARMAGEDDON

Rekomendowane odpowiedzi

Robienie "podlodówki" z tak długiego blanku to raczej ślepy zaułek. Kiepskie panowanie nad przynętą, słabe czucie brań, spóźnione zacięcia i na przykład brak możliwości obserwacji dodatkowego wskaźnika brań. Przy krótszych wędziskach komfort i jakość łowienia jest zdecydowanie większa.

nie rozumiem dlaczego dłuższa wędka to brak możliwości obserwowania dodatkowego wskaźnika brań..... to akurat zależy tylko od tego jaki będzie ten wskaźnik plus wzrok łowiącego...

na lodzie łowię od pierwszego do ostatniego lodu i żeby mieć komfort dostosowania się do warunków panujących na lodzie i pod nim mam 8 wędek - zwykle 4 uzbrojone plus 4 w kojberku... wędki zarówno krótkie jak i dłuższe, składane i nie składane... każda jest przystosowana do kiwoka i tu jest pewne ale.... ostatnio brakowało mi wędki zakończonej zwykłą szczytową przelotką... na lodzie widziałem wiele razy łowiących długimi wędkami (100 - 120 cm i więcej) i najczęściej byli to "miejscowi" więc długie wędki czasami są przydatne...

• Like 1

Ja niestety nie widzę milimetrowego drgnięcia kiwoka z odległości 2 metrów. Przy kilku wędkach zabieranych na łowisko i te powyżej 120 cm znajdą zastosowanie.

Ale takie wedki nie sa do kiwokow i mikro przynet :) 

Wedkowanie pod lodem nie konczy sie na malutkich mormyszkach :) Zreszta Radek napisal ze chce ja zrobic pod blaszki, balansowki itd.

• Like 1

• 9 miesięcy temu...

Firmowy blank podlodowy z powodzeniem możesz zastąpić szczytówką węglową ze sklepu wędkarskiego. Zgodnie z własnymi upodobaniami dobierzesz sobie długość, moc i ugięcie. Set przelotek to np. Minima 4 match hardchrome 16, 8, V6, L6 + szczytowa 6 z pierścieniem ceramicznym. Uchwyt kołowrotka raczej bez metalowych elementów.

• Like 1

Cztery przelotki do blanku 60-70cm? Z tego co pamiętam to wystarczą dwie plus szczyt. Widziałem też tylko jedną plus szczyt. Wystarczy 12 H 8H i 8L jako szczyt i wędka gotowa ????

Edytowane przez mrWhite7

wiem , że nie moga byc za małe, żeby żyłka sie nie kleiła do blanku i żeby za szybko nie obmarzały, widziałem w wędkach saint croix , że tam były przelotki Pac Bay i wcale nie takie małe , tak tylko pytam co byście ze swojego doświadczenia dali za przelotki, zrobienie podlodówki z byle jakiej szczcytówki ze sklepu to nie problem , jak sie ma już własne zrobione spinningi to customowa podlodówka też nie moze byc byle jaka....

Cztery przelotki do blanku 60-70cm? Z tego co pamiętam to wystarczą dwie plus szczyt. Widziałem też tylko jedną plus szczyt. Wystarczy 12 H 8H i 8L jako szczyt i wędka gotowa

Rzeczywiście trochę za dużo. Podany set przelotek mam przy blanku 90 cm. Przy długości 60 -70 cm trzy przelotki spokojnie wystarczą.

• Like 1

Wszystko zależy od charakterystyki blanku . Uważam ,że 4+1 to dobre rozwiązanie a minimum to 3+1 zakładając długość 60-70cm. Poza tym ,gdy łowisz na blaszki i trafiają się spore rybki powinny być dobrej jakości.

Do wykonywania wędki podlodowej używam pełnych szczytówek ze szkła lub węgla. Szkło tylko z najwyższej półki i według mnie jest dużo lepsze niż węgiel.

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Topy zakładam typowe jak do każdej wędki , odbieram tylko rozmiar.

Trzeba pamiętać aby przed jej założeniem dobrać około 2 cm długości rureczkę

igielitowa do zamocowania kiwoczka , który czasami jest lepiej posiadać pomimo łowienia blaszką.

Wszystko zależy od charakterystyki blanku . Uważam ,że 4+1 to dobre rozwiązanie a minimum to 3+1 zakładając długość 60-70cm. Poza tym ,gdy łowisz na blaszki i trafiają się spore rybki powinny być dobrej jakości.

Do wykonywania wędki podlodowej używam pełnych szczytówek ze szkła lub węgla. Szkło tylko z najwyższej półki i według mnie jest dużo lepsze niż węgiel.

A szklane szczytówki np. takie jak Twoje to gdzie kupiłeś....

Szczyty węglowe pełne bywają dostępne na all.... pod marką kushiro, trzeba pobawić się w szlifowanie. Puste jak to puste są łatwiejsze do uszkodzenia.

Im większa przelotka, tym wolniej zamarza jej prześwit, więc  nie ma co oszczędzać na rozmiarach. Zamiast typowej przelotki szczytowej można użyć jednostopkowej, odsuniętej  o 1cm w dół szczytu- można wtedy łatwo mocować różne adaptery kiwoka. Poza tym wygodniej się łowi na "czuja" bo patrząc na kiwok, zawsze jakoś wolniej zacięcie wychodzi.

Kupowałem je w sklepie wędkarskim w PL i chyba były sygnowane przez SZEKSPIRA. Szczytówki były w 4 kolorach , koszt jednej chyba 25zł. Nie trzeba nic szlifować, docinać i cudować. Wystarczyło dobrać odpowiednią sztywność i gotowy blank do budowy wędeczki pod lodowej.

post-47757-0-75807900-1388690860_thumb.jpg
post-47757-0-09701600-1388689050_thumb.jpg
post-47757-0-51854500-1452438146_thumb.jpg

Wytrzymują hol nawet takich rybek  ;)  :) .

• Like 9

Ten pierwszy miał tylko 98cm - bardzo upasiony był (wędeczka ma 83cm z kiwoczkiem), ten drugi to chyba mały rekord Polski wędkarstwa podlodowego 118cm  ;) : 

post-47757-0-62901900-1474991084_thumb.jpg tu lepiej widać jak był duży

• Like 14

Rybki z PL, złowione na własnoręcznie robione malutkie blaszki podlodowe dedykowane okoniom post-47757-0-94765600-1452274907_thumb.jpg ; żyłka 0,14mm bez przyponu; wędeczka własnego pomysłu i konstrukcji; kołowrotek klasy 050 troszkę tuningowany jak na JAXONA .

Rybki te, to oczywiście jedne z największych jakie udało mi się przeciągnąć przez otworek w lodzie ( 18cm ).  :)  :D

• Like 1