Skocz do zawartości

Blank / wedka podlodowa

ARMAGEDDON

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin, o pierścienie zapytaj jeszcze u Zbyszka, może ci coś odsprzeda, podobno trochę podlodówek na tych pierścieniach robi.

A jak nie, to podzwoń do FC, BRC - ktoś je jeszcze na pewno miał, ajak nie to pzoostaje USA -tylko to słaby interes -pierścienie 1$ czy 1,5$, przesyłak z 5-10$. To za 25pln DPS 16 kupisz.

Albo kup jakaś tanią podlodówkę w sklepie albo na necie i odzyskaj cały uchwyt alb pierścienie - a tylko blank zostaw. 

Artykuły Wędkarskie Zbigniew Janiszewski
ul. Obozowa 85
01-425 Warszawa
tel.: 22 836 23 71
kom.: 602 260 604

Podgięcie daje to, że żyłka jest bardziej w osi z kołowrotkiem i pomiędzy szpulą a pierwszą przelotką tworzy się mniejszy kąt.

A skoro już się wstawia taka rurkę, dopiero w która się wkłada/wkleja blank - to zawsze ja można wydłużyć i podgiąć.

Chyba ze montujesz rękojeści i i uchwyt na blanku, to wtedy nie ma sensu tak robić i montujesz wtedy tradycyjnie.

Edytowane przez Archanioł

Mariusz, a skoro już montujesz blank na aluminiowej rurce - nie myślałeś żeby ja trochę wyginać?

W taki sposób?

Już to przerabiałem, ale to tylko osłabia wędkę i przy większej rybce miałem przypadki rozgięć/odkształceń właśnie w miejscach zagięć. 

Montuję blanki na rurce ALU, bo to usztywnia wędeczkę w miejscu uchwytu, jest lekkie i sztywne. Nawet rurka grafitowa o odpowiedniej sztywności jest cięższa.

Czy podgięcie coś daje?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Daje tylko tyle , że można montować przelotki na niskich stopkach i nie trzeba robić "stożka". 

U mnie się to nie sprawdziło i tego nie stosuję, wolę to zrobić za pomocą odpowiedniego zestawienia przelotek.

Przelotki z dentalu ???? hmy................. , już to chyba gdzieś grali kilka lat temu.

Matusiak to robił , tak samo jak "ciepłą" rękojeść. 

Każdy robi jak uważa i jeżeli się to sprawdzi na jego łowisku oraz przy jego sposobie wędkowania - tylko pochwalić  ;)  :) .

Na pewno jest to szybki i tani sposób na załatwienie sprawy przelotek.

w4.JPGw.JPG835723391403212497.jpg

• Like 2

Wbrew pozorom , niestety muszę powiedzieć TAK i nie tylko przelotki kręciłem z DENTALU  ;)  :) .

Pewnie z 25, jak nie lepiej lat temu dorabiałem takowe do bata 7 i 8 metrowego, bo wtedy jeszcze na oryginalną bolonkę nie było mnie stać a przelotki były tylko AGATOWE i bardzo duże i ciężkie na dodatek dwustopkowe.

Pozdrawiam.

Edytowane przez miramar69

Z przelotkami z dentalu to nie takie proste, jest kilka zagwozdek :  ;)

- nie powinno się używać metalowych rzeczy do obróbki , bo się kaleczy drut (który później niszczy żyłkę)

- sam drut musi być idealnie gładki (czyli z najwyższej pułki)

- poza tym jest bardzo sztywny i sprężynujący

Są dobre narzędzia  ( ale metalowe ), których używa każdy protetyk - kleszcze protetyczne i jest ich kilka rodzajów http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=kleszcze+protetyczne&bmatch=base-relevance-floki-5-uni-1-1-1025

Edytowane przez miramar69

Pierścienie kupuje się w PL razem z rękojeścią , którą później wykorzystuję do budowy swoich wędek za "śmieszne" pieniądze.Trzeba sobie tylko zadać trudu i poszukać  lub się domyśleć co mam na myśli. Praktycznie są wszędzie pod każdego nosem  ;)  ;)  :D  :D .

• Like 1

Pierścienie kupuje się w PL razem z rękojeścią , którą później wykorzystuję do budowy swoich wędek za "śmieszne" pieniądze.Trzeba sobie tylko zadać trudu i poszukać  lub się domyśleć co mam na myśli. Praktycznie są wszędzie pod każdego nosem  ;)  ;)  :D  :D .

Właśnie to miałem zasugerować :)

Pytanie - gdzie dostanę taką wygiętą rurkę aluminiową?

@Pumba, mówiąć wprost –podejdz do jakiegoś sensownego wędkarskiego.

Kup Jaxona (do pozyskania sama rękojęśc(pianka, mielony korek)  i uchwyt lub pierścienie) albo gdańską z Andel-Sport (do pozyskania rękojeść(pianka albo korek), pierścienie, wygięta rurka) , rozmontuj, załóż nowy uzbrojony po swojemu blank i spokój.

/U mnie nawet w markecie budowlanym na stoisku wędkarskim maja 5 podlodówek angel-sport od 15 do 20pln/

Chyba ze koniecznie musisz mieć uchwyt albo pierścienie Fuji, korek floor –to wtedy trzeba szukać u rodbuilderów – i to obawiam się że za granica.

• Like 1

@Pumba, mówiąć wprost –podejdz do jakiegoś sensownego wędkarskiego.

Kup Jaxona (do pozyskania sama rękojęśc(pianka, mielony korek)  i uchwyt lub pierścienie) albo gdańską z Andel-Sport (do pozyskania rękojeść(pianka albo korek), pierścienie, wygięta rurka) , rozmontuj, załóż nowy uzbrojony po swojemu blank i spokój.

/U mnie nawet w markecie budowlanym na stoisku wędkarskim maja 5 podlodówek angel-sport od 15 do 20pln/

Chyba ze koniecznie musisz mieć uchwyt albo pierścienie Fuji, korek floor –to wtedy trzeba szukać u rodbuilderów – i to obawiam się że za granica.

Zdążyłem zrealizować Twój pomysł zanim przeczytałem o nim na forum. Telepatia? :)

Nie muszę mieć osprzętu Fuji w podlodówce, uchwyty wezmę z Mikado, rurkę z Jaxona i jazda. Jedynie rękojeść skleję bo mam na nią trochę inny pomysł niż w kijach fabrycznych.