pisaq87 Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Witam serdecznie!Koledzy, szukam porządnego kołowrotka o poprawnej, solidnej konstrukcji, kt?łry nie zacznie stukać i chrupać po kilku wypadach. Przeznaczenie kołowrotka to gł?łwnie metody opadowe - od lekkiego opadu wklejankowego z u?źyciem przynęt o gramaturze 5-15g do cię?źkiego bombardowania dna za pomocą sztywnej, sandaczowej pały z kogutami i jigami o cię?źarze 20-30g w roli gł?łwnej. Chyba nie muszę dodawać, ?źe przy u?źyciu plecionek Z racji, ?źe mam r?ł?źne inne wydatki, nie chciałbym przekroczyć kwoty... powiedzmy 500zł.Ponadto fajnie by było, gdyby mo?źna było niedrogo dokupić kilka szpul zapasowych identycznych z oryginalnymi. Jak do tej pory zastanawiałem się nad następującymi młynkami:- SPRO Blue Arc Tuff-Body 930 albo 940- DRAGON Team Dragon FD930iZ- DRAGON Team Dragon FD1230iST- PENN Slammer 360- OKUMA Salina FD 30 albo 40Mo?źe Wy zasugerujecie jeszcze coś innego?Powiem Wam, ?źe im dłu?źej o tym myślę, tym mam większy mętlik w głowie. Dlatego zwracam się z prośbą do Was. Pozdrawiam,Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Hej!Tylko slammer. Jak chcesz go pomacać przed zakupem to odezwij się na priva. Czasu do czerwca masz jeszcze troch e to się zgadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Dwa w jednym to jest tylko taki szampon.Jeden do przynęt na wklejance 5-15 a drugi do cię?źkiego.Do cię?źkich przynę penn jak najbardziej a do lekkich trzeba kręćka w rozmiarze 2500.Jakaś dobra u?źywka u niezawodnego Mefisto to najlepsze rozwiązanie.Inne wynalazki wymienione przez Ciebie owszem mogą być ale na jak długo cię?źko powiedzieć, to zale?źy jak du?źo łowisz.Na cię?źko Penn Slammer 260 wystarcza 360 cię?źszy nieznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 260 będzie wystarczająca na l?źej i na cię?źej i się nie rozleci.W Norge u?źywałem 260 do cię?źkich gł?łwek 30-50 gram i dawał rade.Panzer slammera 260 po powrocie otworzyłem z ciekawości ?źeby zobaczyć czy po takim oraniu non stop ma objawy chorobowe ale nic nie stwierdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Ja bym celował jednak w 360. Bebechy te same, ciut większa szpula. Te kilka gram, zwa?źywszy na masę og?łłem i tak nie zrobi r?ł?źnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 pen 360. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Jestem fanem raczej cię?źszego sprzętu, więc skłaniał bym się ku temu Slammerowi 360. Jak ze szpulkami zapasowymi, a raczej ich dostępnością?Nie kupuję sprzętu u?źywanego, bez względu na jego stan i cenę.Do tego l?źejszego spina dokupię mniejszego Team Dragona albo Blue Arca Tuff Body.Dzięki za zainteresowanie i pomoc.Pozdrawiam,Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Na allegro gość anastazja69 do niego uderzaj oslammerka i szpulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Odświe?źam temat, przerabiałem Zaubery, Team Dragony, Red Arce, Catany.... Ka?źdy z nich po kilku miesiącach ju?ź lekko świszczał itp. - szukam kręcioła do łowienia gł?łwkami 7-25g do plecionki 10lb. Kwota jaką mogę wyło?źyć to około 400-500zł, czy znajdę w tej cenie coś co ju?ź mnie zadowoli? Czy będą to produkty podobne do Zaubera i całej innej ekipy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 ad Jozi Dlaczego sugerujesz do l?źejszych przynęt rozmiar 2500? Przyznam, ?źe nie korzystam z kołowrotk?łw mniejszych niz 30. 300. 30000... i nie widze takiej potrzeby. Nawet do paproszenia mam Stradicka GTM'a 3000, większa szpula, lepiej ?źyłka się układa. Co do anastazji69 to jest te?ź na naszym forum i ma nick zed69 więc mo?źna i tak sie kontaktować . ad wobler129pytasz powa?źnie czy ?źartujesz? Nie pierwszy dzień jesteś na forum i sądziłem, ?źe wiesz, ?źe i tak cała dyskusja p?łjdzie w kierunku slammera . edit:Mając bud?źet ~500zł, zacisnąłbym pasa, zęby i dup* doło?źył jakąś st?łwę z groszami i kupił slammera 360 i 260. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Tica Libra SA 3500 - w mojej opinii bardzo trwały, dobrze nawija plecionkę, tylko cię?źkawy 430g. Pozdrawiam,drzejko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Eeeeeeeeeee nie tylko Penn Slammer sobie poradzi z gł?łwkami do 25g, a nie daj Bo?źe mo?źe się trafić taki egzemplarz, co nawija linkę w sto?źek. Ja bym doradził, aby kolega wybrał coś z Daiwa Emblem 3000, Team Daiwa w podobnym rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Do lekkiego opadu u?źywałem dotychczas SPRO Blue w rozmiarze 9200 - wystarcza na 2 lata, potem kupowałem następny (a szpule zostawały). Dlaczego taki mały - bo do 18 g mam permiera 2,13m (na ł?łdkę). Gdybym zało?źył do niego slammera 360 (mam i zakładam do zestawu w kt?łrym jest wędka do 28g lub więcej), to byłby koniec przyjemnego łowienia. Dlatego te?ź wiązałbym wielkość kołowrotka z wędką do kt?łrej będzie a nie tylko z gramaturą przynęt. W tym roku łowiłem na penna sargusa 2000 w tym lekkim zestawie i jak na razie chodzi nieźle, zobaczymy co będzie po 2 latach. Co do lepszych kołowrotk?łw - mam TP 2500SHD i NIE zało?źę go do sandaczowania - pomimo jego słynnej wytrzmałości będzie na pstrągi, jazie , na lekko na szczupaka.Piszę to dlatego abyś nie nastawiał się i?ź znajdziesz lekki kołowrotek kt?łry wytrzyma X lat przy ostrym podbiciu sandaczowym. Mo?źe za te 500 zł kupować co 2 lata kołowrotek za 250 zł i z g?łry przyjmować jego kr?łtką u?źyteczność - po prostu unikniesz rozczarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Witaj. Tak jak pisze Marcin vel @Biosteron. Poszukaj coś z Daiwy. Solidna konstrukcja,mało awaryjna no i prostaw budowie. Ja za 500 kupiłem u Mefisto n?łweczke Emblemika 3000. Poezja do jigowania. Slamerka 360 te?ź posiadam. Cenowo gość na allegro sprzedaje n?łweczki po 315zł.Jak bym miał porownac Emblemika i Slamera to jednak skłaniał bym sie ku Daiwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 A moze Penn Batlle???U?źywalem Slammera w zeszłym sezonie i mnie męczyl.Przełozenie 5;1 i nie wielkiej średnicy szpula powodowaly,ze pooszedł w Polskę.Batlle ma 6;0.Rozmiar 4000 spokojnie ogarnie głowki ponad 30g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 czytam i dochodzę do wniosku, ?źe mnie ten Scorpion XT1501 nawet tanio wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 @Jack__Daniels kiedyś czytałem takie dyskusje, teraz od dawna nie śledzę wog?łle forum, tylko wątek wieści znad wody, lurebuilding i kupie/sprzedam, Czasami tylko zaglądając tu i tam... Więc mam tyły Miałem w ręce Slammera i mi wog?łle nie pasuje, takiego kręcioła nie szukam Ciekawe mogą być proponowane Daiwy, nigdy nie miałem z takowymi styczności, ale czy opłaca się doło?źyć, czy lepiej nadal studiować z Zauberami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Do lekkiego sandaczowania, mimo u?źywania lekkich gł?łwek, potrzebny mocny kręciol.np. Shimano to wielkość 4000 a Daiwa 3000. Ja swoje, stradica i Twin Powera wielkości 2500 zajechałem po sezonie. Do cię?źszego łowienia 20- 30gr. to musi być wytrzymały kręcioł. Odroku mam Pena conquera . Maszyna nie dozajechania.Pen Slamer te?ź powinien wytrzymać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Do lekkiego sandaczowania, mimo u?źywania lekkich gł?łwek, potrzebny mocny kręciol.np. Shimano to wielkość 4000 a Daiwa 3000. Ja swoje, stradica i Twin Powera wielkości 2500 zajechałem po sezonie. Do cię?źszego łowienia 20- 30gr. to musi być wytrzymały kręcioł. Odroku mam Pena conquera . Maszyna nie dozajechania.Pen Slamer te?ź powinien wytrzymać . Nawet nie widziałem, ?źe coś takiego jest na rynku, ten wygląda bardzo fajnie i 130Euro hmmm http://cgi.ebay.pl/Penn-Atlantis-4000-FD-Metall-Stationarrol le-Neuware-/330617680162?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen& amp;hash=item4cfa597122#shId Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 A mo?źe wystarczy Penn Battle 4000 za 399,00 ? . Sam miałem kupić, ale Stradic FG4000 od @Guzu za niecałe 3 st?łwy w stanie b. dobrym mnie wyleczył. Przynajmniej na jakiś czas, bo ten Penn prezentuje się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Czytam tak i czytam i zastanawiam się nad jednym, mianowicie ile czasu wytrzymasz łowiąc takim 430 gr slamerem czy te?ź innym klockiem.Do wędki na sandacza kt?łra z zało?źenia powinna być jak najl?źejszanie montuje się kloc?łw kt?łre wpływają na balans wędki i powodują brak komfortu przy długim łowieniu.Moim zdaniem poczekaj,dozbieraj i kup sobie certe w rozmiarze 2500 lub 3000 kt?łra bez jęknięcia obsłu?źy i koguta 25gr i gł?łwkę 15 gr.Emblemy i turnmenty w rozmiarach 2500 i 3000 te?ź sie nadadzą.Gwarantuję Ci ?źe przy całodniowym łowieniu z opadu takim penem 360odpadnie nadgarstek. I jeszcze jedno odpuść sobie dragony, okumy, spro itp.Po kilku wyjazdach i podbijaniu 30 gr kogutem padną wszystkie <_< <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Battle 4000 wa?źy 360 g. a 3000 325 g.Ja na miejscu @wobler129 wziąłbym tego 3000.Ktoś nawet na forum sprzedaje za 3 st?łwki. Sklep 399,00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Tylko slammer 260 i cały dzień dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Nio ju?ź wcześniej pisałem ?źe najlepszy będzie mały pancernik slamerek 260 on to taki uniwersalny w miarę jest,a z cię?źarem to nie przesadzajmy chyba ?źe kupujący to z tych co go pająk za obraz w nocy wciąga,na saksach wędkarskich w norwegii wędkowałem nim przez 8 dni non stop z brzegu i z pontonu i waga mi nie przeszkadzała a najwa?źniejsze ?źe obsłu?źy lekko i na cię?źko,no chyba ?źe na eksperymenty masz kasę.Żałuję tylko ?źe się go pozbyłem a to jeszcze USA był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 A ja właśnie dokupiłem trzeciego i mam chyba fajrant do końca moich dni lub wnuk?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi