Skocz do zawartości

Kołowrotek do łowienia z opadu.

pisaq87

Rekomendowane odpowiedzi

a moze poprostu zmienić taktyke i nauczyć się podbicia kijem a nie kołowrotem to wtedy i 2500 da radę.

Tak gł?łwnie łowię, ale wiadomo jak to z wrednymi małpami :mellow: (sandaczami), trzeba kombinować, kombinować, kombinować i kombinować, ostatnio brały w le?źącą na dnie :D

to ja nie wiem o co kaman.mam takiego dragonika 920iz aluminiowa konstrukcja.na pierwszych rybach wpadł z wędką do wody.wyciągnałem po 5ciu minutach.nie rozkręcałem bo gwarancja kręciłem a?ź się skonczy.po 2 latach wymieniłem smar i ciepam dalej woby 13cm jerki 40g ostatnio gumy na odrze 35g trzeci rok i nie skrzypi.nie wiem co w nim mo?źe sie zepsuć.wziałbys taki 935iz i swięty anielski conajmniej 3 latka.

na odrze jest trochę głębiej ale nie będę się spierał bo intensywnie na kuraki nie łowię.jak do tej pory to rozwaliłem a raczej rozwaliliśmy jeden kręciołek spiningowy kormorana kt?łry katowaliśmy na dorszach na zmiane.dodam ze nabyłem go ju?ź po przejściach no i jak na takowe łowienie to był za delikatny a i tak sporo ryb wyciągnał.

U mnie za wyborem większego modelu 4000 zawa?źyły mocniejszy hamulec ( 10 kontra 13lbs) i większy naw?łj (31 kontra 34 cale)

A te 30 g więcej jakoś przełknę.

Za to mniejszy powinien dłu?źej pochodzić właśnie przez tą mniejszą średnicę szpuli.

Jeśli szpule mo?źna zamieniać, to mo?źe zastanowię się nad zamianą, bo korpusy podobno są takie same.

• 2 tygodnie później...

Mo?źe za te 500 zł kupować co 2 lata kołowrotek za 250 zł i z g?łry przyjmować jego kr?łtką u?źyteczność - po prostu unikniesz rozczarowania.

Rozczarowanie mo?źe przyjść w najmniej oczekiwanym momencie i chyba dlatego warto płacić i płaci się za jakość, za ten komfort pewności i w drugim, i w trzecim roku kręcenia...

Idąc Twoim tokiem rozumowania, dojdziemy do kupowania kołowrotka na bazarze za 30zł. raz na kwartał... Za to gotowi na wszystko. Nie ?źebym coś miał do p?łłki cenowej 250, nie mam, bo i sam do niej sięgam, ale rozumowanie uwa?źam za błędne, mimo ?źe kołowrotek za p?łł tysiąca złotych teraz, to nie to samo co kiedyś... Dziś cena niczego nie wyznacza, najwy?źej sugeruje, czasem zgodnie z rzeczywistością, czasem zwodniczo.

Pozdrawiam

Grzesiek

Lekki opad to dla nie gł?łwka 3 - 7g i najczęściej kopyto do 7,5 cm. Mo?źe to i lekka przynęta ale gdy podbijam wędką i jednocześnie kręcę kołowrotkiem to jest odczuwalny op?łr. Bardziej miałem tu na myśli lekki zestaw. Łowię premierem 2,13 do 18 g i do dziś nie trafiłem na kołowrotek kt?łry byłby i lekki i wytrzymały (a przynajmniej do 500zł). Tak jak napisałem wcześniej na ten sezon kupiłem Penna Sargusa. Kilka dni temu ju?ź po napisaniu poprzedniej notki zawiodłem się na nim zdrowo - przestał zaskakiwać kabłąk - w domu okazało się i?ź element popychający na końcu sprę?źynki jest wykonany z plastiku i wyrobił się. wystarczy teraz mały luz na śrubie przytrzymującej kabłąk aby wypadał. Łowiłem tym kołowrotkiem kilkanaście razy po 3 -5 godzin. Nie jest to co prawda kołowrotek za 500 zł (dałem za niego około 350 z dwoma szpulami zapasowymi) ale liczyłem na markę.

Mam Penna slammera 360 - wytrzymuje i trocie i lekkie łowienie w morzu - ale nie nadaje się do takiego zestawu. Sam będę wdzięczny za polecenie kołowrotka i za 500 zł kt?łry wytrzyma kilka lat.

Witam

Ja łowie na Malezyjskiego Techniuma 2500 FA ju?ź 4 sezony na Odrze.

Minimum raz w tygodniu wyprawa całodniowa łodzią , głownie z opadu.Gł?łwki jak to na Odrze do 35 gram.

Podbijam kijem a nie z kołowrotka.

W tym roku został przesmarowany i dodałem 1 ło?źysko i śmiga jak n?łwka.

Pozdrawiam i połamania kija :D

Napiszcie to kolegi Mefistofishing. Za 500zł załatwi Wam kreciołek kt?łry wytrzyma ładnych kilka lat i będzieci zadowoleni. Napiszcie o co Wam chodzi jakie wedkowanie preferujecie i on doradzi i zalatwi. Myślę ?źe będzieci zadowoleni. I trzeba patrzeć na forum w dziale sprzedam. Czasem są za fajna kase perełki kt?łrych trudno zajechać. Zreszta nie wymądrzam się juz w doradzanie bo czasem dostawałem najpierw po uszach, a potem ludzie mi dziękowali jednak. :D

Mam tego penna i narazie złego słowa nie mogę powiedzieć a zapłaciłem 320zł za n?łwkę, wyciągnął 2 sumki, trochę sandaczy i szczupak?łw i jest ok :D Podoba mi się hamulec, pięknie gra i jest niesamowicie precyzyjny, nie jak w innych, kt?łre dotychczasowo miałem.

Ja mam battle 4000 i te?ź uwa?źam,?źe za te pieniadze nic lepszego miec nie mo?źna.Wiadomo,?źe masełko to to nie jest,ale pracuje ścisło,r?łwno, cicho i czuc moc,hamulec rewelacja.A plecionke nawija te?ź przyzwoicie choc, przy l?źejszej głowce podczas wyrzutu kilka razy mi sie splatała, ale pokombinowalem z podkladem i teraz jest oki.Moge tylko polecić.Wazy tyle co certate 4000, uzytkownosc podobna a w cenie przepasc.

Łowiłem 5-7g gł?łwkami i nie miałem przyg?łd z brodami, złym nawijaniem. Ani razu pletka nie zawinęła się pod szpulę, lub gdzieś z boku. Tak jak kolega napisał, masełko to nie jest, ale praca bardzo kulturalna i ścisła, bez jakiś uchybień, bicia itp. Jestem bardzo zadowolony - jak narazie B) Wagi a?ź tak nie odczuwam, rozmiar 3000 wa?źy jeszcze rozsądnie 300-parę gram zdaje się.

maicke i wobler

jakie macie plecionki ponawijane na szpulkę? U mnie PP 20lbs zaczynała się splątywać, ale podejrzewam, ?źe miałem jej zbyt du?źo, usunąłem kilka zwoj?łw i ju?ź jest ok. W por?łwnaniu do stradick?łw nawija g?łwniano, a przynajmniej tę plecionkę.

polecic moge Daiwy Tournament Z,X- iA ,iT z tańszych TD-S TD-X,czy emblemy. z shimaniaka stelka F i TP-F :D mam je ostatnio dobrze tetrane i śmiagaja super

Odkrywczo zabrzmialo to :mellow:

:mellow: odkrywcze no fakt :mellow: macałem battle 4000 i przyznam ?źe baaaardzo fajny,widać ?źe ma powera ,godny następca slama

maicke i wobler

jakie macie plecionki ponawijane na szpulkę? U mnie PP 20lbs zaczynała się splątywać, ale podejrzewam, ?źe miałem jej zbyt du?źo, usunąłem kilka zwoj?łw i ju?ź jest ok. W por?łwnaniu do stradick?łw nawija g?łwniano, a przynajmniej tę plecionkę.

Aktualnie kupiłem na Allegro za 40zł plecionkę 8lb firmy Fenwick, zdecydowałem się ze względu na niską cenę, jak narazie jest ok, trochę bardziej głośna od PP i PS, ale nie traci wytrzymałości jak narazie. Nawinąłem 137m + troszkę podkładu z ?źyłki.

Ja mam nawinietą power pro 15lbs i napewno jest to jedyna wada tego penna bo do nawoju daiwy brakuje mu du?źo.A przewinąłem ją własnie z daiwy s ia na ktorej nigdy mi się splatanie nie przytrafiło ale mowie,?źe jest to do opanowania tylko nie mozna zwijać luznej plecionki jak to się nie raz po wyrwaniu z uwadu zdarza i uwa?źać przy rzutach l?źejszą gramaturą.Przez kilka ostatnich wyjazd?łw problem ju?ź nie wystąpił.pzdr