Skocz do zawartości

Kołowrotek do łowienia z opadu.

pisaq87

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

a ja mam trochę inne pytanie. Przymierzam się do zakupu kołowrotka pod sandacza i zastanawiam się nad tym, czy warto kupić kręcioła z hamulcem walki. Podzielcie się please swoimi doświadczeniami w tym temacie. Czy hamulec walki mocno ułatwia ?źycie przy łowieniu sandaczy?(przypuszczam, ?źe dokręcenie hamulca na beton i po zacięciu szybki powr?łt do ustawienia przeznaczonego do holowania ryby mo?źe być wygodne. Ale mo?źe w praktyce jest to zupełnie zbędny gad?źet?)

Z g?łry dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam

Piotrek?

jeśli chodzi o sandacze, to u?źywanie hamulca walki wyobra?źam sobie w taki spos?łb, ?źe hamulec ustawiony jest na beton, a po zacięciu ryby go szybko luzuję. Ale to tylko teoria, bo nigdy nie łowiłem sandaczy takim kołowrotkiem. Stąd moja prośba o opinię, czy to w og?łle tak działa jak sobie wyobra?źam... przedni hamulec, kiedy zakręcony jest na beton, jednak nieco trudniej szybko odkręcić do optymalnego ustawienia po zacięciu ryby

@Nemo właśnie tak mam ustawiony hamulec przy superX GT 4000 praktycznie na beton!!!Po zacięciu sandacza momentalnie jestem w stanie go odkręcić do wyciągania linki przez rybę :D,Jak dałem radę 90-ki sandacze zaciąć to chyba więcej nie muszę Ci m?łwić :D.Hamulec zawsze ustawiam sobie sam więc wiem co m?łwię.

• 5 lat później...

witam wszystkich,zbliżają się świeta postanowiłem zmienić kołowrotek pod kijaszek st.croix elite ES68MXF,głownie do opadu pod sandacza,łowie na zbiornikach stojących głowki od 8 gr-20 gr, budżet który chce przeznaczyć około 1800 zł,chce kupić nowy,rozglądalem sie u mefista i wpadł mi w oko twin power 4000 PG,gdyż pieniadzę nie są małe,chciałbym wybrać najlepsza opcje i licze na waszą pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam.:)

a może w takim razie mniejsza wielkośc; Shimano TWIN POWER 2500S - 2015r,Shimano TWIN POWER C3000 - 2015,

Shimano VANQUISH C3000 -  2016, co powiecie o tych kreciołkach? albo coś z Daiwy ale w budżecie 1800 nie więcej,bo i tak wyżyłowany jest.

Bierz TP4000PG!jaki za ciężki!ojojoj 300gr to tak dużo! ja mam taki przy brązowej elitce 213cm do 11gr i nie narzekam a jak się złamie (choć szczupak 86cm był bez szans) na większej rybie to ją kołowrotkiem wyciągniesz  :D 

• Like 4

Ciekawa sprawa bo założyłem ten temat lata temu. Wiele się zmieniło.

Więc krótko.

Kołowrotek do wędki Fenwick Aetos A662MFS do 3/4oz. Opad, gumy 3-4 cale na główkach 12-20 albo kogut 15-22g.

Do tej pory używałem Daiwa Freams 2500A, ale dzisiaj przełożyłem ją do St Croix LXS70MLF2, pasuje wagą i... Kolorem :D

Budżet 1000 papiera,najlepiej 800 :)

Stradic? Biomaster? Caldia A?

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Długo łowiłem Daiwą infinity q 3000 i certet -em tej samej wielkości wymieniając młynki po zajechaniu:) Teraz wybieram kręcioły tańsze  np- ryobi arctica II 3000/4000.

i takie kołowrotki polecam, jeżeli łowicie dużo sandaczy. Łowicie w sensie holujecie. Każdy kołowrotek zostanie raczej prędzej niż później zajechany teraz wolę

zepsuć kołowrotek za 300PLN:)- jeśli zepsuje się szybko to trafia na gwarancję")