nemo Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Hej,a ja mam trochę inne pytanie. Przymierzam się do zakupu kołowrotka pod sandacza i zastanawiam się nad tym, czy warto kupić kręcioła z hamulcem walki. Podzielcie się please swoimi doświadczeniami w tym temacie. Czy hamulec walki mocno ułatwia ?źycie przy łowieniu sandaczy?(przypuszczam, ?źe dokręcenie hamulca na beton i po zacięciu szybki powr?łt do ustawienia przeznaczonego do holowania ryby mo?źe być wygodne. Ale mo?źe w praktyce jest to zupełnie zbędny gad?źet?) Z g?łry dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami. PozdrawiamPiotrek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Miałem kiedyś zx i gtm i jak dla mnie to gad?źet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Zajefajna sprawa taki hamulec walki.Masz pełną kontrolę w razie większej ryby.U?źywam shimano aero 4000GT superX i 4000GTM superX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Witaj,Mam czarnego Shimano z hamulcem walki. Prawdę m?łwiąc nie przypominam sobie sytuacji w kt?łrej bym u?źywał h.w. Zawsze wystarczał hamulec gł?łwny odpowiednio wyregulowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Jak go umiejętnie potrafisz ustawić to tylko hamulca walki wystarczy u?źywać .Ja u?źywałem przy konkretnych rybkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 jeśli chodzi o sandacze, to u?źywanie hamulca walki wyobra?źam sobie w taki spos?łb, ?źe hamulec ustawiony jest na beton, a po zacięciu ryby go szybko luzuję. Ale to tylko teoria, bo nigdy nie łowiłem sandaczy takim kołowrotkiem. Stąd moja prośba o opinię, czy to w og?łle tak działa jak sobie wyobra?źam... przedni hamulec, kiedy zakręcony jest na beton, jednak nieco trudniej szybko odkręcić do optymalnego ustawienia po zacięciu ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 @Nemo właśnie tak mam ustawiony hamulec przy superX GT 4000 praktycznie na beton!!!Po zacięciu sandacza momentalnie jestem w stanie go odkręcić do wyciągania linki przez rybę ,Jak dałem radę 90-ki sandacze zaciąć to chyba więcej nie muszę Ci m?łwić .Hamulec zawsze ustawiam sobie sam więc wiem co m?łwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafka90 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 witam wszystkich,zbliżają się świeta postanowiłem zmienić kołowrotek pod kijaszek st.croix elite ES68MXF,głownie do opadu pod sandacza,łowie na zbiornikach stojących głowki od 8 gr-20 gr, budżet który chce przeznaczyć około 1800 zł,chce kupić nowy,rozglądalem sie u mefista i wpadł mi w oko twin power 4000 PG,gdyż pieniadzę nie są małe,chciałbym wybrać najlepsza opcje i licze na waszą pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 przeszukaj forum teki temat był poruszany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 TP 4000PG odpada, nie idź tą drogą To subtelna wędka z delikatnym szczytem więc potrzebny jest mniejszy i lżejszy młynek.Osobiście mam podpiętego Exista 2510R-PE i to jest moim zdaniem najlepszy wybór. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafka90 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 świetna sprawa,ale niestety nie na moj budżet:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Alternatywnie nowa Stella 2500 - trzeba się dobrze rozglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Może daiwa 2500r . jeśli uda się kupić takową. Edytowane 24 Listopada 2016 przez huligan77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafka90 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 a może w takim razie mniejsza wielkośc; Shimano TWIN POWER 2500S - 2015r,Shimano TWIN POWER C3000 - 2015,Shimano VANQUISH C3000 - 2016, co powiecie o tych kreciołkach? albo coś z Daiwy ale w budżecie 1800 nie więcej,bo i tak wyżyłowany jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Kup Biomastera 2500 FB / 3000 SFB i po temacie...zaoszczędzisz tysiąca...serio piszę Vanquisha C3000 do główek 20 gramowych bym nie zaprzęgał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Bierz TP4000PG!jaki za ciężki!ojojoj 300gr to tak dużo! ja mam taki przy brązowej elitce 213cm do 11gr i nie narzekam a jak się złamie (choć szczupak 86cm był bez szans) na większej rybie to ją kołowrotkiem wyciągniesz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Zawsze można podpiąć slammera ,300g,a 350g co za różnica ważne by okaza korbą wyciągnąć.A gdzie komfort łowienia? Celuj w jakąś daiwę lub shimaniaka do 230g(daiwa 2500 vel shimano 2500-3000). Budżet masz naprawdę taki ,że jest w czym przebierać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORKA Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 A może Daiwa LUVIAS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Polecam daiwe exist 3012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Exist no1 lub jakąś ceratkę np: http://allegro.pl/spinningowe-marzenie-daiwa-certate-2500-i6518171649.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Do tego kija widzę tylko jeden młynek Mój faworyt to daiwa certate 2500R Pozdrawiam Edytowane 24 Listopada 2016 przez tony1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Moja rada.Nie daj się zwariować... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Ciekawa sprawa bo założyłem ten temat lata temu. Wiele się zmieniło.Więc krótko. Kołowrotek do wędki Fenwick Aetos A662MFS do 3/4oz. Opad, gumy 3-4 cale na główkach 12-20 albo kogut 15-22g. Do tej pory używałem Daiwa Freams 2500A, ale dzisiaj przełożyłem ją do St Croix LXS70MLF2, pasuje wagą i... Kolorem Budżet 1000 papiera,najlepiej 800 Stradic? Biomaster? Caldia A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drabek Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Jak Ci się ta Daiwa Freams sprawuje? Jesteś zadowolony z tego młynka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioligi Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Długo łowiłem Daiwą infinity q 3000 i certet -em tej samej wielkości wymieniając młynki po zajechaniu:) Teraz wybieram kręcioły tańsze np- ryobi arctica II 3000/4000.i takie kołowrotki polecam, jeżeli łowicie dużo sandaczy. Łowicie w sensie holujecie. Każdy kołowrotek zostanie raczej prędzej niż później zajechany teraz wolęzepsuć kołowrotek za 300PLN:)- jeśli zepsuje się szybko to trafia na gwarancję") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi