Skocz do zawartości

Oslofjord - wędka z brzegu

Kerrigan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z uwagi na to, że dzisiaj połamałem starą wędkę (ktoś mi dobrze życzył jak wyszedłem z domu :) ) muszę kupić nową. Łowienie z brzegu Oslofjord w Norwegii. Makrele, Łososie, Trocie. Cena do 1000 zł. Oczywiście im mniej pieniędzy tym lepiej. Upatrzyłem sobie firmę Abu Garcia. W zasadzie tylko tej firmy chcę wędkę.

Oto pytania:

1. Jaka długość wędki ?

2. Jaki ciężar wyrzutowy ? 

3. Jaki kołowrotek ?

4. Jaka akcja ?

Myślałem o zakupie  wędki o takich parametrach:

1. 2,49 m

2. 12-38g lub 15-40g

3. Kołowrotek 3000

4. Medium

Proszę o odpowiedzi najlepiej osób, które łowią w tych rejonach.

Pozdrawiam !

Tak właściwie to zadałeś pytania i sam sobie na nie odpowiedziałeś :) 1000 zł ma być za zestaw: wędzisko + korba, czy sam kij? 

Bazując tylko na tym co chcesz poławiać (z brzegu) wydaje mi się, że możesz pokusić się o dłuższy kij. Dodatkowo patyk na ryby, które wymieniłeś musi przede wszystkim cechować się mocą. Wydaje mi się, że możesz celować nieco wyżej z gramaturą. Ugięcie paraboliczne, ewentualnie semi-parabola. Akcja med-fast. 

Jeśli ma być zestaw z kołowrotkiem, to celuj w Penna Slammera 260/360. Nic lepszego i wytrzymalszego za podobną sumę nie wyrwiesz.

Napisz coś więcej, w jaki sposób i na jakie przynęty dokładnie chcesz łowić (gramatura). Im więcej kryteriów i wymagań podasz, tym trafniej ktoś pomoże Ci w dopasowaniu patyka.

Pozdrawiam

Edytowane przez wielinskik

Wędka + kołowrotek.

Chcę łowić na pilkery o gramaturze  ok. 16g i 25g , woblery i gumowe przynęty.  (myślałem jeszcze o przywieszkach na makrele...  ale do tego chyba trzeba mieć bardzo mocne wędzisko, fajnie by było jakby ktoś mógłby tu trochę ten temat rozwinąć)

Myślę o takim zestawiku:

wędka Abu Venerate Spin 2,43m cw 10-35g

http://sklep.insel.pl/wedka-abu-venerate-spin-802m-243-m-10-35g-p-22342.html

kołowrotek : Revo SX Spin 40 

http://www.fishing-mart.eu/sklep/pl/abu-garcia-revo-sx-spin-g2-a17-p652-k16857.html

Jeśli jeszcze jakieś dane potrzebne to dopiszę !

Pozdrawiam

Edytowane przez Kerrigan

Witam ponownie, revo sx znam tylko z castingu, o tym modelu w wydaniu klasycznego kołowrotka nic nie mogę powiedzieć. Co do kija dałbym sobie spokój.

Co mogę poradzić, to zajrzyj na giełdę - kolega radmac5 wystawił tam kilka kijów, w tym speedmastera do 50 gr (mógłbyś połowić nieco ciężej, a i odpowiedni zapas mocy jest) - podejrzewam, że można się potargować. Do tego bierzesz penna slammera w rozmiarze 260/360 (różnią się tylko poj. szpuli, bebechy te same) - na allegro ustrzelisz do 320 zł, nawet taniej. Wiem, że slammer może się wizualnie nie podobać, ale jak trochę pokręcisz, nie pożałujesz.

Świetny kij i Świetny kręcioł. W tej cenie na ryby i warunki, o których pisałeś w mojej opinii nic lepszego nie dostaniesz.

Pozdrawiam

Darowałbym sobie. Jeśli 1000 zł jest Twoją górną granicą to warto żebyś szukał sprzętu w tej cenie. Komplet za 1000, a za 500 robi różnicę (w portfelu i w jakości sprzętu). Zestaw abu do castingu za 450 zł (fishing-mart jest drogi) nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli nie chcesz używanego kija to poszukaj coś 2,7m - 3m do 50g, med lub med-fast o parabolicznym lub semi - parabolicznym ugięciu w granicach 600 zł (przy odrobinie szczęścia wyhaczysz jakiegoś st.croixa, fenwicka lub coś podobnego) do tego nowy penn slammer 260/360 i masz komfortowy i solidny sprzęt. Zestaw castingowy będzie droższym rozwiązaniem i tu celowałbym jedynie w używki.

Zrobisz jak uważasz, ja napisałem, co według mnie jest najlepszym rozwiązaniem. Bardziej nie pomogę.

Pozdrowienia

EOT. Skończyło się na kupnie setu Shimano Catana 2,70 o cw 15-40 i kołowrotku Shimano Catana 4000   :)   Dziękuję Tobie za zainteresowanie się tematem. A tak przy okazji to czy orientujesz się jak to jest z przywieszkami na makrele ?  Taka wędka uciągnie np. 3 makrele na przywieszkach na raz ? Boję się, żeby się mi kolejna wędka nie złamała :)

Edytowane przez Kerrigan

EOT. Skończyło się na kupnie setu Shimano Catana 2,70 o cw 15-40 i kołowrotku Shimano Catana 4000   :)   Dziękuję Tobie za zainteresowanie się tematem. A tak przy okazji to czy orientujesz się jak to jest z przywieszkami na makrele ?  Taka wędka uciągnie np. 3 makrele na przywieszkach na raz ? Boję się, żeby się mi kolejna wędka nie złamała :)

Ta Catana przy takim łowieniu długo nie posłuży. Chcesz łowić duże ryby młynkiem z dolnej półki za 150 zł. Powodzenia.

Dziwna ta Twoja uwaga ;)

Zupełnie inny sprzęt Ci polecano wyżej, a wybrałeś co innego. Teraz się dziwisz, że ktoś komentuje Twój nie najlepszy wybór.

To zmienię kołowrotek :) Na szczęście jest z dolnej półki za 150 zł.

Dziś złapałem już kilka makrelek na kolację, a kołowrotek spisywał się wybornie ! ;)

Edytowane przez Kerrigan

• 1 miesiąc temu...