Skocz do zawartości

Woblerki bobesku

Rekomendowane odpowiedzi

Co jakiś czas wrzucę jakiś pomysł.Wiercenie na wylot przed stelażem :) .Z tego co pamiętam był jeszcze swego czasu problem z wycinaniem rowków pod grubsze stery 1,5 i 2mm.Sprawa jest bardzo prosta przy użyciu dremela.Najlepiej wiertłem na giętkim wałku i wjeżdżasz nim od góry tak jak piłką.Wcześniej można naciąć cienkim brzeszczotem.Rozmiary wierteł są różne i napewno da się dopasować do każdej grubości poliwęglanu.Następny...a zrobię taki wątek Tomkowe patenty i wstawię co nie co za jakiś czas.

Edytowane przez Tomy

Bobesku po prostu zaznacz z jednej strony i przewierć wobka na wylot pod kątem prostym cienkim wiertłem powiedzmy 1mm.Masz zaznaczone pod wiercenie oczek np.wiertłem 3mm,4mm itd.z obu stron za jednym strzałem.

Tomy, z tym wierceniem na wylot pod kątem prostym dobry patent :) jednak chyba tylko do woblerów z płaskich listewek, i to jeszcze przed nadawaniem kształtów. Bo np. przy struganiu z gałązek itp. wydaje m się to niewykonalne

pzdr.

Tomy, z tym wierceniem na wylot pod kątem prostym dobry patent :) jednak chyba tylko do woblerów z płaskich listewek, i to jeszcze przed nadawaniem kształtów. Bo np. przy struganiu z gałązek itp. wydaje m się to niewykonalne

pzdr.

Dlatego właśnie 90% problemów odpada, gdy robi się woblery z płaski formatek o ogólnym kształcie woblera. Możesz wtedy wszystko zrobić prosto i symetrycznie. A jeżeli pokombinujesz z "dremelem" i drobisz mu stół którego powierzchnia będzie równoległa do osi wrzeciona szlifierki, a z odpadu po wycięciu korpusu zrobisz szablon, to już leci jak burza. Stery nacinasz bardzo powtarzalnie o żądanej grubości (szukać na allegro frezów tarczowych np. globusa za grosze), możesz nawiercać otwory pod powtarzalnym kątem i na powtarzalną głębokość (pod stelaż i obciążenie), i wiele innych.

Problem tylko taki, że ma to sens przy seriach, choćby krótkich, po 8-10 szt.

Ja kończę coś takiego, ze szlifierka taśmową (to to z boku)

post-49323-0-23485100-1355946622_thumb.jpg

Przepraszam bobesku, że Ci śmiecę.

Dlatego właśnie 90% problemów odpada, gdy robi się woblery z płaski formatek o ogólnym kształcie woblera. Możesz wtedy wszystko zrobić prosto i symetrycznie. A jeżeli pokombinujesz z "dremelem" i drobisz mu stół którego powierzchnia będzie równoległa do osi wrzeciona szlifierki, a z odpadu po wycięciu korpusu zrobisz szablon, to już leci jak burza. Stery nacinasz bardzo powtarzalnie o żądanej grubości (szukać na allegro frezów tarczowych np. globusa za grosze), możesz nawiercać otwory pod powtarzalnym kątem i na powtarzalną głębokość (pod stelaż i obciążenie), i wiele innych.

Problem tylko taki, że ma to sens przy seriach, choćby krótkich, po 8-10 szt.

Ja kończę coś takiego, ze szlifierka taśmową (to to z boku)

attachicon.gifszlif.JPG

Przepraszam bobesku, że Ci śmiecę.

no to robimy tak samo, zwróciłem tylko uwagę na problem przy struganiu z gałązek.

ja szlifuję tym po odwróceniu do góry nogami :P http://maszynowy.eu/szlifierka-tasmowa-bae-75-metabo.html

sorry już nie zaśmiecam

sorry już nie zaśmiecam

Nie śmiecicie..mi to nie przeszkadza- jeden uczy się od innego taka wymiana dająca dobre zbiory:)

Ja dziś skończyłem malowac krąpie...są w 100% malowane akrylami-moje drugie podejście do pędzla  (pierwsze nie wyszło kompletnie)

Teraz jest już dobrze i nie wiem czy wrócę do sikania B)  (a najchętniej bym połączył dwie opcje--pędzel &pucha))--możliwości taka farbka akrylowa za 4zł daje wielkie...

Dobra trza dokończy 3.5cm "gapiorki"...

Edytowane przez bobesku

Hej ho!

Dziś jest bardzo ważny dla mnie dzień w temacie budowy przynęt...nigdy nie wiedziałem czy chce sikac z puchy,czy inwestowac w aero...zawsze chciałem to robic pędzlem,ale pierwsze próby dały mi dwa konkretne "nokdałny" po których zrezygnowałem z pędzelka aż do kilku  dni wstecz po których się "podniosłem" i spróbowałem  po kilku miesiącach znowu----od dziś już chyba nie dotnę psikających wynalazków a kupię zestaw porządnych pędzli ,potem lepszych akryli,większej ilości kolorystyki i pójdę w ta stronę :)..

Oceńcie sami:)

Niestety fotki nie oddają tego co chciałbym pokazac (ale cos widac) -słąby aparat,sztuczne światło z pokojowej lampki itd:...

Pierwsze woblerki "gapiorki"pomalowane w 100% pędzlem-farbki akrylowe

4sztuki...materiał -lipa....długosc (plus minus) 3,5cm...tonace..potem dojdą stery

f252d73a0ee4090b.jpg

3a8dcd929ffa0f6a.jpg

2831288231d63a05.jpg

8f8e7ac9942392e8.jpg

Edytowane przez bobesku

He he czemuż to ostatnia ,ładna jest :-)

Ostania "szprejowa" bo 5stycznia kończy się remont\inwentura tego sklepu koło mnie co ci pokazywałem i idę po podstawowe akcesoria do malowania akrylami...lakier,palety do mieszania ,farbki,pyndzle..po takie typowe podstawy na początek :)

Na chwile obecną to mam jeden pędzelek i kilka farbek ..."gapiorki" malowałem jednym pędzlem i szło to dość ciężko...

Przyszykowałem już sobie korpusy..od góry 5,5cm a pozostałem od 6,5-7cm..lipka...

Wymaluje tego od góry raczej na "kropka"

A te niżej coś na strzebla,koza,śliz...jakieś te klimaty:)

cb076c263b98188c.jpg

Edytowane przez bobesku

Zamówiłem wczoraj taka zwykłą tanią wagę jubilerska...(fotka poglądowa z netu)..

W końcu będę mógł ważyć wobaski :) ....teraz lecę do Rossmanna poprzebierać jakieś fajne lakiery do paznokci B) Edycjon-->wróciłem z fajnym odcieniem perełki..będzie ładnie wyglądać na brzuszku wobka. Przynajmniej tam mi się wydaję..... :) Pomieszam -pokombinuje..

waga_jub_200.JPG

Edytowane przez bobesku