Skocz do zawartości

Woblerki bobesku

Rekomendowane odpowiedzi

Woblerek ładny tylko na kiego h...a te precjoza? o niebo lepiej położyć wobler do prezentacji na kupce siana, desce, śniegu czy kawałku kory. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje i wiele osób stosuje te muszelki i malowane farbką kamyki ale przecież to kicz okrutny i tylko psuje odbiór tych jakże fajnych woblerów.

Człowieku, nawet niczego nie zmieniaj (technologia) tylko "Idź tą drogą"

PS. Przeczytane??? Bo coś w postach dużo piszesz o dążeniu do celu :D  

Żadnej technologi...jedyna maszyna która mi pomaga to wiertarka :)

Ja mam tylko nożyk i papiery ścierne...

Przeczytane,przeczytane:) Zapewne to się złożyło ,że teraz ciągle nawijam o tych celach itp..od tej książki mnie tak wzięło i kilka spraw zrozumiałem których wcześniej nie widziałem.. (jak masz coś podobnego w tym temacie to daj tytuł na PW..)

Druga sprawa- jak ktoś z tak dużym doświadczeniem w robieniu wobków radzi mi  "iść ta drogą" to nie mam wyboru muszę posłuchać. Dzięki JAZ.

Teraz co do tego dekorowania to masz rację @gucio---te kamyczki,muszelki to już nudna sprawa i bardzo "oklepana"..ja tak je rzucam z przyzwyczajenia...też mi się to nie podoba a robię. Wiem dziwne :D

Kilka rzeczy muszę w pstrążku poprawić. Najbardziej mnie cieszy ,że jedynym wzorem było wygoglowane i wydrukowane zdjęcie potoka-bo jak robiłem tego pierwszego "zielonkawego" to  spoglądałem na inne wobki malowane na kropasa...w tym już tak nie było-tylko zdjęcie i mazamy Panie mazamy....:)

Edytowane przez bobesku

Hej ho!

Jeszcze raz sory za zamieszanie z poprzednim postem ...miał byc na dziś okoń:)Powiem tak--dla mnie na chwilę obecną najtrudniejsza ryba do malowania pyndzlem (tak jak wspomniałem dla mnie)....z tym,że ja dopiero poznaję tą przygodę z pędzelkami, więc pewnie nie raz zdanie zmienię...Nie namęczyłem się przy niczym (mowa o malowaniu)  jak przy "perczyku"

55mm..koło 6 gr będzie miał

6d4447a09b516cf9.jpg

b0575d9301689d9e.jpg

Edytowane przez bobesku

Ładne Panie ,troszkę tam za mocno pręgi pojechałeś i chyba chciałeś je przetrzeć żeby rozjaśnić ,wyszły plamki w środku :-) ,płetwy bardzo fajne.

Tak naprawdę to bardzo prosto zrobić takie pręgi tylko troszkę cierpliwości trzeba.

Dajesz na tą zieleń pręgi bardzo transparentnego złotego ,potem niestety warstwa lakieru ,poprawiasz bardzo transparentnym zielonym ,warstwa lakieru i na koniec w zależności od tego jaki chcesz mieć końcowy odcień mniej transparentny brąz ,ciemna zieleń ,czerń itp itd.Jak to masz to możesz sobie wtedy od grzbietu już delikatnie go przyciemniać ,jak umiejętnie go przyciemnisz to pręgi będą widoczne nawet pod ciemnym grzbietem a i na bokach fajnie będą kolorki przebijały z pod spodu.

Chodzi po prostu o to żeby farby były bardzo transparentne ,żeby uzyskać taki efekt rozmycia.

Takie plamki jak twoje z widoczną obwódką można fajnie wykorzystać do imitacji kozy.

Edytowane przez Kielo

Ja go specjalnie mazłem czarnym  żeby te plamki zrobić (chciałem żeby się trochę wyróżniał od innych okonków a podoba mi się to i chyba zostanę przy plamkach) - jutro wstawię drugiego też plamkowy ;p...Bo teraz już chyba śpie :D

Edytowane przez bobesku