Skocz do zawartości

Woblerki bobesku

Rekomendowane odpowiedzi

Okoniasy-cukierasy :P

Średnio 5cm ,ale 6 też się znajdzie.

Troszkę głębiej schodzące i o drobniejszej pracy je zrobię.

Ogólnie pudełko jest dobre.Każdy kto przychodzi do mnie to pierwsze co robi otwiera je licząć,że się załapie na cukierka-a tam niestety albo pusto albo korpusy leżą :huh: :lol: :lol: :lol:

112_0016__283115.jpg

Edytowane przez bobesku

Siedzę sobie od rana i wybieram kilka nowych kolorków.

Gdyby tak człowiek mógł sobie kupić wszystkie albo choć połowę z palety barw :lol:  Ale bym wtedy mógł wariację akrylowe odwalać :P

A ja tu muszę tylko 10 farbek wybrać..ale i tak krok do przodu , bo aktualnie mam z 15 sztuk i daję radę.

Teraz będzie już koło 25 ajjjjjjj

Nowe okoniasy już czekają na nowe farbki B)

post-49240-0-25826200-1378119774_thumb.jpg

Wyczajam 40 kolorków, a kieszeń kroi temat o połowę. Skądś ja to znam ;) Ale Ty akurat chyba nie musisz się przejmować, z pięciu też byś zrobił małe cudo. Kózka prezentuje się ponętnie, o wcześniejszych już nie wspominam, bo by wyszło za dużo głaskania co nie służy rozwojowi osobistemu :D

@Fin  -oj 40 by mi przypasowało :lol: Na chwile obecną jedzie 11 nowych.Powoli uzbieram wszystko co potrzebuję.

W oczekiwaniu na nowe barwy do ślizów stworzyłem takiego stworka "noł nejma". Ani to koza ani to "lorbi"...taka krzyżówka.

dscf2374__107228.jpg

dscf2383__377984.jpg

Edytowane przez bobesku
  • Like 2

świetna robota jak zwykle . co do kozy mialem na zakonczenie sezonu wyjscie kropasa takiego na oko 40cm wlasnie do kozy nie uwiesił sie niestety a szkoda bo mial bym swoj rekordzik a na okonka dwa trzydziestaczki sie zapięły ogólnie tego dnia słabo żerowały kropasy

Heh Ale jakie są uśmiechnięte B)  Ten ostatni od prawej trochę ma niepewna minę ,ale co Pan zrobisz każdemu nie dogodzisz :lol:

Sterów nie wklejałem co by im nie zawadzało przy tarciu :P

Mam ich 6-7sztuk ,ale wszystkich nie ustawiłem bo to by juz pod Hardcore podchodziło :P :lol: :D

To są ostatnie wobki w tym kształcie,pracy itd..od teraz zdrabniam znacznie akcję i bardziej stabilizuję.

Będzie zupełnie co innego.

Bo te są\były ,ale na spokojniejsze partie wody.A teraz idę inną ścieżką.

Edytowane przez bobesku

@Fin  -oj 40 by mi przypasowało :lol: Na chwile obecną jedzie 11 nowych.Powoli uzbieram wszystko co potrzebuję.

W oczekiwaniu na nowe barwy do ślizów stworzyłem takiego stworka "noł nejma". Ani to koza ani to "lorbi"...taka krzyżówka.

dscf2374__107228.jpg

dscf2383__377984.jpg

Ta krzyżówka jest właśnie najlepsza !! Zdecydowanie trafione malowanie. Jeszcze tylko by miały tak po 5,5 - 6cm, Jakieś 4-5g, Były pływające i stabilne o średnio-delikatnej akcji, i jest wzorcowy wobler pstrągowy !  :) No i jeszcze oczko do mocowania agrafki żeby miało trochę inny kształt. ;)

@bobesku, ten wobler to jest #1 ! Jeżeli dasz radę zmomtować coś takiego jak napisałem, to biorę 2szt. do testów ! :ph34r:

Edytowane przez Tomek O

Poważnie się pytam bo nie wiem ,ja też okrągłe robię ,to jaki kształt powinien być ,łezki?

No i jeszcze jedno pytanko ,co ten kształt powoduje ,zmienia w porównaniu z okrągłym?

Jajowaty jest łatwiejszy do uzyskania, stąd często bywa "dorabiana filozofia do polityki" przez osoby, które nie potrafią porządnego, okrągłego oczka zrobić. Nie mam na myśli nikogo konkretnego, ale spotkałem się z "dziwnymi" stwierdzeniami o wyższości jajowatych nad okrągłymi oczkami. Moim zdaniem, jak ktoś nie umie pomalować woblera, to będzie kwieciście zachwalał zalety łowienia na "surówki". Per analogia, może kolega Tomek O został przez taką osobę przekonany? :)

Heh Ale jakie są uśmiechnięte B)  Ten ostatni od prawej trochę ma niepewna minę ,ale co Pan zrobisz każdemu nie dogodzisz :lol:

Sterów nie wklejałem co by im nie zawadzało przy tarciu :P

Mam ich 6-7sztuk ,ale wszystkich nie ustawiłem bo to by juz pod Hardcore podchodziło :P :lol: :D

Ja bym ustawił. Większa szansa na dorodny wysyp 2-3 cm nołnejmków :D

Tomek O a jaki kształt powinno mieć oczko?

Jest zapowiedź pójścia inną ścieżką - może będą kwadratowe :lol:

A już myślałem Janusz że wszystkie swoje wobki zrypałem hahahahah a dobre będą tylko te gdzie hahahah mi oczko przednie się spłaszczyło hahhahah

Sorki bobesku za te wpisy ale naprawdę hahhaah mnie to zaciekawiło hahhaah

Wobki mistrzostwo :-)

Nie dawaj bobi do testów Tomkowi O daj mi ja je przetestuję z okrągłym oczkiem :-0:-):-)

Edytowane przez Kielo

No mam ,myślę że nie ma znaczenia jakie to oczko będzie ,nie mniej jednak naprawdę myślałem że może coś to oczko zmienia.

Moim zdaniem w przypadku woblera powyżej to tylko zabieg kosmetyczny ,tak lepiej wygląda :-) mogło by być okrągłe i nie wpłynęło by to na pracę woblera :-)

Woblery robię ,krótko ale coś tam wiem o tym i owym :-)

Edytowane przez Kielo

Przednie oczko (jego kształt,wielkość) ma duże znaczenie .Zrób se kiedyś na próbę jakieś trochę za duże . Wobek leci do kosza.

W bobrach jest cieńkie i długie=wychodzi bliżej środka steru=resztę można się domyśleć :)

Zresztą pan Stanke robił już wobki jak mnie na świecie nie było to wie co jest grane. :)

Edytowane przez bobesku
  • Like 1

Masz rację ,oczywiście że jakby było duże to miało by znaczenie ale kto robi za duże oczko w woblerze ,wysunięcie też oczywiście ma znaczenie sam też czasem wysuwam bardziej ale wtedy ma większą podatność na odkształcenia ,lepiej zrobić oczko od dołu i wypuścić sobie w jakiej się chce odległości tak?

Jedyne co mi przychodzi na myśl jeśli chodzi o wobler powyżej to to co napisałeś dalsze wysunięcie ale to tylko dlatego żeby zaoszczędzić sobie troszkę roboty i nie wpuszczać od dołu tak?A jak by było małe okrągłe to czy to by coś zmieniło?Tak bo wysunięcie było by mniejsze :-) ale podatność na odkształcenia przy tak spłaszczonym oczku i drucie 0,6mm jest większa coś za coś.W tym przypadku chyba jednak odległości sa zbyt małe żeby oczko coś zmieniło.

Trzeba się bobesku spytać Pana Stanke :-)

Edytowane przez Kielo