Gość Erin Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 @Kielu, pokaż mi odkształcającego się w jakikolwiek sposób Bobra ! Lub kogoś kto trafił takie coś. Po za tym edytuj któryś post. W jednym piszesz, że rodzaj oczka nie ma znaczenia, a w kolejnym poście piszesz, że "oczywiście ma znaczenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) Tak? a w jakim celu? Żeby nie dłubać dziur w sterze do przełożenia drutu, jeśli można to załatwić właśnie w ten sposób. Aha.Według mnie, kształt oczka ma znaczenie dla tego, dla którego kształt oczka ma znaczenie. Reszta chce po prostu porządne oczka, najczęściej nie za duże, nie krzyczące za nadto poza przynętę Do tych ostatnich się zaliczam Edytowane 5 Września 2013 przez joker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) Erin nie twierdzę że oczka w bobrach się odkształcają tylko że oczka spłaszczone ,długie , mocno wysunięte przy cienkim drucie częściej wymagają ustawiania ,dla jednych to wada dla innych nie :-)Myślę że nie ma to żadnego znaczenia przy tak niewielkich odległościach jak w powyższym bobrze ,jakbyś tam dął proporcjonalne oczywiście do woblera okrągłe oczko to nie zmieniło by to jego pracy ,spłaszczone żeby zmienić jego pracę musiało by być znacznie bardziej wysunięte:-)Ciekawa rozmowa :-) tylko troszkę wątek zaśmiecony zostaje :-).Dobra ja już nic nie pisze jak ktoś chce pogadać to na PW. Edytowane 5 Września 2013 przez Kielo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) Ten kto przerzucił w swoim wędkarskim życiorysie kilka setek Bobrów wie zapewne jak bardzo różnią się długości oczek w każdym woblerze. Każdy wobler potrzebuje innej stabilizacji, więc i długość oczka jest różna. Nie zaśmiecajmy wątku koledze @bobesku. Raz, że na to nie zasłużył, a dwa, że zaraz powstanie wydzielony wątek o Bobrach na zasadzie bzdurnej bajki o wedkach z duszą z Fishing Center. Bez partykularyzmu moi Panowie ! Edytowane 5 Września 2013 przez Erin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 To my pogadali a w oczekiwaniu na nowe farbki zrobiłem sobie korpusy ...Teraz mam do wyboru albo zrobić z tego potokowce albo potokowce Dwa są większe 7cm ,reszta koło 6cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) ..już go wydałem na prezent Nazwałem go "Prawie jak okoń"-choć w sumie należy\należał do mojej rodziny pasiastych-do stada bym go śmiało.dołączył. Następne okonki skończę za jakieś 2 tygodnie. Edytowane 11 Września 2013 przez bobesku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) 72-75mm...I mam z tym problem, jak to urządzimy?? Na potokoa czy na tęczaka?Mniejsze (6cm) będę na potokowca robił,a z tymi wolna ręka i nie wiem.Tylko jak na tęczowe to znowu muszę jechać do sklepu po "coś" i znowu kasa pójdzie w pieruny ,a ja już nawet sprzęt wędkarski sprzedaję by móc to robić :lol: Jak zaczynałem robić wobki mówili "łooo ale będziesz miał przynęt" -ja głupi myślałem,że jak tramwajem na Wartę pojadę to będą musieli mi trzeci wagon podczepić bo się z wabikami nie zmieszczę.Dziś nie mam ani wobków ,a na to wszystko sprzęt wysprzedaję by móc dalej kombinować z wobkami Edytowane 12 Września 2013 przez bobesku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRYSTEKWOLF Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Zrób potoki, chętnie coś przygarnę no i zobaczę też inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Ok to pojadę wszystko w barwy Salmo Trutta.Może w końcu dojdą akryle które zamówiłem 2 września.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Korpusiki w kształcie rozpoznawalnym z poprzednich produkcji, ja też jestem ciekawy jak wyjdą Ci te pstrążki Swoją drogą, na jakie akryle poświęciłeś przelew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) jestem ciekawy jak wyjdą Ci te pstrążki Swoją drogą, na jakie akryle poświęciłeś przelew?Ja tez bo ostatnio pstrąga z rok temu robiłem Trochę farbek juz przerobiłem i nie ma dla mnie żadnej różnicy pomiędzy taką za 3,9zł a taka za 15zł.Do każdej trzeba się inaczej zabrać.Tubki wygodniejsze, za to np słoiczki Pactry niesamowity wybór kolorów .Ja nie kupuję jednej firmy a wybieram co mi potrzebne z różnych ofert Miałem"okres" ,że zamówiłem towar z Włoch-makarony rządzą w malowaniu (ale nie mówie o wobkach tylko ogólnie malarstwo,tak jest to rozwinięte jak u nas budowa przynęt)..Nie sprawdziło mi się to niestety ,kasa w błoto Wpierw: 1.Ślizy2.Okonie3.Piskorz4.Pstrągi Tak się teraz ustawiłem z robotą Sandaczowe "Duszki"..koło 6.5cmPływające,drobna praca ,płytko-schodzące.Typowo je szykuję na nocki przy opasce. Edytowane 13 Września 2013 przez bobesku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Rozumiem podejście do tematu farbek, bo sam mam zbliżone. W zasadzie z prawie każdej da się coś wyciągnąć, a mając do dyspozycji szeroką paletę radocha jakby większa "Duszki" co najmniej intrygujące. Jak zamierzasz je pomalować? Poza tym, że farbkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Z Duszkami sandaczowymi sprawa wygląda tak,że chcę wpierw mocno nad ich pracą posiedzieć.To głównie na noc ,więc z malowaniem nie muszę się "produkować" ..ale gdyby to na kiełbika wymalować to fajna sprawa i w dzień.Jak zrobię\osiągne prace odpowiednią to rozruszam farbki na te duszki i pomyślę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Sandaczowym kiełbiem miałbyś jakby kanapkę 2 w 1 i funkcjonalność zakrojoną na szeroką skalę Mnie to chyba zaintrygowała sama fota duszkowych korpusów. Jakaś sugestia w głębi czaszki, że skoro na noc, to spróbujesz je... hmm, jakoś rozświetlić niecodzienną, czy bardziej "nocną" farbką. Pęta mi się po głowie taki bliżej nieokreślony pomysł, ale z realizacją jeszcze daleko, bo takowej dziwnej farbki nie posiadam. Nie wiem też, czy zdałoby to egzamin praktyczny. Wiesz o co mi biega? Fluorescencyjna-neonowa farba w nocnym wobku na zasadzie "tajnej broni" gdy na zwykłe nic nie bierze. Wiadomo - żeby działało trzeba naświetlić, bez tego zostanie "zwykłe malowanie" i temat jakby neutralny.Oczywiście mogę pleść głupoty, po prostu nie miałem jeszcze do czynienia z takimi eksperymentami. Są przecież na rynku jakieś pojedyńcze przynęty tego rodzaju, ale nie mam pojęcia jak się sprawują. Albo, skoro duszki, zrób je niewidzialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Kiedyś szukałem informacji jak "mętnooki" widzi w nocy.Sandacz i Jazgarz mają specyficzną barwę oka. Najprawdopodobniej ma zdolność widzenia w ultra fiolecie.Co prawda nie znalazłem informacji dotyczącej sandacza, ale znalazłem kilka artykułów dotyczących amerykańskiego kuzyna Walleye.Klika artykułów dotyczących budowy i możliwości nocnych połowów skusiło mnie do znalezienia farby która pod wpływem ultra fioletu będzie dawać poświatę. Dioda LED i bateryjka i taki oto efekt. Może te informacje przydadzą się przy Twoich "duszkach".Ja niestety nie miałem możliwości wybrać się na nocne wędkowanie, by sprawdzić efekt. Jednak aby chyba miało to sens trzeba by było sprawdzić jak widać żywe ryby w świetle UV. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 18 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Siemandero Panowie ,jak będę miał chwilę to się zajmę tematem co zaczęliście wyżej.Kathir ,Twój post daje do myślenia Każda informacja cenna- o kolorach "jak widzą ryby" można książki pisac,ale na czymś się bazowac musimy:)Ja od zawsze wychodziłem i w sumie nadal tak twierdzę ,że kolor w nocy nie ma kompletnie znaczenia (zawsze się wpierw skupiam gdzie, a potem dopiero na co) .Tylko nie chcę tego tu rozwija bo zaraz się pół forum "zbiegnie" i mi temat zasypią na temat widzenia ryb :lol: Idę pstryknąc fotkę nowych wobków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 witam, jeżeli chodzi o farbę, która emituje światło (po uprzednim naświetleniu rzecz jasna) to z powodzeniem możecie stosować farby do dekoracji ścian, są dostępne w tubkach zakończonych taką gąbeczką, kiedyś tam ciapnąłem trochę jednego wobka sandaczowego tak z ciekawości i dawało to fajny efekt i nie wiem czy to przez tą poświatę czy nie, ale całkiem łowny jest w nocy, mogę podrzucić dokładne namiary na tą farbkę jeśli jest taka potrzeba, dodam tylko, że położona była na wyschnięty poliuretan i pokryty ponownie poliuretanem i wsio było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Eksperymentuję teraz z farbą Revell Night Color http://allegro.pl/revell-night-color-30ml-farba-fosforyzujaca-i3559536324.html, po naświetleniu latarką daje zieloną poświatę, po zanurzeniu w. Hartz Lack'u nic się nie rozmywa. Nie miałem jeszcze okazji połowić w nocy na woblery pomalowane tą farbą. Namaluję na błystkach podlodowych świecący punkcik, mam nadzieję że okoniom się spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 18 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Kto chce rodzynkę ?? Jeszcze na starych korpusach.Główne odcienie zieleni-nadziei! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 He he he teraz rodzynki hehehe :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 18 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) He he he teraz rodzynki hehehe :-)Hehe Kielo takie odchyły od normy tylko w tym temacie Zrobię takie wobki ,ale w kolorach brązu i pstrągi zrobią "mmmm"Następne będą 5-6cm okonki. Edytowane 18 Września 2013 przez bobesku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) To może tym na plecach :-) rodzyneczki doklej :-) Edytowane 18 Września 2013 przez Kielo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) witam, jeżeli chodzi o farbę, która emituje światło (po uprzednim naświetleniu rzecz jasna) to z powodzeniem możecie stosować farby do dekoracji ścian, są dostępne w tubkach zakończonych taką gąbeczką, kiedyś tam ciapnąłem trochę jednego wobka sandaczowego tak z ciekawości i dawało to fajny efekt i nie wiem czy to przez tą poświatę czy nie, ale całkiem łowny jest w nocy, mogę podrzucić dokładne namiary na tą farbkę jeśli jest taka potrzeba, dodam tylko, że położona była na wyschnięty poliuretan i pokryty ponownie poliuretanem i wsio było ok Jeśli można to daj Mantheo znać jaka to farbka konkretnie, zerknę też na tą proponowaną przez Norberta78, może i bobesku skorzysta Mam nadzieję, że nie przyśmieciłem wątku przez poruszenie tematu świecących farbek Bo, w mordę jeża, może bobesku wcale nic świecącofarbowego nie planował, a ja tu jakieś banialuki zapodałem! Aha, tańczące z rodzynkami tradycyjnie mocna robota, mętne jakby i wyblakłe, ale może właśnie przez to jeszcze fajniejsze Edytowane 18 Września 2013 przez Fin333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 20 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Ślizik wersja "natura 2000" Myślę,że kropy będą się nabierac Dziś mam humor bo mi kilka fajnych okoni wyszło:) Ale jeszcze je "dopieszczam" Edytowane 20 Września 2013 przez bobesku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 *Tajemniczy głos szepcze wprost do głowy*Imienniku mój, ciernika, ciernika zrób...*Tajemniczy głos milknie* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi