Skocz do zawartości

Woblerki bobesku

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki.

Z okonkami można się kolorystycznie pobawić.Np można "bazować" na zieleni,zółci...lub zrobić na złotym kolorku...albo takie jasniejsze fajne, gdzie podstawą może być srebro...lub moje" ulubiene" blade style...

Grzbiety mogą być jaśniejsze,mysie,czarne i jakie kto woli :D 

W rzekach znam miejsca gdzie łowie okonki czarne jak smoła by 100metrów dalej łowić te same ryby  blade jak  leszcze...mozna się pobawić z kolorkami w temacie "okoń"...

Te robiłem na zielonym i lekko zółtym...no,ale jak zrobię na "bladego,bladimirka" to będzie  bardziej naturalny.. (moim okiem ) :)

Tylko brak czasu ,bo to była odskocznia od pstragów dla kumpli.

Pomyślności !

Obstawiałem z Gruzją na wyjeździe remis..No i przegrałem woblera.

Mój drugi siostrzeniec takiego "se" wybrał...Chyba mu się spodobał :lol: :lol: :lol:

"ej wuja ,daj wobka na testy"....

attachicon.gifIgorek.jpg

Ja obstawiłem również remis tyle, że u buka no i...wtopa ale te 3 punkty z pewnością ważniejsze :)

Widać, że siostrzeniec wie co dobre :D

• Like 1

Nie lubię marudzić,ale dziś też zrobiłem małe podliczenie .

(wynik w przybliżeniu)

40 pstrągów x 35 (kropek) = 1400...Od rana zrobiłem z precyzją pędzelkiami około półtora tysiąca kropek na pstrągach...

Każda kropeczka musi być przemyślana ,każda z dużą precyzją i na pełnym skupieniu.Jakiś mały błąd  i można sobie spieprzyć całą estetykę włożoną w woblera...(wiem ryby to mają w tyłku,ale nie ja)...kręgosłupa nie czuję a jak idę siku to się muszę ścian trzymać :lol:

By nie było tak "łatwo" to nie koniec!! Czeka mnie teraz drugie półtora tysiaka kropek koloru czarnego... :lol:

Trochę się czuję jak po grzybobraniu..Jak wrócisz z lasu to wszędzie widzisz "czarnołebki"...Ja dziś wszędzie widzę kropki.

No,ale co się nie robi dla ukochanych "szaraczków"...efekt końcowy niebawem...

Edytowane przez bobesku
  • Like 3

Nie lubię marudzić,ale dziś też zrobiłem małe podliczenie .

(...)

Szczera prawda. Jeden błąd, i cała misterna praca w ... ;)

Do tego jeszcze jak zrobić, by każdy jeden miał indywidualne cechy. Był podobny, ale nie identyczny. By te wszystkie "kropki i ciapki" były w różnych miejscach. Wbrew pozorom, miejsca na woblerkach bardzo mało B)

• Like 1

Hehe :P

Siemka moczykije....,właśnie skończyłem około 1600 czarnych kropek....

Potem nie wytrzymałem i podliczyłem wszystko....Obliczenia są plus ,minus i dotyczą 39 pstrągów...(liczyłem jako 40sztuk)

1."Białych"  --->                                            około 1400

2."czerwonych" -->                                       około 1100

3."seledynowych" i "pomarańczowych" -->   około 150

4."czarnych" -->                                           około 1600-1650

WYNIK---> plus ,minus 4300 ( liczmy między 4 tysiaki a 4,5 ) kropeczek położonych pędzelkami w dwa dni .... :lol: :lol: :lol:

Ile razy "trza" machnąc pędzlami by zrobić same kropki na pstrążku?--> ja ponad 100 na jednego 6,5cm  ..samych kropek a przeciez to tylko część ozdabiania woblerka...

Edytowane przez bobesku
  • Like 2

Eeeeeeeeeee tam Kuba,wyliczanka nie ma sensu z prostego względu...lubisz to robić i żadna suma powtórzonych czynności Ciebie nie zniechęci. Proste porównanie:przejść 5km w upalny dzień lipca z powodu, powiedzmy awarii auta,a przejść 5km po rzecznych rewirach z wędką w ręku, w takich samych warunkach pogodowych........Rób swoje ,jak mawiają,i nie licz za dużo bo się zniechęcisz,a szkoda by było :)

Edytowane przez tofik
  • Like 3

Weekendowe piskorze.....6 i 7cm,ale 6,5 też się znajdzie :P

Zdecydowana większość (czyli kilka sztuk :lol: :blink: :wacko: ) to "siódemki"..

Jak to sie mówi--> przyciemniiam pudełko.

Planowany czas ukończenia--> wigilia.

post-49240-0-81276300-1417267180_thumb.jpg      post-49240-0-82328800-1417267188_thumb.jpg

Miłego weeekndu,najlepiej na rybach lub przy drewnie :rolleyes:

Edytowane przez bobesku
  • Like 5

Wiem,zaniedbałem małe wobki... :angry:

nazwa woblera--> Śnieżynka. (czyli jaśniejszy "duszek Rte")

długość 32 maks 35mm

pływające,

Nazwa pochodzi od kolorków którymi "mieni się " woblerek m.in (srebro,błękit,perła,szarość,biel itp) No tak jakoś kojarzą mi się ze śniegiem,zimą (choć wobki typowo wiosenno-letnie) -w górnej części zdjęcia we dwóch woblerach (tych na kupce u góry) widać błękit w opalizacji + lekki "ala" srebrny mieniący się brokacik...taki klimacik B)

Nie jeden kleń ,jaż czy boleń dostanie w ryj ze śnieżki!!! :lol: :lol: :lol:

@krystiano -wyślę ci sztukę w prezencie...(po weekendzie) -to ma bebechy jak Ghotika :ph34r:

1399539_DSCF5361.JPG

• Like 10