Skocz do zawartości

Woblerki bobesku

Rekomendowane odpowiedzi

Co można robić latem na plaży?

1.Podziwiać piękne dziewczyny

2.Opalać się

3.Pływać

4.Łowić szczupaki na poppery :P

6cm Popperek w naturalnym kolorku i w 3 godzinki 3 ryby na brzegu + kilka "nietrafionych" widowiskowych brań :wub:
Ogólnie najbardziej lubię łowić na popki 5-6cm z tego względu ,że mi siadają i okonie i szczupaki,ale dziś narysowałem projekt nowego większego 10cm Popperka -->typowo już w kierunku szczupaka (na wrzesień będzie gotowy , zobaczymy czy go pajki polubią ) ...

post-49240-0-32263500-1565846430_thumb.jpg

• Like 4

Dzisiaj trochę nietypowo ,dlaczego złote boleniówki? Niżej odpowiedź::

--> Jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie :D

Kiedyś nad Odrą zauważyłem jak miejscowi "Aborygeni"  łowią bolki na złote boleniówki,z powodzeniem....  Stwierdziłem,że też chce mieć takie w pudełku...

7cm i około 11g

post-49240-0-42240500-1566208687_thumb.jpg

Edytowane przez bobesku
  • Like 8

Małe "Rude" -> bolenióweczki

Około 5,5cm i 9g

Co do samych ryb, to ostatnio się nie rozstaje z  "Popperowaniem" i łowię przeważnie niewielkie szczupaki  ... B)

+30st na dworze =ciężki okres na ryby :huh: ...Niech mocniej popada, to chociaż z nad wody można bezpośrednio uderzyć do lasu  na grzyby ..

post-49240-0-14681900-1567018235_thumb.jpg

• Like 5

Oskubali mnie za  szybko ze wszystkich małych srebrnych boleniówek z pierwszego stada, pudełko było puste....dlatego powstało drugie stado boleniowych maluszków  ...ostatnie w tym roku ...
Okolice 5,5cm i 9g
Przed nami wrzesień,październik i listopad ,czyli 3 piękne wędkarsko miesiące :wub:

post-49240-0-64941400-1567440221_thumb.jpg

• Like 4

Wczoraj odwiedziła mnie Baśka nad Wartą :wub:  ....Wcześniej połaziłem,pojezdziłem bez wędki w poszukiwaniu nowych "dzikich" miejsc i jedną miejscówkę sobie od razu wytypowałem pod brzany :P ... Przy pierwszym podejściu udało się jedną "chwycić"    :D 

Zeżarła tymi pięknymi "ustami" mojego  woblerka w wielkości około 3-3,5cm w ciemnym ubarwieniu...

post-49240-0-40495600-1567677522_thumb.jpg

• Like 3

Witam możesz coś napisać o sprzęcie na jaki poławiasz brzany na warcie

W sumie to wszystko zależy w jakim miejscu jestem,czyli od łowiska,miejscówki ...Ja sobie sprzęt dzielę w tym wypadku na dwie opcje:

1.Delikatniej z mniejszym woblerem (3-4cm),płycej schodzącym  w miejscach z wolniejszym nurtem niż to bywa przy standardach brzanowych i np płytszą wodą ..  wtedy nie kombinuję ze sprzętem  i jest to sprzęt jak na zwykłego klenia ,osobiście mam tu młynek z plecionką .

2.Mocniej,głębsza woda ,jakaś np rynna, szukanie ryby przy samym  dnie i wtedy używam sprzętu jak na bolki z tym,że przynęty inne ,bo woblery 4-5cm głębiej pracujące,czasami dociążone szybko na miejscówce ......

Nie chcę tu pisać o dokładnych modelach wędek ,bo to kwestia indywidualna a moich sklepowych blanków i tak już nie robią (Na bolki np stary dobry TD do 28gr i długości 2,9m...na klenie Konger IrI Lucky)  Ale obie mają wspólną cechę -> Mocno się gną i szybko męczą ryby,takie mi pasują w tym wypadku  .....

Kotwiczki najwyższej jakości i tak samo bardzo ważne kółka łącznikowe  i linka ,tylko najwyższa półka /..Brzana to najsilniejsza ryba w Polsce (w swojej kategorii wagowej  i nie ma żartów).. :)

Bardziej trzeba się poświęcić na szukaniu ryb ,bo to jest klucz  do zdobywania punktów :D :P Do tego ryby migrują i jak je znajdziemy to jutro może być za późno,czyli szukanie od nowa i zapewne inna miejscówka i znowu inne podejście,inny sprzęt B) ...Syzyfowa praca ,ale czasem się uda  

Edytowane przez bobesku
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

:) Pierwsze w tym roku wobki z dedykacją pod wieczorno-nocnego sandacza :)

Mam już gotowe 5 z 7 planowanych modeli na jesienny sezon 2019,jako pierwszy wchodzi:

"Kiełb" :rockon:

-> 9-10cm (średnio mają 9,5cm)

-> waga uzbrojonych około 9gr

->pływające

-> głębokość pracy 0,5-1m

Drobna praca ze sporą częstotliwością drgań

Idealnie współgrają z wieczorno-nocnym łowieniem na np rzecznych opaskach...

Oprócz sandaczy trafia się bolas i sumy

post-49240-0-74867800-1570032755_thumb.jpg

c.d.n

• Like 6

"Sandacz ,jesień 2019"
Kolejny zawodnik pod wieczorno-nocne szukanie sandaczy w płytszych fragmentach wody tzw "ŚWIETLIK"
Skąd się wzięła nazwa woblera? Otóż kiedyś za małolata jak jeszcze jeździłem na nocki łowić sumy i węgorze we Warcie (na grunt),to zakładało się tzw "świetliki" na gruntówki ( przywiązywało się je np.taśmą izolacyjną do szczytówki ) Były prawie identycznego koloru jak te woblery i co najważniejsze od zawsze mi się kojarzą z pięknymi nockami ,wspomnieniami i namiotami na rzeką :wub:  ...
Niżej dane techniczne:
 Około 9,5cm
Okolice 9gram
Pływające
Głębokość pracy 0,5-1m
c.d.n

post-49240-0-12284600-1570117916_thumb.jpg

Edytowane przez bobesku
  • Like 10