Skocz do zawartości

Krzyżowy nawój linki, gdzie?

Chub Hunter

Rekomendowane odpowiedzi

Krzyżowy na maksa bo przed rzutem trzeba się przeżegnać ,żeby brody nie zrobiły ;) ;)

Ahahaha, jaki śmieszek :D Świadczy to przede wszystkim o umiejętności nawijania plecionki i technice rzutu ;)

Owszem krzyżowy nawój posiadają, Zaubery i ich klony, Excie i ich klony. Wszystko, co posiada nawój na wormshafcie. warto pokopać w schematach kołowrotków.

Ahahaha, jaki śmieszek :D Świadczy to przede wszystkim o umiejętności nawijania plecionki i technice rzutu ;)

Owszem krzyżowy nawój posiadają, Zaubery i ich klony, Excie i ich klony. Wszystko, co posiada nawój na wormshafcie. warto pokopać w schematach kołowrotków.

Między innymi własnie do tego jest ten post by każdy z osobna nie musiał "kopać w schematach" 

Między innymi własnie do tego jest ten post by każdy z osobna nie musiał "kopać w schematach" 

:huh:​  Doprawdy, gram samodzielności jeszcze nikogo nie zabił. Może tak schematy na srebrnej tacy zaserwować, z kieliszkiem Malbeca i kanapeczką kawiorem z siewrugi?  :doh:  

Ileż czasu zajmie wpisanie w google'a hasła "worm shaft fishing reel" oraz nazwy kołowrotka? Jeśli to zbyt trudne, śmiało, kopiuj->wklej...

Inne? Zbiorcza nazwa to 'jak leci' ????

Albo jeden obok drugiego :) wybaczcie musiałem :-)

A tak serio to w shimano jest np aero wrap i Variaspeed2 systemu nawijania co z tego co pisze marketing powinny sie różnic :-)

Np w multikach, daiwa kiedyś wypuściła model zillon special PE - co niby miło oznaczać super dopracowany multik do pletki o ile sam multik był siódmym cudem świata, spasowanie i praca to niebo nad niebiosach to jego przystosowanie do plecionki polegało na przyspieszeniu wodzika względem innym konstrukcji - zasuwał szybciej od prawa do lewa co dawało "nawoj krzyżowy" i miało zmniejszać platanie sie plecionki :)

• Like 2

:huh:​  Doprawdy, gram samodzielności jeszcze nikogo nie zabił. Może tak schematy na srebrnej tacy zaserwować, z kieliszkiem Malbeca i kanapeczką kawiorem z siewrugi?  :doh:  

Ileż czasu zajmie wpisanie w google'a hasła "worm shaft fishing reel" oraz nazwy kołowrotka? Jeśli to zbyt trudne, śmiało, kopiuj->wklej...

Tak brawo róbmy wszystko sami, zamiast nawzajem sobie ułatwiać życie. W takim razie zastanawiam się, po co w ogóle korzystasz z forum skoro tak wszystko wolisz robić sam hmm? Idea była prosta masz kołowrotek z krzyżykowym nawojem piszesz o to za model dzięki temu osoba, która takiego szuka nie musi się przedzierać przez setki stron i komentarzy. ale zapomniałem, że dzielenie się wiedzą jest dla niektórych zbyt trudne, bo przecież "skoro ja musiałem szukać niech reszta też szuka". Brawo za dojrzałe podejście do życia, myślisz, że dzięki czemuś takiemu więcej ryb w wodzie ci zostanie? Skoro tak uwielbiasz swój egoizm to chociaż z łaski swojej nie utrudniaj WSPÓŁPRACY innym skoro sam nie jesteś do tego zdolny. Tak swoją drogą tylko czekałem tylko aż wleci tu jakiś buc ze swoim kolejnym niepotrzebnym, irytującym i bezsensownym komentarzem. Tacy ludzie jak ty to na tym forum istna zaraza, niczym rak toczący zdrowy organizm utrudniacie normalne forumowe relacje.

• Like 1

Tak brawo róbmy wszystko sami, zamiast nawzajem sobie ułatwiać życie. W takim razie zastanawiam się, po co w ogóle korzystasz z forum skoro tak wszystko wolisz robić sam hmm? Idea była prosta masz kołowrotek z krzyżykowym nawojem piszesz o to za model dzięki temu osoba, która takiego szuka nie musi się przedzierać przez setki stron i komentarzy. ale zapomniałem, że dzielenie się wiedzą jest dla niektórych zbyt trudne, bo przecież "skoro ja musiałem szukać niech reszta też szuka". Brawo za dojrzałe podejście do życia, myślisz, że dzięki czemuś takiemu więcej ryb w wodzie ci zostanie? Skoro tak uwielbiasz swój egoizm to chociaż z łaski swojej nie utrudniaj WSPÓŁPRACY innym skoro sam nie jesteś do tego zdolny. Tak swoją drogą tylko czekałem tylko aż wleci tu jakiś buc ze swoim kolejnym niepotrzebnym, irytującym i bezsensownym komentarzem. Tacy ludzie jak ty to na tym forum istna zaraza, niczym rak toczący zdrowy organizm utrudniacie normalne forumowe relacje.

:clappinghands:

Czy nie napisałem które z budżetowych kołowrotków posiadają ten nawój? Dla ułatwienia, jeśli jednak zdecydował byś się poświęcić i zerknąć w schematy, szukaj tzw śruby bez końca. To ona właśnie obracając się napędza "pieska" który przesuwa szpulę po trzpieniu w dół i w górę. Jak wspomniał @Fido, gros kołowrotków posiada nawój krzyżowy(nie krzyżykowy), jednak warto rozróżnić mechanizm posuwu szpuli na ten ze śrubą bez końca(worm shaft), i realizowany za pośrednictwem krzywki. W Daiwach używają wyłącznie krzywek, i robią to bardzo dobrze), Shimano w wyższych seriach wyłącznie worm shafta. Tanie krzywki nawijają zdecydowanie gorzej, często w tzw bałwanka. Dobrym przykładem nawijania krzywką jest np Penn Slammer.

Co zaś do poziomu wypowiedzi, świadczy on wyłącznie o wypowiadającym się. Racz zachować określenia typu "buc", "zaraza tego forum", na spotkania z bliższymi znajomymi, ok? Na szczęście osoba taka jak Ty to prawdziwy skarb tego forum  :clappinghands:  :good:  Trzymaj poziom kolego, over&out  ;)

• Like 4

Czy nie napisałem które z budżetowych kołowrotków posiadają ten nawój? Dla ułatwienia, jeśli jednak zdecydował byś się poświęcić i zerknąć w schematy, szukaj tzw śruby bez końca. To ona właśnie obracając się napędza "pieska" który przesuwa szpulę po trzpieniu w dół i w górę. Jak wspomniał @Fido, gros kołowrotków posiada nawój krzyżowy(nie krzyżykowy), jednak warto rozróżnić mechanizm posuwu szpuli na ten ze śrubą bez końca(worm shaft), i realizowany za pośrednictwem krzywki. W Daiwach używają wyłącznie krzywek, i robią to bardzo dobrze), Shimano w wyższych seriach wyłącznie worm shafta. Tanie krzywki nawijają zdecydowanie gorzej, często w tzw bałwanka. Dobrym przykładem nawijania krzywką jest np Penn Slammer.

Co zaś do poziomu wypowiedzi, świadczy on wyłącznie o wypowiadającym się. Racz zachować określenia typu "buc", "zaraza tego forum", na spotkania z bliższymi znajomymi, ok? Na szczęście osoba taka jak Ty to prawdziwy skarb tego forum  :clappinghands:  :good:  Trzymaj poziom kolego, over&out  ;)

Wiedzę może posiąść każdy i nie widzę sensu wypisywania tego typu szeroko dostępnych szczegółów tutaj, zły temat sobie "kolego" znalazłeś a tego że zajeżdża mi to "szpanowaniem" chyba pisać już nie muszę. Natomiast nie każdy ma czas na przesiadywanie godzinami w internecie i szukanie schematów bo sam ich odczyt myślę że nie będzie skomplikowany dla osoby z dostępem chociażby do podręcznik z podstawami inżynierii, chociaż moim zdaniem to banał.

Niczego nie spinałeś potwierdziłeś tylko informację na temat ryobi podane przeze mnie i nic poza tym. ale rozumiem że powinienem się cieszyć  potwierdzenia wiadomości przez takie guru  bo chyba na kogoś takiego się tu kreujesz.

Ps znowu padłeś same oczywiste przykłady  :good:.

Co do "poziomu mojej wypowiedzi" sprawa wygląda następująco, okazuje szacunek osobom które według mnie na niego zasługują a osoby które np. skutecznie utrudniają odbiór informacji innym mam kolokwialnie mówić głęboko w dupie. A jeśli chodzi o takie osoby jak ty to moja poziom mojej irytacji sięga wręcz zenitu gdy widzę komentarze kolejnej osoby która swoją wypowiedzią nic nie wnosi do wątku a na dodatek jeszcze krytykuje innych. Ja nie wiem czy osoby twojego pokroju mają jakąś chorą ambicję utrudniać dostęp do informacji innym forumowiczom? potraficie zasyfić kilka stron swoimi rozmowami na tematy kompletnie odbiegające od tematu poruszanego w wątku i człowiek zamiast znajdować informacje trafia na wątek taki jak ten pełen niczego. 

Na konie dodam że dla mnie "skarbem" tego forum wszyscy którzy po prostu trzymają się jego zasad i nie wychodzą przed szereg, czy ja taki jestem nie mnie oceniać i szczerze mówiąc mało mnie to obchodzi.

Kolego dostałeś odpowiedź na swoje pytanie. Pewnie oczekiwałeś ze ktoś wypisze całą strone nazw i producentów? Tak jak sam napisałeś ze nie masz czasu na szukanie w internetach tak i inni tego czasu nie mają......

Edytowane przez przemow
  • Like 3

Taki nawój żyłki jest w KAŻDYM kołowrotku z nieruchomą szpulą. Każda następna warstwa krzyżuje się z poprzednią i z następną. Ament.

Jest dokładnie tak jak napisał Fido.

Mniej lub bardziej krzyżowy nawój mają wszystkie kołowrotki o stałej szpuli w których szpula oscyluje "góra - dół" ew "przód tył" ( zależnie jak go trzymamy). I jest to niezależne od systemu który tę oscylację wymusza i niezależne od kitu jaki wstawiają marketingowcy.

Systemy oscylacji mogą być lepsze lub gorsze, to inna sprawa.. Np stosowany przez Shimano system dwóch prędkości, do przodu wolniej do tyłu szybciej (zdaje się) jest pewnym rozwinięciem pierwotnej idei.

Kolego dostałeś odpowiedź na swoje pytanie. Pewnie oczekiwałeś ze ktoś wypisze całą strone nazw i producentów? Tak jak sam napisałeś ze nie masz czasu na szukanie w internetach tak i inni tego czasu nie mają......

Tak, tego oczekiwał a wręcz żądał a po pstryczku w nos zrobił z siebie ofiarę a inni źli! Tak, dokładnie tak! Nawet nie raczyłby za to podziękować...

• Like 2

Tak, tego oczekiwał a wręcz żądał a po pstryczku w nos zrobił z siebie ofiarę a inni źli! Tak, dokładnie tak! Nawet nie raczyłby za to podziękować...

Sobie mam podziękować? bo nie podaliście nawet jednego modelu którego ja bym sam nie podał. Efekty zero pomocy zero nowej wiedzy tylko potwierdzenia czegoś co sam już wiem i czegoś co jest szeroko znane oraz oczywiście masa komentarzy nie na temat i gówno burza. 

Proszę administratora o usunięcie całego wątku ponieważ nic on nie wnosi do zasobów forum.

Przesadzacie. To nie kolejny wątek z wędką do 200zł czy kołowrotkiem do 300zł.

Nie brak tutaj forumowiczów, którzy obudzeni w środku nocy wymienią ciągiem kołowrotki z takim systemem.

Dla takiej osoby kwestia zredagowania wpisu a dla pytającego dni szukania modeli, schematów itp... niby gadacie, że nie macie czasu, ale na ochrzanianie innych już czas się znajdzie?:)

• Like 3