Skocz do zawartości

Krzyżowy nawój linki, gdzie?

Chub Hunter

Rekomendowane odpowiedzi

jakie pytanie-takie odpowiedzi.a odpowiedż na pytanie jest bardzo prosta-wszystkie kołowrotki posiadają krzyżowy nawój.można się jedybie domyślać że chodzi ci o jak najlepsze udoskonalanie tego systemu przez inne firmy prucz shimano i daiwa.tylko jak bardzo udoskonalony posuw szpuli zadowoli ciebie-mamy zgadywać?żebyś chociaż podał budżet jakim dysponujesz lub do czego szukasz kołowrotka lub chociaż moc linki to bardzo znacznie ułatwi poszukiwania i o wiele szybciej dostaniesz odpowiedż na to czego szukasz.

Faktem jest,że kołowrotki Shimano mają bardzo precyzyjne nawoje. Nawój Varispeed2 w modelu Exage z roku2014-to swojego rodzaju udoskonalony nawój krzyżowy. Im wyżej ceną kołowrotka, tym jeszcze lepsze nawoje X-ship w modelach Vanquish, Stradic, czy Aero itp.. W kołowrotkach Daiwa ta technologia nazywa się CrossWrap. 

Edytowane przez Extraspiner

Faktem jest,że kołowrotki Shimano mają bardzo precyzyjne nawoje. Nawój Varispeed2 w modelu Exage z roku2014-to swojego rodzaju udoskonalony nawój krzyżowy. Im wyżej ceną kołowrotka, tym jeszcze lepsze nawoje X-ship w modelach Vanquish, Stradic, czy Aero itp.. W kołowrotkach Daiwa ta technologia nazywa się CrossWrap.

X-Ship i nawój? Hola hola kolego, to nie forum mikado by pisać bzdury :D

X-Ship i nawój? Hola hola kolego, to nie forum mikado by pisać bzdury :D

Przepraszam trochę niejasno napisałem.. X-Ship to technologia a nawój w nowszych kołowrotkach z przednim hamulcem posiadających technologię  X-Ship nazywa się AeroWrap2.

Technologia X-Ship zapewnia sztywność i siłę zwijania linki. Jest to koło napędowe,które przekazuje więcej mocy na wałek zębaty. Rezultatem jest bardziej płynne działanie kołowrotka i lepsze wykorzystanie mocy. Modele z tylnym hamulcem mają technologie AeroWrap2 a nie posiadają technologi X-Ship.

Yhym, to teraz pokaż w którym miejscu napisali o układaniu linki? Nawet 67 latek potrafi powielić bełkot marketingowy ze strony producenta. Sęk w tym, aby na temat.

Aha, X-Ship nie ma nic wspólnego z układaniem krzyżowym linki na szpuli. Aha, mam Shimano SUper 3000SGTRC z AeroWrapII i on nie ma X-Shipa. Mam podróbkę?

Edytowane przez Kamil_Be

I dobrze mowil...niewyczuwalnym bo nieistniejacym ????

Shimano nie robi z ludzi glupkow, ludzie chca byc oszukiwani...i to pod grozba, ze nieoszukani nie kupia. Wezta pierwszy z brzegu katalog Smoka, Shimano czy inna Daiwa mogliby sie wiele nauczyc od najlepszych ????

Edytowane przez coloumb

Yhym, to teraz pokaż w którym miejscu napisali o układaniu linki? Nawet 67 latek potrafi powielić bełkot marketingowy ze strony producenta. Sęk w tym, aby na temat.

Aha, X-Ship nie ma nic wspólnego z układaniem krzyżowym linki na szpuli. Aha, mam Shimano SUper 3000SGTRC z AeroWrapII i on nie ma X-Shipa. Mam podróbkę?

W sumie to Masz rację.

Absolutnie nie Masz podróbki, tylko zapewne bardzo dobry kołowrotek z tylnym hamulcem.  Kołowrotek z przednim hamulcem i technologią X-Ship bez nawoju AeroWrap2,to rzadkość. Z modedli które znam Twin Power z przednim hamulcem ma nawój AeroWrap bez X-Ship-a.

Miałem kiedyś GTRC i żałowałem że sprzedałem. Ciągałem nim duże gumy, pierwsze jerki, duże SDR-y, był na trociach i na zalewie. Perfekcyjnie nawijał linki...

Aż znów taki kupiłem :D Działa tak samo. Caldia mimo wyregulowanych podkładek i ceny ponad 800 zł nawijała klepsydre. Z kolei Legalis nie gorzej niż SuperGT. Mam tej najprostsze Shimano, chyba AX. Linke 0,10mm nawija idealnie równo. Poprzednia generacja Certate czy Ballistic podobnie jak Caldia.

Ale co by nie przekreślać Daiwy to moje Black Widow 3500 i 4000 nawijają prawie tak równo jak Shimano.

Mam też TD735iX z takim samym systemem jak Caldia. Nawija też z lekkim stożkiem mimo regulacji podkładkami ale działa przy matchu więc mi to rybka :)