hozel79 Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Witam, pytanie kieruję do osób które użytkowały kołowrotki ze stajni Shimano np. Twin Power, Vanquish 4000 i przesiadły sie na Stellę. Czy wyższa szpula w Stelli wpłynęła na oddawanie dłuższych rzutów? Czy nie ma to żadnego wpływu? Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Nie lepiej podpłynąć te 2 metry niż dokładać klocka do kołowrotka? Czy może to doszukiwanie się cudownych właściwości Stelli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hozel79 Opublikowano 1 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Ja łowie tylko z brzegu i czasem każdy metr ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Odległość rzutu Stellą? Gdzieś 30-40m , ale trzyma się niewygodnie 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 (edytowane) Jak mi się która zepsuje , to sprawdzę ile nią można rzucić!!!! , bo teraz trochę szkoda. Edytowane 1 Października 2016 przez miramar69 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 I to jest właśnie zadawanie pytań na naszym kochanym forum,liczysz że uzyskasz fachową odpowiedz,ktoś coś doradzi,podpowie,rozwieje wątpliwości,ale nie bo po co,lepiej się ponabijać,powydrurniać i napisać coś bez sensu... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Jakie pytanie taka odpowiedź... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Coraz lepsze są te pytania :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Shimano Aero Ci4+ kup. Rzucisz dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 A jakby do stopki przwiazac linke i rzucic jak mlotem, to dopiero poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) przecież nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie. przyjmujemy, że masz taka samą wędkę, przynętę i taką samą linkę i dwa różne kołowrotki. Jeden to Stella z płytką szpula a drugi to jakiś inny z głęboką szpulą. Co do zasady to płytka szpula powinna zwiększyć zasięg rzutów, nie bez przyczyny niekiedy kołowrotki czy szpule płytkie nazywa się matchowymi. Andrzej dobrze doradził Aero Ci4, to czy będzie to Stella czy inny kołowrotek nie koniecznie będzie miało znaczenie, bo rzucasz przy otwartym kabłąku więc maślaność pracy szpuli niewiele tu się przydaje. Ważne aby rant miała gładki i była jak najszersza. Może zbrojenie wędki typu delta pomoże w poprawie rzutów, a może i przejście na cast oraz dobranie odpowiedniej linki Edytowane 2 Października 2016 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Co prawda w pierwszym momencie myślałem, że gdzieś już spadł śnieg i ścisnęła zima ale z drugiej strony czytając powyższe posty zorientowałem się, że ktoś może naprawdę mieć taki dylemat Odpowiedź z szyderczych postów w tym z mojego także rysuje się dość wyraźnie. Odpowiedź konkretna:Wystarczy poszperać w necie o tzw wędkarstwie rzutowym i tam znaleźć korelację pomiędzy parametrami szpul i długości i uzbrojenia wędek do tego stosowanych.Potem zastanowić się nad przełożeniem tego na "normalne" warunki sprzętowo - łowiskowe i odpowiedź gotowa. Odpowiedzi szydercze:Wynikają najczęściej z doświadczenia nad wodą i ze ślepych zaułków sprzętowych w które tak chętnie wpadamy.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Witam, pytanie kieruję do osób które użytkowały kołowrotki ze stajni Shimano np. Twin Power, Vanquish 4000 i przesiadły sie na Stellę. Czy wyższa szpula w Stelli wpłynęła na oddawanie dłuższych rzutów? Czy nie ma to żadnego wpływu? Pozdrawiam Ja łowie tylko z brzegu i czasem każdy metr ma znaczenie. Problem może wyglądać na czysto akademickiJednak pytanie zostało postawione. Aktualnie użytkuję kołowrotki Vanquish 2012 i Stelkę 2010.Obydwa w rozmiarze 4000. Podpinane naprzemiennie dotego samego kijka wykazują identyczne parametry "rzutowe".Moim zdaniem to jednak wędzisko ma decydujący wpływ na osiągane odległości.Porównujemy oczywiście "podobne"konstrukcje kołowrotków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) na odległość na którą wyrzucamy przynętę wpływ ma:- wędka - blank (moduł węgla, sprężystość, wygaszanie drgań, długość) - uzbrojenie (przelotki - spacing, rozmiar, gładkość pierścieni)- przynęta (ciężar, opływowość, rozmieszczenie ciężaru)- linka (plecionka (średnica, gładkość, miękkość), żyłka)- technika rzutu- pogoda (wiatr)- lokalizacja stanowiska (drzewa, krzewy)- kołowrotek (nawój, średnica szpuli, )A przede wszystkim skoordynowanie wagi, lotności przynęty ze średnicą linki i właściwościami blanku.Jeżeli masz już opanowane do perfekcji i zastosowałeś w praktyce wszystkie w/w punkty, to możesz się zacząć zastanawiać nad długością szpuli w kołowrotku. I nie ma tu specjalnego znaczenia czy będzie to Jaxon czy Stella (która jak pamiętamy jest "do d.....) Edytowane 2 Października 2016 przez slawek_2348 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Jakie pytanie taka odpowiedź......taka odpowiedź jaki odpowiadający... i tak możemy obrażać się w kółko - tylko po co (?)... do poczekalni trafiają często tematy osób z mniejszym doświadczeniem i... i większą ilością pytań... a pytanie kolegi @hozel79 w rzeczywistości nie jest takie złe - trzeba tylko chcieć je zrozumieć, a z rozumieniem u "forumowych miśków" coraz trudniej... jednym zdaniem: nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 To nie było normalne pytanie. Kolega też raczej nie jest początkujący. To było doszukiwanie się cudownych właściwości w/w kołowrotka. Jest sporo ważniejszych zmiennych niż to czy jest to stella czy inne shimano. Proponuję popytać morskich trociarzy co biorą pod uwagę kompletując sprzęt na dalekie rzuty. Ale skoro każdy metr się liczy to proponuję zmianę kija i dobranie przelotek pod dany kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hozel79 Opublikowano 2 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) W takim razie co jest takiego nienormalnego w tym pytaniu? Nie doszukuję się cudownych właściwości Stelli tylko to jest jedyny kołowrotek który ma wyższą szpulę niż reszta. Teoretycznie wpływa to na długość rzutów ale chciałem się dowiedzieć czy w praktyce również będzie zauważalna różnica. Zdaję sobie sprawę z lotności przynęt, średnicy plecionki, dobrania kija itp. ale w moim pytaniu nic o tym nie było. Pytanie tylko dotyczyło czy wysokość szpuli będzie miała widoczny wpływ na odległość rzutów. Pozdrawiam Edytowane 2 Października 2016 przez hozel79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Jest sterta kołowrotków z wyższą szpulą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Nienormalne w pytaniu jest samo sformułowanie, bo po Polsku oznacza ono zapytanie o rzut kołowrotkiem a nie przy użyciu kołowrotka. Wracając do sedna; Sławek wyżej wymienił w punktach wszystkie praktycznie czynniki mające wpływ na długość rzutu, zmieniłbym tylko trochę kolejność i na pierwszym miejscu umieścił - technikę rzutu Natomiast jak powinna wyglądać konstrukcja kołowrotka przeznaczonego do ekstremalnie długich rzutów wystarczy pierwszy z brzegu link;http://sklep.insel.pl/kolowrotek-spro-super-long-cast-pro-460-3bb1rb-p-7023.html?gclid=Cj0KEQjw4MK_BRC1n6KTtezikbIBEiQA872hYfKPCT_Qzm2KXQNHVfeYWakMch_RucEr25FMxZDsm-waAkkJ8P8HAQ do tego co napisał Sławek, dodam, że pomocne będzie zastosowanie przyponu strzałowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 "Nienormalne w pytaniu jest samo sformułowanie ......." ??? Przecież większość z nas doskonale zrozumiała o co chodzi.Januszu, czy w sklepie mięsnym kupując słoninę myślisz, żeotrzymujesz tłuszczyk pozyskany ze słonia.Rozwijając temat, nie masz w domu kolorowej bielizny ? Czy "przesiadka" z Vańka na na Stellę też zawiera podtekst(wiadomo jaki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hozel79 Opublikowano 2 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) Mogę prosić o podanie sterty kołowrotków z wyższą szpulą od np. Twin Powera 4000, oczywiście tyko Shimano i nie chcę tłumaczyć dlaczego w grę wchodzą tylko kołowrotki tej firmy. Edytowane 2 Października 2016 przez hozel79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Mogę prosić o podanie sterty kołowrotków z wyższą szpulą od np. Twin Powera 4000, oczywiście tyko Shimano i nie chcę tłumaczyć dlaczego w grę wchodzą tylko kołowrotki tej firmy.Aero Ci4+ i Ci4+ARC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Według mnie z daiw R4 leci dalej.A co i gdzie dopowiedzcie sobie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 A o jakości nawoju to jakoś nikt nie pamietał... co ma spore znaczenie w kwestii długości rzutu, przy tej samej lince, kiju i przynęcie. Sam przekonałem się o tym, jak byłem zmuszony szybko zmienić DAM-a w rozmiarze 3000, z całkiem fajnym nawojem, wysoką szpulą, ale nawojem w systemie "jajka", na Shimano Technium 1000. To nie była różnica 2-3, a 20 metrów, z tej malutkiej szpuleczki.Dla mnie absolutny top w jakości nawoju z przełożeniem na długość rzutu, to system shimano z spowolnionym wormshaftem. Zresztą stare, poczciwe "czarnuchy" z wysokimi szpulami też do dziś kasują 95% kołowrotków zasięgiem rzutu, szczegolnie z szpul z metalowym rantem. Jacek @Voldemort może co nieco o tym powiedzieć, zresztą ma kręciołek na którego widok mam ślinotok, drżenie rąk i inne powikłania popędu. Shimano Super X 1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi