Skocz do zawartości
  • 0

Jak wejść pontonem w pełny ślizg?

Przemek

Pytanie

Mam Busha Craba 360 oraz Yamahę 15 km

Dziś pływałem z kolegą i zauważyłem że by wejść w ślizg najpierw musieliśmy dociążyć mocno przód a jak już się ponton położył na wodzie to kolega mógł siąść na środkowej ławce.

Nie dociążając przodu ślizg nie był możliwy ponton stał dęba.

Co było tego przyczyną?

Nasza masa?

Obaj ważymy po 100 kg, Krzyś nawet trochę więcej, graty to po dwa kije na głowię, paliwo, żarcie i przynęty.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

jakiś czas temu zakupiłem 4 konnego merkury 4t do pontonu 330 BARK ze sztywną podłogą i kilem. Przy jednej osobie 80 kg ponton wchodzi w ślizg momentalnie i osiąga prędkość 20-22 km/h. Niestety gdy wsiada druga osoba 85 kg sytuacja się zmienia i ponton przy max mocy porusza się 10-11 km/h - wchodzi w jakiś taki pół ślizg bo kilwater się zmienia i woda się nie kotłuje za pontonem no ale prędkość jest niezadowalająca. Sprawdzone przy różnych ustawieniach obciążenia pontonu.

Pytanie czy odblokowanie go na 6 koni przyniesie poprawę prędkości? Wiem, ze wymienia się gaźnik na większy i prawdopodobnie powiększa coś w wydechu.

• 0

Ja mam 8 i nie jestem w stanie wejść w ślizg we 2 osoby na dyndce 300. Samemu idę do 31km/h dlatego ja szukam Yamahy 9,9 Vmax (15KM) a jak nie znajdę to suzi z Ukrainy 15KM 2T'

A ja ważę 115 kg... :)

Ta yamaha waży 50 Kg. Ty plus drugi podobny osobnik 100+ i 50 kg silnik plus graty to się robi 300 kg. Dużo jak na gumę 3 metry.

• 0

Na giełdzie była ostatnio 2T 9.9 odblokowana na 15 wedle tabliczki 34-40kg dokładnie nie pamiętam.

I takiej szukam. Niestety tamtą za późno zauważyłem juz była sprzedana.

4T ważą 50. Producent dendki podaje ładowność 500kg (ludzie + szpej + silnik).

Edytowane przez Tresor

• 0

Przechodziłem przez to samo ponton 320 mercury 6 km w pojedynkę 26 km/h we dwóch i graty przy dobrym ułożeniu 12-14 km/h doszła winda do kotwicy i akumulator i max 11km/h dlatego mercury sprzedany i czekam na odbiór yamahy 9,9 sport juz odblokowanej przez serwis na 15 teraz nie będzie problemów z brakiem mocy A gdyby nawet to zmiana gaznika i będzie 20km. Jedyny plus małych silników to mobilność i już z maluchów się wyleczylem.

• 0

U mnie troling zakazany a nawet jakbym mógł to mam elektryka bo yamaha na wolnych obrotach płynie 5km/h a to podobno za szybko. Najchętniej to zamienilbym z dopłatą po mojej stronie na jakiś większy bo nie wiem czy z tym ruskie to nie będzie wtopa i z drugą osobą będzie lipa.

• 0

Kiedyś miałem Wietieroka i dawał radę ok 17 do 20 km/h w dwie osoby ze szpejem. W pojedynkę na dużej fali max 25, na gładkim ok 30. Ale trzeba przy nim dużo grzebać. Często musiałem regulować gaźnik, czyszczenie świec co chwilę i inne różne niespodzianki. Ale w sumie nie narzekałem, bo w sumie dobrze służył. Potem go sprzedałem bo leżakował w garażu, i teraz mam następny do remontu i jako zapas.

• 0

Ja mam silniki raczej nie za male do 380 mam 15hp do 420 mam 25 i z 11-13 mph kiedy wchodzil w slizg teraz jest 7-9 mph duzo lepsza sterownosc i stabilnosc na falach pewnie zalezy od wielkosci silnika do rozmiarow pontonu lub riba na temat 3.5 czy 5 hp silnikow nie za wiele wiem ja bym pewnie taki zalorzyl do kajaka