Skocz do zawartości
  • 0

Jak wejść pontonem w pełny ślizg?

Przemek

Pytanie

Mam Busha Craba 360 oraz Yamahę 15 km

Dziś pływałem z kolegą i zauważyłem że by wejść w ślizg najpierw musieliśmy dociążyć mocno przód a jak już się ponton położył na wodzie to kolega mógł siąść na środkowej ławce.

Nie dociążając przodu ślizg nie był możliwy ponton stał dęba.

Co było tego przyczyną?

Nasza masa?

Obaj ważymy po 100 kg, Krzyś nawet trochę więcej, graty to po dwa kije na głowię, paliwo, żarcie i przynęty.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Być może wkleiłem nie ten filmik , Krzysiek wkleił ich wystarczająco dużo, więc jak widzisz pontonem da się płynąć w "ślizgu" jak to nazywamy. Napisz mi i wyjaśnij co rozumiesz przez słowo "slizg" i dlaczego twierdzisz że pontonem się nie da. Widzę nie raz będąc na wodzie kolegów jak śmigają pontonami ,jak dla mnie w "ślizgu". I zapewniam że Sołtys nie ma riba wel hybrydy.

• 0

Ja tam ślizgu nie widzę  :rolleyes:

Jaka prędkość we dwie osoby na tym zestawie?

Prędkości są różne..na tym filmie z żoną to jakieś 40km/h...sam płynę około 42... z kolegą ja 85kg + kolega 105 , dwie skrzynki po około 20kg każda , kotwica 9kg , paliwo około 10 , plecaki z jedzeniem i piciem to płyniemy 36km/h , a z nurtem na rzece 38-39 we dwóch...śruba jest 9 1/4x10...

• 0

Faktycznie dobrze. Jak testowałem moja Yamkę 9,9 2011 rocznik to na samotnika bez gratów i wiatru 35 km/h. Kolibri K330D. We dwóch + graty na Wiśle pod  prąd i wiatr 25 km/h.

Popatrzę jaka mam śrubę. Może czas zmienić.

Edytowane przez godski

• 0

Widzę kolego @welpa1809, że nie odróżniasz RIB,a od pontonu,

właśnie dlatego stworzono RIB’y

(hybrydy, skrzyżowanie łódki z pontonem) które pływają w ślizgu.

Jeszcze raz powtarzam, pontony nie pływają w ślizgu.    

Zapomniałem dodać że RYB,y na twoim filmie też niepłynną w ślizgu,

mają za słabe silniki.

• 0

No to dlaczego szkoda że zakazany dopiero od przyszłego sezonu ? Dla mnie to żenada że zabrania się metody, równie dobrze można by zabronić spiningowania.

Nie załapałeś :-)

Tapatalknięte z Teixa za pomocą Stelli

• Like 1