Skocz do zawartości

Nizinna muchówka...

Gość White-fish

Rekomendowane odpowiedzi

Gość White-fish

Ostatnio dużo myślałem o tej metodzie, o rybach jakich można łowić na Mazowszu i ich populacji. Muchówka przede wszystkim kojarzy się z pstrągiem, lipieniem czy kleniem. Ostatnio modne stało się łowienie szczupaków, boleni czy morskich troci. A co jakby metodą muchową spróbować łowić liczne i praktycznie wszędobylskie ukleje czy wzdręgi? Okonie przy których zamiast bocznego troka małe streamerki? Łowi ktoś te ryby w województwie mazowieckim? O ile o uklejach słyszałem że uczą refleksu i cierpliwości o tyle o wzdręgach nie słyszałem. Co o tym myślicie, na pewno była by to swego rodzaju sztuka łowienia, przy uklejach także prawdziwe eldorado.

Odnośnie sprzętu. Osobiście nie widzę łowienia uklei kijem 9' z brzegu który niczym nie ogranicza możliwości rzutowych. Myślę iż lipieniowa #3 o długości ok 2,30m wystarczy spokojnie do połowu tych małych srebrnych rybek na sucharka czy małą mokrą (w końcu można łowić je dosłownie na brzegu). Co to wzdręg i okoni przyda się na pewno podstawowa 9' do klasy linki #4 lub #5.

Co o tym myślicie? Jaka jest wasza opinia?

Pozdrawiam Lukass

Witaj

Zadanie nie jest łatwe, gdyż na nizinnej rzece miejscówkę dla siebie bez łodzi nie jest tak łatwo znaleźć.

Jeśli interesują Cię doświadczenia z Wisły krakowskiej to:

Kleni i jazi sporo, na nich najłatwiej się skoncentrować, łowienie uklejek to już trochę przesada. Są tez okonie przy brzegu, dobrze reagują na nimfki.

Wzdręgi to raczej jeziorka, z rybami można poszaleć z lekkimi nimfami, delikatnymi wędkami - pięknie walczą, choć to tworzenie sobie sztucznych wyzwań jak dla mnie.

Sandacz-szczupak - trochę cięższy sprzęt, około #8. Jeśli łowisz z brzegu, to lekka wędka dwuręczna w klasie 7-8 może być dobrym pomysłem.

Jest jeszcze jedna ryba która chyba powinna chcieć muchi, ale to sprzęt #12 chyba minimum <_<

Gość White-fish

Nic w wędkarstwie nie jest łatwe. Każde doświadczenia się przydadzą :unsure: Co do kleni i jazi są to ryby trudne do złapania na spinning, lecz nie od razu Rzym zbudowano.

Może żeczywiście uklejki to przesada, lecz czasem jak wzdręga nie bierze mozna się z nią nieźle pobawić. Swoją wypowiedź umieściłem ponieważ chciałbym spróbować tej metody, jak nie w tym roku to w przyszłym. Szczupak, sandacz tu sprzęt jest raczej bardziej kosztowny niż tej najpopularniejszej klasy #4 czy #5.Pewnie chodzi ci o damę z wąsami w wojskowe ciapki ;)

Co do cen sprzętu cieższego - chyba to nie jest aż takie wyzwanie, wielu znajomych kupuje sprzęt w okolicy tysiąca za zestaw wędka-kołowrotek, dwie linki-wszystko gotowe do łowienia.

Jeśli byś potrzebował pomocy z załatwieniem takiego zestawu - chętnie pomogę, w najbliższym czasie będę robił zakupy dla mnie.

Odnośnie tych uklei, świetna zabawa i szkoła refleksu :mellow: jakby jazie czy inne takie nie współpracowały to jakaś alternatywa. Wydaje mi się, że sieczka na hakach 20-22 byłaby najodpowiedniejsza, bo większe muchy często ukleje tylko skubią za wystające kawałki piór i włóczki. Tak żeby nie być gołosłownym, foto z dzisiejszego wypadu:

http://img263.imageshack.us/img263/9034/02042011143.jpg

Lukass, wzdręgi to może być strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o fajne wprowadzenie w temat.

Kolega 2 lata temu fajnie przećwiczył te rybki na jednym z warsiaskich bajorek.

Ukleje uczą refleksu ale za wielkiej frajdy nie sprawiają. Za to można się ich nałowić do bólu - walą we wszystko co spadnie na powierzchnie :D

Jednak chyba najfajniejszą opcją są klenie. Nadal ich całkiem sporo na Mazowszu a i można się nałowić. Oczywiście mowa o niedużych sztukach, ponieważ profesory to już bardzo wymagający przeciwnik.

W takim razie stawiam na sprzęt w klasie #5 długości 9'. Lecz na razie inne wydatki <_< wzdręga to silna rybka jak do swoich rozmiarów :D

Takim sprzętem prawie wszystko obskoczysz (oczywiście poza głowatkami, łososiami itp. ). Ja zaczynałem od #6 i w zasadzie ten zestaw nadal stanowi główne oręże - 95% czasu mojego łowienia.

hmm... a co do muszek to takie podstawowe by zacząć zabawę? Z tego co się orientuje RED-TAG to taka uniwersalna muszka? :unsure:

Kleń nie jest mega wybredny co do much, bardziej liczy się podanie i prowadzenie.

Red Tag jest spoko, zrób sobie też trochę spiderków.

Dobre są też brązki, ale na bardzo lekkiej główce, prowadzone jak mokre.

Moj zestawik na niziny i nie tylko :mellow: haki 14-20# czekam tylko az te drapiezniki podejda pod powierzchnie hi hi

Już zbierają w słoneczne dni :D

Na Vistuli już Pan widziałeś..?

Jeszcze nie zaglądałem nad Królową, ale pewnie też się ruszyło. Kwiecień, słońce...

Kiedy Pan się pojawisz na starych śmieciach? Wypadałoby skłuć kilka rybek :D

Tomy ja nie znam firm ani modeli, ale w zależności od rzeki (duża / mała) i sposobu żerowania boleni inny sznur trzeba wybrać.

Jeśli rzeka spora (a pewnie to Wisła) to linka z głowicą, która pozwoli osiągnąć Ci spore odległości.

No i teraz żerowanie boleni - biorą z samej powierzchni czy kilkadziesiąt cm pod nią?

Ja łowiłem w tamtym roku po samej powierzchni i korzystałem ze sznura pływającego, ale takie warunki trafiałem.

Jak ukleja będzie stała głębiej to Intermediate lub nawet tonący.

Wydaje mi się, ze pływający może płoszyć co większe sztuki, ponieważ mocno zaburza powierzchnię wody.