Gość White-fish Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Ostatnio dużo myślałem o tej metodzie, o rybach jakich można łowić na Mazowszu i ich populacji. Muchówka przede wszystkim kojarzy się z pstrągiem, lipieniem czy kleniem. Ostatnio modne stało się łowienie szczupaków, boleni czy morskich troci. A co jakby metodą muchową spróbować łowić liczne i praktycznie wszędobylskie ukleje czy wzdręgi? Okonie przy których zamiast bocznego troka małe streamerki? Łowi ktoś te ryby w województwie mazowieckim? O ile o uklejach słyszałem że uczą refleksu i cierpliwości o tyle o wzdręgach nie słyszałem. Co o tym myślicie, na pewno była by to swego rodzaju sztuka łowienia, przy uklejach także prawdziwe eldorado. Odnośnie sprzętu. Osobiście nie widzę łowienia uklei kijem 9' z brzegu który niczym nie ogranicza możliwości rzutowych. Myślę iż lipieniowa #3 o długości ok 2,30m wystarczy spokojnie do połowu tych małych srebrnych rybek na sucharka czy małą mokrą (w końcu można łowić je dosłownie na brzegu). Co to wzdręg i okoni przyda się na pewno podstawowa 9' do klasy linki #4 lub #5. Co o tym myślicie? Jaka jest wasza opinia?Pozdrawiam Lukass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 WitajZadanie nie jest łatwe, gdyż na nizinnej rzece miejscówkę dla siebie bez łodzi nie jest tak łatwo znaleźć.Jeśli interesują Cię doświadczenia z Wisły krakowskiej to:Kleni i jazi sporo, na nich najłatwiej się skoncentrować, łowienie uklejek to już trochę przesada. Są tez okonie przy brzegu, dobrze reagują na nimfki.Wzdręgi to raczej jeziorka, z rybami można poszaleć z lekkimi nimfami, delikatnymi wędkami - pięknie walczą, choć to tworzenie sobie sztucznych wyzwań jak dla mnie.Sandacz-szczupak - trochę cięższy sprzęt, około #8. Jeśli łowisz z brzegu, to lekka wędka dwuręczna w klasie 7-8 może być dobrym pomysłem. Jest jeszcze jedna ryba która chyba powinna chcieć muchi, ale to sprzęt #12 chyba minimum <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Nic w wędkarstwie nie jest łatwe. Każde doświadczenia się przydadzą Co do kleni i jazi są to ryby trudne do złapania na spinning, lecz nie od razu Rzym zbudowano.Może żeczywiście uklejki to przesada, lecz czasem jak wzdręga nie bierze mozna się z nią nieźle pobawić. Swoją wypowiedź umieściłem ponieważ chciałbym spróbować tej metody, jak nie w tym roku to w przyszłym. Szczupak, sandacz tu sprzęt jest raczej bardziej kosztowny niż tej najpopularniejszej klasy #4 czy #5.Pewnie chodzi ci o damę z wąsami w wojskowe ciapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Co do cen sprzętu cieższego - chyba to nie jest aż takie wyzwanie, wielu znajomych kupuje sprzęt w okolicy tysiąca za zestaw wędka-kołowrotek, dwie linki-wszystko gotowe do łowienia.Jeśli byś potrzebował pomocy z załatwieniem takiego zestawu - chętnie pomogę, w najbliższym czasie będę robił zakupy dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 O pomoc chętnie się zwrócę lecz na razie nie planuje kupowania sprzętu muchowego. Najprędzej od września mogę coś planować w tym kierunku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuuu Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Odnośnie tych uklei, świetna zabawa i szkoła refleksu jakby jazie czy inne takie nie współpracowały to jakaś alternatywa. Wydaje mi się, że sieczka na hakach 20-22 byłaby najodpowiedniejsza, bo większe muchy często ukleje tylko skubią za wystające kawałki piór i włóczki. Tak żeby nie być gołosłownym, foto z dzisiejszego wypadu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Deuuu a jakiego sprzętu używasz do tych srebrnych rybek <_< oprócz tego ze najlepiej muszki na hakach 20-22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuuu Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Używam 5/6 z racji, że po prostu taki posiadam. A niżej nie zejdę, bo nie wyobrażam sobie rzutów na dużej, otwartej przestrzeni lżejszymi sznurami Trzeba także uważać przy zacinaniu, bo czasami można ukleję wyrwać z wody i zafundować jej suszenie łuski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Właśnie ja na początku zastanawiałem się nad kijkiem 2,30m w klasie #3 lecz taka 2,75 w klacie #5 będzie chyba bardziej obcykana (okoń, wzdręga, jaź, kleń, lipień, pstrąg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuuu Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 To 5/6 to chyba taki uniwersał, powoli zaczynam polować za Jaziami to się okaże czy będzie to optimum na rzekę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Jakiego sznura uzywaz do 5/6#?Tez zamierzam pocwiczyc najpierw na tych tarponach,płoteczkach... Dzis nad jeziorem widziałem juz chrusty(z tych czarnawych).Jescze pare dni i mysle ze beda oczkowac.Zdjecie Dziewoklicz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Lukass, wzdręgi to może być strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o fajne wprowadzenie w temat.Kolega 2 lata temu fajnie przećwiczył te rybki na jednym z warsiaskich bajorek.Ukleje uczą refleksu ale za wielkiej frajdy nie sprawiają. Za to można się ich nałowić do bólu - walą we wszystko co spadnie na powierzchnie Jednak chyba najfajniejszą opcją są klenie. Nadal ich całkiem sporo na Mazowszu a i można się nałowić. Oczywiście mowa o niedużych sztukach, ponieważ profesory to już bardzo wymagający przeciwnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 W takim razie stawiam na sprzęt w klasie #5 długości 9'. Lecz na razie inne wydatki <_< wzdręga to silna rybka jak do swoich rozmiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 W takim razie stawiam na sprzęt w klasie #5 długości 9'. Lecz na razie inne wydatki <_< wzdręga to silna rybka jak do swoich rozmiarów Takim sprzętem prawie wszystko obskoczysz (oczywiście poza głowatkami, łososiami itp. ). Ja zaczynałem od #6 i w zasadzie ten zestaw nadal stanowi główne oręże - 95% czasu mojego łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 hmm... a co do muszek to takie podstawowe by zacząć zabawę? Z tego co się orientuje RED-TAG to taka uniwersalna muszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 hmm... a co do muszek to takie podstawowe by zacząć zabawę? Z tego co się orientuje RED-TAG to taka uniwersalna muszka? Kleń nie jest mega wybredny co do much, bardziej liczy się podanie i prowadzenie.Red Tag jest spoko, zrób sobie też trochę spiderków.Dobre są też brązki, ale na bardzo lekkiej główce, prowadzone jak mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Moj zestawik na niziny i nie tylko haki 14-20# czekam tylko az te drapiezniki podejda pod powierzchnie hi hii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Moj zestawik na niziny i nie tylko haki 14-20# czekam tylko az te drapiezniki podejda pod powierzchnie hi hi Już zbierają w słoneczne dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Moj zestawik na niziny i nie tylko haki 14-20# czekam tylko az te drapiezniki podejda pod powierzchnie hi hi Już zbierają w słoneczne dni Na Vistuli już Pan widziałeś..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Moj zestawik na niziny i nie tylko haki 14-20# czekam tylko az te drapiezniki podejda pod powierzchnie hi hi Już zbierają w słoneczne dni Na Vistuli już Pan widziałeś..? Jeszcze nie zaglądałem nad Królową, ale pewnie też się ruszyło. Kwiecień, słońce... Kiedy Pan się pojawisz na starych śmieciach? Wypadałoby skłuć kilka rybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Widzę ze nie ma się czego obawiać, bo na Mazowszu znajdzie się kilku muszkarzy, którzy doradzą i może nawet nauczą prawidłowo rzucać Teraz tylko uzbierać na sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Jaki sznur pod streamerki na Bolenia i muchówkę w klasie aftm 7?W tym roku zaczynam się w to bawić i właśnie przed zakupem poradę proszę.Wędula jest ,młynek jest został zakup linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Napisz dokładnie jaki kij zakupiłeś bo jak zwykle ważne są szczegóły i wtedy myślę że jakiś kolega co przerzucił parę linek da Tobie odpowiednie namiary, bo chyba zależy Tobie na bardziej dalekich niż krótkich rzutach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Jesli pieniadze nie sa problemem to Rio Outbound, jest tam pare modeli, wybral bym z koncowka intermediate. Tansza opcja sa Airflo 40+, wyszedl na ten rok nowy model, nie kupuj Experta, glowica jest tam bardzo dluga i 9' wedka bedzie ciezko ja opanowac. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Tomy ja nie znam firm ani modeli, ale w zależności od rzeki (duża / mała) i sposobu żerowania boleni inny sznur trzeba wybrać.Jeśli rzeka spora (a pewnie to Wisła) to linka z głowicą, która pozwoli osiągnąć Ci spore odległości.No i teraz żerowanie boleni - biorą z samej powierzchni czy kilkadziesiąt cm pod nią?Ja łowiłem w tamtym roku po samej powierzchni i korzystałem ze sznura pływającego, ale takie warunki trafiałem.Jak ukleja będzie stała głębiej to Intermediate lub nawet tonący.Wydaje mi się, ze pływający może płoszyć co większe sztuki, ponieważ mocno zaburza powierzchnię wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi