Skocz do zawartości

Nizinna muchówka...

Gość White-fish

Rekomendowane odpowiedzi

Zostanmy przy belonie ;) mowiac o szczupakach miałem na mysli strimerki pstragowe a nie kurczaki uzbrojone w haki :)chyba ze tak sie nie da Embarassed jezioro o duzej przezroczystosci,łowiska raczej nie glebiej niz 1,5m.Pozdrawiam

Zapomniałem dodac ze rybki to max.70cm dlatego nie potrzebuje armaty i chciałbym sie pozostac tym czasem przy sprzecie który posiadam tylko linka F5# jakos ni nie lata za bardzo...

pozdrawiam :D

#5 to nie zawsze jest to samo , piątka St Croix z wyższej weźmie na się bez problemu 6 , a głowicę - jeśli już głowica być musi , można przecież ciąć i łączyć z runningiem w sposób prawie dowolny ..

• 4 tygodnie później...

witam. Czy ktoś z kolegów używa linki rio gold w klasie 6? jeśli tak to z jakim kijem współpracuje ta linka w waszych zestawach?

pozdr

Kurcze polowałem na tę linkę niedawno, jak moja poprzednia wyzionęła ducha.

Akurat #6 była nie dostania w PL.

To chyba taki uniwersał i będzie grało z każdym kijem.

Witam,

Mam ta linke od momentu jak pokazala sie na rynku. Uzywam z kilkoma wedkami, Composite Developements ICT#6, Scott G #5, switchem Batsona #6. Mi tak srednio pasuje, ani to jakies super do prezentacji, rolki lepiej wychodza innymi, do dalekich rzutow tez tak sobie. Generalnie do wszystkiego i niczego :D Scientific Anglers GPX bije ja na glowe, w moich rekach przynajmniej.

Bujo

Witam,

MGeneralnie do wszystkiego i niczego :D

Bujo

Jak to uniwersał :D

Ja jak łowię to chcę mieć możliwość w każdym momencie przywiązania streamera, ciężkiej nimfy, ale także suchej gdy widzę zbiórki.

Nie chce mi się kombinować z 10 szpulami w kamizelce, a tym bardziej drugim kijem na plecach.

kupiłem ta linke kilka dni temu...do tej pory używałem airflo dt 6 była ok na krótkich i średnio krótkich dystansach...tą kupłem jako uniwersał na pstrągi klenie i jeziorowe jazie...mam za sobą godzinny test na stojącej wodzie i powiem szczerze że ciężko mi ją opanować..używam kija greysa 5/6...no ale mam nadzieje że z czasem ją wyczuje:)pozdro

• 5 miesięcy temu...

Pozwolę sobie przyłączyć się do tematu z prośbą o podpowiedzi :D))

Mam już sprzęt na pstrągi, ale że nad Sanem będę dopiero na wiosnę, to może pobawić się nim na Mazowszu?

Chciałbym abyście doradzili mi co i gdzie mógłbym nim połowić zimą, zakładając że nie ma lodu na wodzie.

Optymalne miejsce: Warszawa i okolice.

Mój sprzęt: czteroczęściowy Sage Z-axis 690-4 B 9'00

i kołowrotek Ross Flyrise 2 2wt. - 9wt.

Jeśli macie pomysły na co i jakie ryby mogę połowić, proszę piszcie. Nawet najbardziej odjechane pomysły chętnie wprowadzę w życie :D Mogą być maluchy, mogą być ryby wielgaśne, jeśli tylko waszym zdaniem kijek wytrzyma!

Z powodzeniem klenie, jazie, może wiosna na mniejsze streamery przy brzegu bolenie? - tu pytaj Wujka, planował coś w tym roku poćwiczyć.

Okonie, nawet teraz, tylko tonąca linką, nie tylko na rzece ale też na jeziorkach. Szukaj gdzieś stawu tęczakowego - tam można się gdy zimno wyżyć do woli.

Jeśli macie pomysły na co i jakie ryby mogę połowić, proszę piszcie. Nawet najbardziej odjechane pomysły chętnie wprowadzę w życie :D Mogą być maluchy, mogą być ryby wielgaśne, jeśli tylko waszym zdaniem kijek wytrzyma!

Zainteresuj się sandaczem. Ukręć garść prostych streamerów (ja wierzę w te obficie wykonane), ubierz się ciepło i jedź nad warszawską Wisłę. Szukaj sieczki, nie baw się w żadne oranie po dnie:)

Żeby nie niszczyć fajnego sprzętu, który posiadasz, skombinuj miskę na linkę. W kieszeń włóż obowiązkowo coś do czyszczenia wnętrza blanku z piachu (ja używam pióra).

@minkof Takie jak Twoja muszka boleniowa z 19 września czy zrobić bardziej puchatą? Podpowiesz jak go prowadzić na Wiśle? Sandacza bym szukał na lewym brzegu na opasce, czy to dobry trop? Rok temu chodziłbym po prawobrzeżnych klatkach, sam nie wiem czy cofam się w rozwoju czy prę do przodu.

@kuba Jak znajdę tęczakowy staw to chyba sobie poradzę.

Natomiast co do okoni to może podpowiesz od jakich przynęt zacząć. Łowić podobnie jak spinem na boczny trok przy dnie czy muchówką zastosować inną taktykę? Przychodzą mi do głowy tylko małe streamerki ale jakie to tego nie wiem. Może rzucisz mi nazwę 3 muszek które warto zastosować na okonie.

Jeśli znajdziecie chwilę i podpowiecie jaką techniką łowić okonie i na jakie muchy to chętnie wypróbuje różne techniki.

Co do kleni to nigdy nie łowiłem ich w listopadzie i nie mam pojęcia gdzie teraz siedzą, podejrzewam że głębiej w wolniejszym nurcie.

Przed wyjazdem do Słowenii byłem u Grzesia Łoszewskiego który sporo mi opowiedział o kręceniu much i technikach ale jego wiedza przerasta moje możliwości percepcji. Po spotkaniu trochę się czułem jakbym się zabrał za czytanie Britaniki od dechy do dechy.

Może jeszcze jedno pytanie - jakie owady roją się w listopadzie i grudniu w ciepłe dni?

@minkof Takie jak Twoja muszka boleniowa z 19 września czy zrobić bardziej puchatą? Podpowiesz jak go prowadzić na Wiśle? Sandacza bym szukał na lewym brzegu na opasce, czy to dobry trop? Rok temu chodziłbym po prawobrzeżnych klatkach, sam nie wiem czy cofam się w rozwoju czy prę do przodu.

Opaska po lewej stronie to dobry trop. W tej chwili idą kanały, więc lepiej/przyjemniej łowić powyżej wylotów. Streamer z mojego zdjęcia da radę. Jeśli chodzi o prowadzenie, to skłaniam się ku spokojnym podciągnięciom z przytrzymaniami.

Daj znać na priv kiedy się wybierasz, może uda nam się zgrać i połowić wspólnie.

Co do owadó - ciężko powiedzieć, zależy głównie od wody, w sensie - inne będą na dunajcu, inne na Wiśle.

3 muchy na okonia, które miałbym ze sobą to:

Polar magnus

Dabbler

Biały booby z czerwonym lub różowym akcentem.

Łowisz jak streamerem, lub z szybko tonącej linki robisz odwrotność opadu pływającym booby

@minkof Wyślę priva jak tylko zorganizuję czas, chętnie poprzyglądam się bardziej doświadczonemu mucharzowi: ) Mi najwygodniej byłoby po pracy w godzinach 16-22. Na razie mam sprytny plan wybrać się któregoś przed pracą o świcie na 2 godziny 6:45-8:45.

@kuba Biorę się za kręcenie much, wyjdą mi pewnie straszne koromysła ale mam nadzieję że będą łowne. Musze zorganizować szczotkę do Dabbler'a :D Jaką kolorystykę dabblera proponujesz?