BITR Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Czesc. Mam pewien problem - plywalem wczoraj w rzece razem z multikiem... Jakie sa moje standartowe czynnosci po takim wypdaku (telefon komurkowy juz wyrzucilem )??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brati Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Rozkręcić, wyczyścić, nasmarować, złożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Remku jak najbardziej masz rację z tym VBS. Niestety odnoszę wrażenie, że kol. yacar?@ po prostu wszukuje w forum nieścisłości merytoryczne w stosunku do moich wypowiedzi i to już nie pierwszy raz. Ala ja i tak uważam tak jak gdzieś tam napisałem. Bloczki muszą być suche i już. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Zrobiłem kiedyś ten eksperyment- wg zaleceń serwisu Shimano przesmarowałem bloczki mojego ABU 4601 i .... straciłem kontrolę nad multiplikatorem. Był nie do opanowania podczas rzutów. System hamulcowy nie działał, był niewydolny. Bloczki mają być suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 bloczki w starych ABU nie dzialaja tak jak VBS ... one najzwyczajniej w swiecie hamuja poprzez tarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 A w VBS nie ,myślałem że trochę też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 bloczki w starych ABU nie dzialaja tak jak VBS ... one najzwyczajniej w swiecie hamuja poprzez tarcie Pitt,Przecież wszystkie odśrodkowe hamują wykorzystując zjawisko tarcia. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 pitt chodzi o to, że jeżeli bloczki są brudne lub zaoliwione to się przylepiają do trzpieni na rozetce po których powinny się pod wpływem siły odśrodkowej przesuwać. Wynik tego jest taki, że często po przyklejeniu pozotają blisko osi i nie wysuwają się. Nie hamują szpuli, a rezultatem jest najczęściej wizyta w sklepie wędkaskim po kolejną szpulkę plecionki.Ludzi łowiących przy pomocy multiplikatora i żyłki już praktycznie nad Wisłą nie ma. Zupełnie nieliczne przypadki mają być w tym roku wciągnięci do t.z. białej księgi i objęcie ochroną gatunkową. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 ja łowię ... niekoniecznie na żyłkę ale fluorocarbon ... więc wpisuję się w księgę czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 Myńlę Remku, że Ciebie to trzeba by awansować na prowodyra tej trzódki czy jak wolisz wodza naczelnego bo łowisz na fluorocarbon. Tylko nie wiem czy ten na szczupaki czy na taki zwykły? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 ja łowię ... niekoniecznie na żyłkę ale fluorocarbon ... więc wpisuję się w księgę czy nie?Remku, jakie znajdujesz uzasadnienie, dla stosowania fluocarbonu jako linki głównej ? Nie wiele się znam, na tych linkach ale wszystkie te, które gdzieś tam widziałem, miały większą sztywność, niż odpowiednik (średnicy) w żyłce.Z tego co obserwuję, plećka czy miękka linka nie puchnie na szpuli, tak jak linka sztywniejsza. Więc ?A może jest miękki fluocarbon ??? PS.Myślę, że wodzem/prowodyrem, ja Ci proponuje @Thymallus, nie zostaniesz. A to, z powodów jak najbardziej prozaicznych, jak sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 Cześć Popper,Napisałem o tym w artykule o boleniach i castingu. Ja stosuję japoński fluorocarbon toraya soloroam. Jest na prawdę OK. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 pitt chodzi o to, że jeżeli bloczki są brudne lub zaoliwione to się przylepiają do trzpieni na rozetce po których powinny się pod wpływem siły odśrodkowej przesuwać. Wynik tego jest taki, że często po przyklejeniu pozotają blisko osi i nie wysuwają się. Nie hamują szpuli, pozdrawiam Ja miałem inne wytłumaczenie tego zjawiska. Zaoliwione bloczki i ich prowadnice powodują również zaoliwienie toru na którym normalnie bloczki hamują siłą tarcia (tym większą im większa jest prędkość kątowa szpulki). Bloczki rozpędzonej szpulki zamiast trzeć i hamować to ślizgają się po torze nie powodując wyhamowywania szybkich obrotów szpuli. Moim zdaniem przy dużych obrotach szpulki nie mam możliwości żeby nawet mocno zaoliwione bloczki nie wyszły z prowadnic (no chyba, że są zabrudzone). Bloczki są leciutkie i siły lepkości oliwki też duże, ale siła odśrodkowa powstająca przy dużych obrotach jest od nich większa. Przydałby się nam tu Janusz. Gdzie jest nasz Janusz? Janusz, odezwij się, sprawa jest pilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 Janusz jest zaraz go poproszę o pomoc. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Dziś pierwszy raz chciałem rozkręcić multika. Pojawił się mały problem - zobaczcie na fotkach. Jedna połowa ładnie odeszła, a druga cały czas trzymała - nie chciałem nic robić na siłę - złożyłem i czekam na Waszą pomoc - co zrobić by druga część również się otworzyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 a zcasami nie trzyma tylko z powodu szpulki moze oska siedzi jeszcze w łozysku tam gdzie jest doscisk szpulu.np.w scorpionach i innych jest takie klikniecie jak wkłądasz oske wyjmij napierw szpule i obadaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 A jak wyjąć szpulę? Z drugiej strony nie da się rozkręcić multika - jest tylko pokrętło magnetyka. Od tej strony były tylko śrubki Sorki może banalne pytania, ale kompletnie nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMMORTAL Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Prawy panel (ten od strony magnetyka) jest trzymany przez śrubę która wychodzi od strony korby (ta duża na pierwszym zdjęciu). Kiedy jest odkręcona, przekręć prawy panel w lewo i sam zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Może ten oto filmik będzie pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 wyjmowałemszpulke w tym multiku od strony magnetyka w sklepie napewno się da o proszę juz odpowiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Dziękuję za filmik - pierwszy raz mam styczność z czymś takim i nie wiedziałem o co chodzi - ale już wszystko jasne. Szpulka nie chciała łatwo wyjść - próbowałem mocno, kręcąc w boki... Palcami... I nic Ale chwyciłem odpowiednio multik, potrząsnąłem nim 2 razy i szpulka wyszła - jest też śrubka trzymająca złotą część. Jutro pobawię się w czyszczenie i smarowanie części Dziękuję pięknie! Zajrzałem w środek a tam prawie sam plastik Już mi się marzy tuningowanie multika Albo pierw uzbieram pieniążki na lepszy... Przez zimę Wszystko super - i wiedza poszerzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Po wczorajszym smarowaniu dziś chciałem połowić - szpula o coś hamuje Rzuty o połowę krótsze, w połowie rzutu szpula zatrzymuje się. Nie wiem co się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Zrobiłem. Rozkręciłem na nowo całego multika, zrobiłem 20 fotek, a okazało się, że plastikowe pokrętło, które trzyma tą drugą złotą część multika ( tam gdzie jest pokrętło od magnetyka ) było za mocno dokręcone A już się bałem, że to będzie coś poważniejszego Ale i tak lżej i lepiej się kręci po naoliwieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 PS: żeby nie było - gazeta w tle to gazeta z programem TO & OWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi