Skocz do zawartości

Utrzymanie multików

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Remku jak najbardziej masz rację z tym VBS. Niestety odnoszę wrażenie, że kol. yacar?@ po prostu wszukuje w forum nieścisłości merytoryczne w stosunku do moich wypowiedzi i to już nie pierwszy raz. Ala ja i tak uważam tak jak gdzieś tam napisałem. Bloczki muszą być suche i już.

pozdrawiam

pitt chodzi o to, że jeżeli bloczki są brudne lub zaoliwione to się przylepiają do trzpieni na rozetce po których powinny się pod wpływem siły odśrodkowej przesuwać. Wynik tego jest taki, że często po przyklejeniu pozotają blisko osi i nie wysuwają się. Nie hamują szpuli, a rezultatem jest najczęściej wizyta w sklepie wędkaskim po kolejną szpulkę plecionki.

Ludzi łowiących przy pomocy multiplikatora i żyłki już praktycznie nad Wisłą nie ma. Zupełnie nieliczne przypadki mają być w tym roku wciągnięci do t.z. białej księgi i objęcie ochroną gatunkową. :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam :D

:D ja łowię :D ... niekoniecznie na żyłkę ale fluorocarbon ... :D więc wpisuję się w księgę czy nie?

Remku, jakie znajdujesz uzasadnienie, dla stosowania fluocarbonu jako linki głównej ?

Nie wiele się znam, na tych linkach ale wszystkie te, które gdzieś tam widziałem, miały większą sztywność, niż odpowiednik (średnicy) w żyłce.

Z tego co obserwuję, plećka czy miękka linka nie puchnie na szpuli, tak jak linka sztywniejsza.

Więc ?

A może jest miękki fluocarbon ???

PS.

Myślę, że wodzem/prowodyrem, ja Ci proponuje @Thymallus, nie zostaniesz.

A to, z powodów jak najbardziej prozaicznych, jak sądzę

post-160-1348914021,6113_thumb.png

pitt chodzi o to, że jeżeli bloczki są brudne lub zaoliwione to się przylepiają do trzpieni na rozetce po których powinny się pod wpływem siły odśrodkowej przesuwać. Wynik tego jest taki, że często po przyklejeniu pozotają blisko osi i nie wysuwają się. Nie hamują szpuli,

pozdrawiam :D

Ja miałem inne wytłumaczenie tego zjawiska. Zaoliwione bloczki i ich prowadnice powodują również zaoliwienie toru na którym normalnie bloczki hamują siłą tarcia (tym większą im większa jest prędkość kątowa szpulki). Bloczki rozpędzonej szpulki zamiast trzeć i hamować to ślizgają się po torze nie powodując wyhamowywania szybkich obrotów szpuli. Moim zdaniem przy dużych obrotach szpulki nie mam możliwości żeby nawet mocno zaoliwione bloczki nie wyszły z prowadnic (no chyba, że są zabrudzone). Bloczki są leciutkie i siły lepkości oliwki też duże, ale siła odśrodkowa powstająca przy dużych obrotach jest od nich większa. Przydałby się nam tu Janusz. Gdzie jest nasz Janusz? :D Janusz, odezwij się, sprawa jest pilna :mellow:

• 3 miesiące temu...

Dziś pierwszy raz chciałem rozkręcić multika. Pojawił się mały problem - zobaczcie na fotkach. Jedna połowa ładnie odeszła, a druga cały czas trzymała - nie chciałem nic robić na siłę - złożyłem i czekam na Waszą pomoc - co zrobić by druga część również się otworzyła? :unsure:

http://images25.fotosik.pl/288/ddbf7aa10a87853e.jpg

http://images30.fotosik.pl/289/9296e4ca94241ecc.jpg

http://images29.fotosik.pl/288/dc04f249d55708db.jpg

http://images35.fotosik.pl/24/a8b6b8e5468be2e2.jpg

Dziękuję za filmik - pierwszy raz mam styczność z czymś takim i nie wiedziałem o co chodzi - ale już wszystko jasne. Szpulka nie chciała łatwo wyjść - próbowałem mocno, kręcąc w boki... Palcami... I nic :wacko: Ale chwyciłem odpowiednio multik, potrząsnąłem nim 2 razy i szpulka wyszła - jest też śrubka trzymająca złotą część. Jutro pobawię się w czyszczenie i smarowanie części B) Dziękuję pięknie!

Zajrzałem w środek a tam prawie sam plastik :lol: Już mi się marzy tuningowanie multika :lol: Albo pierw uzbieram pieniążki na lepszy... Przez zimę B)

Wszystko super - i wiedza poszerzona B)

Zrobiłem. Rozkręciłem na nowo całego multika, zrobiłem 20 fotek, a okazało się, że plastikowe pokrętło, które trzyma tą drugą złotą część multika ( tam gdzie jest pokrętło od magnetyka ) było za mocno dokręcone :lol:

A już się bałem, że to będzie coś poważniejszego :huh:

Ale i tak lżej i lepiej się kręci po naoliwieniu

http://images46.fotosik.pl/25/0aab4b9a3308019b.jpg