Skocz do zawartości

Nietypowe pytanie o Finalndię ;)

Czez

Rekomendowane odpowiedzi

W maju lecę do Helsinek po odbiór pieska od hodowczyń. Chciałbym jej przywieźć jakieś drobne upominki z Polski. Mam zamiar kupić CD z muzyką Chopina, jakiś album o Polsce i coś ze słodyczy np. Wedla. Wszystko to są takie moje wymysły. W Finalndii będę pierwszy raz w życiu i jak do tej pory nie dane mi było poznać w realu żadnego Fina. Słyszałem, że wielkim powodzeniem w Finalndii cieszą się batoniki Prince Polo.

Może macie jakąś wiedzę w temacie tego co warto zawieźć do tego kraju w formie drobnego upominku, czyli co sprawi przyjemność Finkom (hodowczynie to dwie panie)? :D

Oczywiście z tym sprawianiem przyjemności Finkom, to tak bez podtekstów proszę ;)

Tez śliczne, widzę, ze wymagają mnóstwo czasu, szczególnie na pielęgnowaniu owłosienia :D.

Nie ma tragedii. Kąpiel 2-3 razy w miesiącu, w miarę regularne czesanie, ale nie codziennie. Za to nie linieją i nie trzeba po domu z odkurzaczem non stop śmigać. Coś za coś :D

Oczywiście z tym sprawianiem przyjemności Finkom, to tak bez podtekstów proszę ;)

Szkoda, bo juz miałem kilka sprawdzonych pomysłów! <_< B)

A mamy jakieś polskie specjalności w tej dziedzinie? <_<

Niestety, nie znam żadnych Finek, nie wiem co może im się szczególnie spodobać :D

Pozdrawiam

Grzesiek

Mateczko jedyna, Fin to Fin, człowiek taki. Europejczyk do tego. Kup to, co wyda Ci się odpowiednie dla tych pań, narodowość ma tu ente znaczenie. Byłem trochę w Finlandii, znam troszkę tych ludzi i ich mentalność. Z wodą ognistą to prawda, piją rzec można po naszemu, ale nie wydaje mi się, żeby taki prezent był taktowny. Dobry pomysł z albumem o Polsce, koniecznie po angielsku (Fińczyki nieźle nawijają w ingliszu, praktycznie w każdej grupie wiekowej). Jeśli ich hobby to kynologia (a po kontekście sądzę, że tak), to może jakaś książka o polskich rasach czworonogów? Tyle, że to znów będzie nieużyteczne, bo w obcym dla nich języku. Rodzime słodycze w ładnym opakowaniu albo jakieś niebanalne, polskie rękodzieło też na pewno spotka się z ciepłym przyjęciem.

Nie wiem jak to wygląda w Skandynawii, ale Polacy potrafią wyprodukować również całkiem dobre sery.

Osobiście polecam ser Lazur, produkowany w Nowych Skalmierzycach, obok mojego rodzinnego Ostrowa. Świetny ser pleśniowy, w wielu odmianach, moim zdaniem - jako część składowa prezentu, jak najbardziej :D

• 3 tygodnie później...