Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

jezeli ktos bedzie zainteresowany , biala saratoda 10lb , pewnej linki od sprzedawcy ktorego biore to podam linka po obiedzie. 10lb tej linki ma taka moc , ze jak nabila sie na kotwice i rozerwalem jakos jej polowe srednicy linki dalej nie moglem urwac w rekach , musialem ciac nozem , to naprawde dobra linka, generalnie zawsze kupuje biala bo nie sa to linki barwione bog wie czym , i jeszcze nie trafilem na przegrubienia i inne jakies tam mankamenty.

Czy Stren jest az tak drogi, ze warto sie meczyc slabsza linka? Jesli jest tak samo dobra, to ok...ale jesli slabsza, nie rozumiem

Stren jest jakoś 5x droższy. Różnica w cenie w tym przypadku absolutnie nie jest adekwatna do różnicy w jakości. Określenie "męczyć się" uważam za nietrafione, gdyż KK to naprawdę przyzwoita linka. Zapewniam,   że nie męczę się z nią :)

Edytowane przez Grzegorz B.

Ja chciałem zaoszczędzić na pletce i wyszło mi to bokiem...Wczoraj mi się rwała na węźle jak nitka.Pierwszy i ostatni raz tak zrobiłem.

Ale co to za linka? Fajnie by było, gdybyś podał nazwę, dzięki temu inni unikną bubla.

Bo tak, to generalizujesz.

Może nie w tym dziale bo to słynna mikado octa braid.Ale na tym przykładzie na długi czas wyleczyła mnie od oszczędności i eksperymentów z linkami.

Można pewnie trafić fajną tanią linkę ale powiem szczerze nie wyobrażam sobie kupić coś niby tanio i zastanawiać się na jaki sort trafiłem. Szczęście że mi strzelała wczoraj na zaczepach a nie na rybie...

• Like 1

Ja używam z powodzeniem w Szwecji. Moje łowiska sa mocno zaczepowe i w wodzie jest mnóstwo wielkich i mniejszych kamieni prze co plecionki dosc szybko sie zużywają i ich ilość drastycznie maleje na szpulach z kazdym wypadem.Zwyczajnie szkoda mi inwestować kasę w drogie linki jezeli 150m wystarcza na ok miesiąc dosc intensywnego wędkowania.

Co do samych plecionek, to podobno sa to linki produkowane w Japonii, a konfekcjonowane w Chinach, przynajmniej takie info dostałem na forum. Używam trzech grubości:

-0,10-8lb na okonia/szczupaka na lekko i ta jest wyraźnie spłaszczona

-0,14-15lb na sandacza i tu przekrój jest juz okrągły

-0,16-20lb na szczupaka i tu podobnie jak w przypadku 0,14 przekrój jest okrągły.

Plecionki nie strzepią sie i dosc wolna tracą kolor, parametrów nie mierzyłem ale sa dosc mocne wiec pewnie przybliżone do podanych przez producena, w kazdym razie na 0,16 da sie rozgiac hak pod warunkiem poprawnego węzła bo inaczej błyskawicznie puszcza ale to chyba jak każda. Ostatnio na 0,16 wyjechał po dosc siłowym holu i skręconymi hamulcu szczupak 108cm i 8,29kg. Generalnie nie testowałem innych tanich linek wiec trudno jest mi cokolwiek porównywać ale te Goal ThinkLine wg mnie sa godne polecenia i na prawde dają radę szczególnie przy relacji jakość/cena.

Edytowane przez PatLove
  • Like 1

jezeli ktos bedzie zainteresowany , biala saratoda 10lb , pewnej linki od sprzedawcy ktorego biore to podam linka po obiedzie. 10lb tej linki ma taka moc , ze jak nabila sie na kotwice i rozerwalem jakos jej polowe srednicy linki dalej nie moglem urwac w rekach , musialem ciac nozem , to naprawde dobra linka, generalnie zawsze kupuje biala bo nie sa to linki barwione bog wie czym , i jeszcze nie trafilem na przegrubienia i inne jakies tam mankamenty.

Dawaj, dawaj :)

Witam

"         chuligan 77

Może nie w tym dziale bo to słynna mikado octa braid.Ale na tym przykładzie na długi czas wyleczyła mnie od oszczędności i eksperymentów z linkami.
Można pewnie trafić fajną tanią linkę ale powiem szczerze nie wyobrażam sobie kupić coś niby tanio i zastanawiać się na jaki sort trafiłem. Szczęście że mi strzelała wczoraj na zaczepach a nie na rybie... "

No to chyba tak właśnie ma się plecionka zachowywać?
Byłbyś bardziej zadowolony gdyby strzelała przy kołowrotku??????
A pod ryba by nie "strzelała" - dochodzi amortyzacja wędziska i hamulca kołowrotka
Pozdrawiam - Romek

Edytowane przez wobo

Po kilku "niewypalach" w tym roku z "markowymi" plecionkami, moze nie "z najwyzszej polki", ale z tymi, ktore byly dostepne w okolicznych sklepach i to wcale nie za "male pieniadze", w tym niektore z nich made in jp., skonczylo sie na razie wlasnie na chinsczyznie... Nawet nie na "KastKing", ktorego recenzje na amazon i niemieckich forach wedkarskich zniechecily mnie na starcie... 250 m czteriosplotowy zolty fluo "no name", ale z opisu "okragla" i jak na moje potrzeby wystarczajaco wytrzymala za ok. 12,50 € z dostawa na ebayu.de wydawalo sie atrakcyjne i warte eksperymentu. To, co otrzymalem, przekroczylo moje oczekiwania znacznie, jedynie w jednym parametrze, "srednicy", "grubosci", zwac jak zwac, byl, delikatnie mowiac, drobny rozrzut miedzy nominalna (0,08 mm) i mierzona wartoscia... ;-) Poniewaz zwykle lowie "grubiej", rowniez w Baltyku, zamowilem wiecej, tym razem w innych kolorach, ktore okazaly sie, choc identycznie opisane i skonfekcjonowane, plaskimi tasienkami, jedynie zielona, coprawda bardziej "chropowata" od zoltej, wydawala sie do przyjecia i ja zostawilem, reszte odeslalem z prosba o wymiane na zolty fluo, ktorej przy okazji domowilem jeszcze 2 szpule... Doswiadczenia po minimum kilkunastu kilkugodzinnych wypadach, glownie z ta zielona: Przede wszystkim - nic nie farbuje, zero strat mimo silowego wyrywania przynet z zaczepow czy podciagania kajaka do zaczepu, miotania jerkami po ok. 60 g, zadnego platania na szpuli, nie za miekka, nie za sztywna - do multika idealna, pozatym cicha w przelotkach, o gestym splocie... Jedyny kompromis, to jej grubosc... (zolta ma chyba 0,18 mm, nie mam teraz pod reka) - ciensze sa z tego zrodla niedostepne... Tak to jest z ta chinszczyzna... moze byc spory rozrzut w parametrach produktu, lub brak powtarzalnosci, ale mozna dobrze trafic i byc zadowolony (i nie tylko pod wzgledem ceny)... Choc... sledzac watki o renomowanych produktach, tez nie wszedzie jest tak rozowo... sam fakt, ze tocza sie o nich dyskusje, swiadczy o tym, ze nie ma widocznie plecionek zadawalajacych kazdego pod kazdym wzgledem...

post-45943-0-26926000-1476106259_thumb.jpg

Witam

Może źle się wyraziłem,rwała się jak nitka...

Teraz nie lepiej...To są wszystko subiektywne odczucia.

Bardziej by mnie przekonał test porównawczy - ot choćby przy pomocy wagi sprężynowej.

Pomiar średnic przy pomocy mikroskopu warsztatowego...

To byłoby w miarę obiektywne.

Kolego huligan - to nie jest nic osobistego. Raczej na Twoim przykładzie chciałbym pokazać jak działa taki mechanizm subiektywnych odczuć.

Czegoś co można porównać.

Witam

Teraz nie lepiej...To są wszystko subiektywne odczucia.

Bardziej by mnie przekonał test porównawczy - ot choćby przy pomocy wagi sprężynowej.

Pomiar średnic przy pomocy mikroskopu warsztatowego...

To byłoby w miarę obiektywne.

Kolego huligan - to nie jest nic osobistego. Raczej na Twoim przykładzie chciałbym pokazać jak działa taki mechanizm subiektywnych odczuć.

Czegoś co można porównać.

Kolego wobo po to tu jesteśmy aby wymieniać poglądy itd.Ja miałem porównanie ponieważ miałem 2 kije.Na jednym 2 letnia pp i półroczna mikado.Ten sam węzeł i te same uwady.Pp trzymała oki a mikado rwała się jak nitka.Po trzeciej stracie stalki+guma dałem sobie spokój z tym zestawem.Tak więc to już kolejny raz mam przygodę z tą linką.Za przynęty które straciłem na tej lince kupiłbym sobie fajną markową plecionkę.

Pozdrawiam

Edytowane przez huligan77

Wybacz, lecz nie rozumiem.Wyciągałeś na tej pp zawady?Rozginałeś hak w przynęcie?

Wyjaśnij proszę do końca.

pp strzelała na węźle ale do tego już trzeba było użyć znacznej siły. Mikado od razu strzelała(nawet nie musiałem jej owijać wokół ręki).

pp strzelała na węźle ale do tego już trzeba było użyć znacznej siły. Mikado od razu strzelała(nawet nie musiałem jej owijać wokół ręki).

Czyli jeśli dobrze rozumiem, na owej pp też traciłeś przynęty?????

To jaka niby różnica ?

"Znaczna siła" - to nadal subiektywne odczucie.

Tak dla własnej ciekawości - zrób sobie próbę na zrywanie przy pomocy wagi sprężynowej.Jeśli takiej nie masz - użyj kanisterka z wodą.

A jak zechcesz - podziel się wynikiem tej próby.

Pozdrawiam - Romek

Od dawna zamawiam plecionki na morze z Chin, z ebaya. Do tej pory kupowalem podrobki PP (mozna poznac na zdjeciu, zeby im aukcji nie blokowali, nie ma PP w nazwie aukcji, a zdjecie jest lekko bokiem, zeby tylko mozna sie bylo domyslic ze to to). Fakt, używałem wersje 20, 30, 40,50lb na morze. I nigdy mnie nie zawiodly jeśli chodzi o wytrzymalosc, trwalosc, czy grubosc. Za £4.5 za 300 yd to ja dobrej zylki nie kupie..

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka