Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy naprawdę każdy musi spróbować pomysłowych wersji Absolutu, pojarać alternatywnych Cameli, albo przymierzyć tzw obuwie ekologiczne, brać wreszcie serio i badać każdą ofertę z turbokomuny, masowo spotykaną w cywilizacyjnym interiorze ?

Odmawiam.. chociaż tanio to dzisiejsze bosko.. :)

Wolny od rycia w chińskim wysypisku, zwyczajowym żerowisku krajowych tygrysów rynkowych oraz ich niewiernych klientów, nie uprawiając żadnej formy kryptoreklamy, polecam renomowane braidy, szanowane za nienaganną jakość i pochodzenie przez bardziej zaawansowanych i dbałych o własną reputację przyjaciół w hobby.. :)

Zrozumieliście coś z tego bełkotu?

Coraz bardziej wstydzę się, że jestem z tego samego miasta. Z ręką na sercu oświadczam, że nie jest to norma, tu żyją normalni ludzie też.

• Like 2

Czy naprawdę każdy musi spróbować pomysłowych wersji Absolutu, pojarać alternatywnych Cameli, albo przymierzyć tzw obuwie ekologiczne, brać wreszcie serio i badać każdą ofertę z turbokomuny, masowo spotykaną w cywilizacyjnym interiorze ?

A tu się nie zgodzę. Śmiem twierdzić, że jest odwrotnie. Każdy na tym forum zna Shimano, Daiwę, Megabassa, Phenixa, MHXa, Varivasa, etc... Ale nie każdy miało do czynienia z Trulinoyą, Haibo i Kastkingiem.

Z mojej strony koniec spamu, bo autor wątku zapewne miał inne intencje, kiedy go zakładał.

Edytowane przez Młody wędkarz
  • Like 1

Zaiste nie każdy. Nie każdy również musi komentować tematy o których ma mgliste pojęcie. Ja jestem daleki od stwierdzenia, że Łódź to miasto do d... bo mieszka tam blogger, którego mądrości przyprawiają mnie o mdłości.  Wprost przeciwnie, na pewno jest tam wielu fajnych ludzi. A Chiny są większe od Łodzi i ludzi tam więcej. To na bank zdarzają się tam plecionki zrobione przez chińskie odpowiedniki SOBów i takie lepsze...

• Like 1

Klapki? ja kupiłem kastking i z deklarowanej mocy 12lb co daje nam ok 5.5kg wytrzymalosc byla na poziomie 3kg i to pekala na calej dlugosci nie na wezle... wiec o jakich klapkach tutaj mowa?

plecionka byla bardzo nieprzewidywalna dodatkowo farbowała ... 

Jak to wytłumaczysz? tez mam klapki na oczach? Wystarczy przeczytac opinie w sklepie pod danym produktem i zobaczyc jak wiele zlych opinni jest na temat jej... a ile osob wystawia opinie pozytywny tylko po tym jak dostana plecionke i wyjma ja z koperty? bez zadnego najmniejszego testu...

Kontrola jakości.  Niestety, miałeś pecha. Na sześć zamówionych przeze mnie szpulek KK w jednym przypadku linka nie trzymała parametrów. Informowałem o tym. Trzeba mieć świadomość, że zakupy na alie wiążą się z takim ryzykiem.

Kiedy zakładałem ten temat, nie chodziło mi wychwalanie pod niebiosa chińskich plecionek ale o rzetelną wymianą informacji i doświadczeń.  Po to, żeby inni mogli dokonać świadomego wyboru. Natomiast pisząc o klapkach na oczach miałem na myśli wypowiedzi osób,  które twierdzą, że wszystkie linki z tego kraju są be. Mając w dupie pozytywne doświadczenia użytkowników tego forum.

Naturalnie, że należy z dużym dystansem podchodzić do opinii na stronie sklepów. Tym bardziej, że na alie część kupujących dostaje produkty za darmo w zamian za pozytywny komentarz.  Mam nadzieję, że sam wystawiłeś stosowny komentarz do produktu na stronie sklepu.

Na zakończenie, zerknij na testy plecionek

Zwróć uwagę np. na wyniki Daiwy Moretchan 10 lb. Może troszkę pocieszy Cię to, że nie tylko chińskie linki mają problemy z osiągnięciem deklarowanych parametrów.

• Like 2

Cena to w przypadku linki najmniej wazna liczba...oczywiscie jesli traktujemy wedkarstwo powaznie Ktos pisze wyzej o swiadomym wyborze. Ale jak on moze byc swiadomy, jesli zamawiamy, a nie wiemy co otrzymamy?

Zatem stosujesz japońskie plecionki po 300 zł. Czy może jednak traktujesz wędkarstwo niepoważnie? :)

Z tym świadomym wyborem pokręciłeś. Tutaj polega to na tym, że na podstawie opinii i doświadczeń innych, świadomie dokonujesz wyboru kupuję lub nie kupuję. Mając wiedzę, że zakup jest obarczony pewny ryzykiem.

• Like 1

...i pozwalasz, ze fakt, iz linka jest podlej jakosci, da o sobie znac podczas holu ryby zycia ????

Stosuje linki japonskie, wczesniej amerykanskie. Akurat placilem ostatnio mniej niz podales, niecale 200 zl, ale kusza i te drozsze. Na razie mam jednak komplet, pewnie starczy na caly przyszly sezon. Zreszta 12 sploty nie sa mi niezbedne, 8x plus przypon swietnie sie sprawdza ????

Ale jak to, kupujesz, na oko i w reku jest ok, dlaczego masz nie uzyc? Przeciez nie bedziesz w domu testowal calego motka plecionki przed nawinieciem na kolowrotek.

O to wlasnie chodzi, nie ma powtarzalnosci, nie ma pewnosci, w tym problem.

Co do linek z logo Daiwa - nie stosuje, tak jak nie posiadam wedzisk Daiwa czy Shimano. Niech kazdy robi to, na czym sie naprawde zna ????

Ale jak to, kupujesz, na oko i w reku jest ok, dlaczego masz nie uzyc? Przeciez nie bedziesz w domu testowal calego motka plecionki przed nawinieciem na kolowrotek.

O to wlasnie chodzi, nie ma powtarzalnosci, nie ma pewnosci, w tym problem.

Co do linek z logo Daiwa - nie stosuje, tak jak nie posiadam wedzisk Daiwa czy Shimano. Niech kazdy robi to, na czym sie naprawde zna

Witam

Jak Ty sobie to wyobrażasz?

To nie łańcuch,gdzie kowal ręcznie zakuwa ogniwa no i przy 3 i 25 trochę spartaczył robotę.To całkowicie zautomatyzowany proces.

Z automatyczną kontrolą jakości.Dany motek(partia linki) na całej swojej długości jest absolutnie powtarzalny.Inaczej po prostu być nie może.

Można założyć,że partia surowca ma wpływ na parametry linki,ale wtedy cała będzie kiepska.

A strzelanie nie na węźle.To już inna bajka.może jakieś niezauważalne,albo i zauważalne uszkodzenia linki w czasie łowienia.Ale chyba nie wyobrażasz sobie,że po każdym rzucie ktoś będzie sprawdzał całą linkę.Przecież tego nie robi nikt.Co najwyżej po intensywnym łowieniu odcina się najbardziej zużyty końcowy odcinek.

A swoją drogą - chciałbym przeczytać opinię użytkowników topowych linek.Czy im nigdy nie zdarzyło się,że linka pękła poza węzłem.Ale do tego raczej nikt się nie przyzna hahaha

Może być jeszcze inna przyczyna takich przypadków.Przy bezwęzłowych łącznikach mamy na łączeniu 100% wytrzymałości.No to wtedy faktycznie niezauważalne naruszenie struktury linki może być przyczyną, że pęknie właśnie tam.

Pozdrawiam - Romek

• Like 2

Duel, Varivas itp., przeciez to zadna tajemnica ???? I zeby nie bylo, to nie jest tak, ze te linki nie maja slabych stron. Maja. Mimo tego lowiac PE 0.6 mam dosc duza pewnosc, ze przylow kilkukilogramowej ryby nie skonczy sie porazka. Przypon z fluo konieczny, 2-3 metry najlepiej. Przyjemnosc lowienia duza, do tego szpula starcza na srednio 2 sezony. Intensywne ????

Amerykanskie 4sploty, takie jak Stren Sonic, tez mnie nie zawodzily. Oczywiscie byly mniej podatne na uszkodzenia, przetarcia. Ale ja wybieram subtelnosc japonska ????

Edytowane przez coloumb

Automatyczna kontrola jakosci...co to oznacza, skad takie info?

Tak działają dzisiejsze maszyny.Całkowicie zautomatyzowane procesy gdzie praca człowieka sprowadza się do nadzoru nad tym,czy "nie miga czerwona lampka"

Nie sądzisz chyba,że przy setkach czy tysiącach kilometrów produkowanej plecionki człowiek mierzy każde włókienko ...fizycznie niewykonalne.

Wykonalne było sprawdzenie każdego ogniwa wykutego przez kowala....ale to już inna bajka - prawda?