Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem najcieńszą AGWX9, jest za 15$ 500m alktualnie. U tego samego sprzedawcy 2x50m fluorocarbonu za 10$. Plecionkę kupilem po waszych opiniach także nie sp....cie tego ;) jedyna, którą znalazłem w wytrzymałości 15lb przy 0,10 mm.

Kupiłem najcieńszą AGWX9, jest za 15$ 500m alktualnie. U tego samego sprzedawcy 2x50m fluorocarbonu za 10$. Plecionkę kupilem po waszych opiniach także nie sp....cie tego ;) jedyna, którą znalazłem w wytrzymałości 15lb przy 0,10 mm.

Możesz podać link do tego fluorocarbonu. Edytowane przez Intro

Piotr - przy zakupie plecionek nie ma co sugerować się "średnicą"

Chińczycy biorą przykład z naszych i średnicę ewidentnie zaniżają

Te 15lb to będzie - 0,18 -  0,2

Ludzki włos ma średnicę - 0,04 -  0,1. Nie spotkałem żadnej z opisem 0,04 która by była porównywalna z włosem...

• Like 1

Fluo:

PLN 13.51 21%OFF | Angryfish Fluorocarbon Fishing Line 50m transparent Super strong

https://s.click.aliexpress.com/e/b7u1jejr

Co do oceny grubości i co je u Chińczyków 0.10 poczekam aż dostanę linkę. Na sówmiarkę nie macie co liczyć ale porównam do j-braida 0.10 którą używam najczęściej.

Nie brałbym linek od Chińczyka powiem szczerze. Raz się połasiłem na tzw. fluorocarbon i od razu mogłem wyrzucić do kosza. Jeśli fluorocarbon (przyponowy) to tylko oryginalny SEAGUAR, ja używam tego:

https://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/language/en/cPath/30_4076_4088_1078_3443/line/leader/fluoro-carbon/kureha-seaguar/seaguar-fxr.html ma taką zaletę że jest bardzo miękki w stosunku do swojej grubości więc można wziąć grubszy i nadal nie mieć problemów z wiązaniem węzłów.

Biorąc pod uwagę koszt przynęt których używamy na linkach nie warto robić oszczędności. Nie mówiąc już o przysłowiowej "rybie życia" której chyba nikt nie chciałby stracić dlatego że się połasił na tanią linke od chinola :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...

No i dotarł Pfiscun Lunker , 006 , kolor jaskrawy seledym , linka faktycznie cieniutenka jak najbardziej pod dłubanie okoni itp. an szpulke od td2000iz gdzie miałem prawie połowe podkładu wlazło całe 270 m i jeszcze minimalnie zostalo, w weekend zobaczymy jak nad wodą ale jezeli sie sprawdzi to za te kase full orgazm. grubość porownywalna z major craftem różowym 006 roznice cieżkie do stwierdzenia. major może minimalnie może cieniej ale.Organoleptycznie serdecznie polecam jak ktoś ma mniej zasobny portwel i chwile czasu by na linke poczekać z czajna town :)

Najcieńsza linak z China jaką do tej pory miałem a miałem ich sporo . 

Edytowane przez FRS1985
  • Like 3

Porownać z czym , ? z majorem nie bardzo ten sie rwie w rękach , lunker niestety ale mam problem z urwaniem , trzeba już troszkę siły. reszta linek które posiadam są po prostu grubsze i mocniejsze więc nie ma co równać . opowiem więcej po weekendzie jak porzucam pourywam potargam poszarpie lekko mieć nie będzie.

mogę na wadze zrobić testy na zerwanie , sówmiarki nie mam a to raczej i tak mało miarodajne dane,jutro coś podeślę. ackolwiek w necie koleś przeprowadzał testy z 6lb deklarowanej na opakowaniu wytrzymywała za każdym razem ponad 2kg ile nie pamiętam i jak wiązał 

.

• Like 1

No i dotarł Pfiscun Lunker , 006 , kolor jaskrawy seledym , linka faktycznie cieniutenka jak najbardziej pod dłubanie okoni itp. an szpulke od td2000iz gdzie miałem prawie połowe podkładu wlazło całe 270 m i jeszcze minimalnie zostalo, w weekend zobaczymy jak nad wodą ale jezeli sie sprawdzi to za te kase full orgazm. grubość porownywalna z major craftem różowym 006 roznice cieżkie do stwierdzenia. major może minimalnie może cieniej ale.Organoleptycznie serdecznie polecam jak ktoś ma mniej zasobny portwel i chwile czasu by na linke poczekać z czajna town :)

Najcieńsza linak z China jaką do tej pory miałem a miałem ich sporo . 

Spadles mi jak z nieba bo mialem wlasnie pytac czy Chinczycy robia cienkie (i dobre) plecionki tak zebym mial co nawinac na kolowrotek /multik w nowym sezonie pstragowym. Do tej pory uzywalem plecionek od 0.08 w gore i nigdy nie narzekalem. 

Edytowane przez Luckyguliver

A jakbym chciał zieloną/szarą to, którą wybrać? Bo Saratogę białą, Kastkinga i Piscifuna żółtego......... Trochę się gubię w obecnym świecie. :-)

Z różnymi wytrzymałościami też tak jest, że 10lb takie, 15lb takie, a 30lb jeszcze inne?

Tak i pamietaj zamawiaj tylko w niedziele rano :)