Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

...a powiedz, czy okoń może być duży?

Skąd nagle te okonie przypłynęli? Zaczep, a ryba na końcu zestawu, to tak, jakbyśmy rozmawiali jeden o zupie, drugi o dupie.

Łowiłem ostatnio pasiaki na zatopionej główce, między kamieniami i faszyną. Muszę w większości przypadków opuścić wobler do dna i przy nim go prowadzić. Nie użyłbym tej linki w omawianej średnicy (przyp. 0,05mm) do takiego łowienia. Innym sposobem jest dynamiczna animacja przynęty pod samą powierzchnią przy jak najwolniejszym zwijaniu i wtedy wychodzą do powierzchni. Tyle, że w tym miejscu zostało jeszcze trochę boleni. Też bym jej nie zastosował, bo ryba 60+ na krótkim dystansie zerwała by węzeł przy agresywnym pobiciu.

Łowiłem tą plecionką, nie nadaje

się po prostu na miejsca z zaczepami.

Można pomachać sobie na trout area albo mazurskim jeziorku typu Świętajno, czy jakiejś żwirowni. Być może większe średnice są ok, jej konstrukcja robi dobre wrażenie, ale na pewno nie 0,05mm.

Nie piszcie, że jest bardzo mocna, bo nie jest, o czym informuje opakowanie.

Wystarczy wziąć wagę i rozciągnąć w palcach do dwóch kilogramów, jeśli ktoś ma wątpliwości ile to jest. 10zł też nie kosztuje, no chyba, że kogoś zadowoala odcinek 50m.

Mam taką zasadę i polecam przemyśleć ją wszystkim, że na dzikie/nieznane miejsca zabieram mocniejszy sprzęt, kołowrotek z mocnym mechanizmem, wędkę na porządnym grafice i linki. Dopiero jak poznam miejscówkę pozwalam sobie, albo i nie, na delikatne zestawy ważące prawie nic.

I tyle starczy z mojej strony, zanim ktoś przejdzie do łowienia medalowych sumów na XUL.

• Like 3

Otóż okoń może być duży a nawet bardzo duży tak jak cieniutka plecionka może być mocna a nawet bardzo mocna.

Nic tu do tego nie mają Twoje opowieści o łowieniu w kamieniach czy karczach czy nowych miejscówkach.

Sposób łowienia czy miejsce połowu  nie mówi nic o jakości plecionki a negatywna opinia o niej może tylko świadczyć o nieumiejętnym skomponowaniu zestawu, o zastosowaniu niewłaściwych jego elementów.

• Like 1

Lubię jak walicie ogólniki i wróżby. Tylko sprytna Pani Kasia sieka posty po różnych wątkach, żeby Chińczykowi przynieść w kłach urobek :)

To ja tylko dopiszę dla Pani Kasi, żeby nie kłopotać Ojca Dyrektora na progu niedzieli: "pakiet podstawowy 3000zł plus Vat". ;)

post-50550-0-97523000-1755372906_thumb.jpg

• Like 1

Większych głupot nie czytałem od lat...

Plecionki Zukibo są bardzo mocne i w swojej klasie to absolutny sztos. Łowię nimi bolenie w miejscach zarośniętych pod samą powierzchnię. Takie okoniki, jakie łowi specjalista od oceniania linek, to po zacięciu można (na Zukibo 0.05mm) wyrzucić za plecy przy zacięciu. Jak mi się przyłowi coś w paski to dokręcam hamulec i siup na windę bez żadnego holowania.

post-50477-0-55317600-1755386919_thumb.jpg

• Like 2

Witajcie.

Doradźcie proszę jakie plecionki 4x a jakie 8x warto upić na ali z tych niedrogoch.

Potrzebuję uzupełnić zapasy bo dotąd używałem mikado fine brajd 4x a może warto spróbować czegoś z ali co będzie lepsze?

Grubości jakich używam to od 0,03 do 0,14.

Polecono mi plecionki LEYDUN ( okolice 25-30zł za 300m ) jednak wolę się skonsultować z Wami przed zakupem.

Ogólnie 0.03-0.04 użwam do białorybu i wędki do 4g. 

0.06 do wędki 1-7g

0,08 do wędki 2-11g

0,10 do wędki 3-16g

0,12 do wędki 5-25g

0,14-0,16 do wędki 15-50g.

Polecicie coś nie drogiego a wartego czekania na przesyłkę zamiast kupować mikado?

Linki mile widziane.

Pozdrawiam.

Sprawdziłem sobie tą Zubiko Fejke #0,1 - 0,053 mm

Sama plecionka jest tasiemką - przynajmniej ja taką dostałem. Jak ją skręcimy w palcach to widać dokładnie.

Kilka prób na łączniku bezwęzłowym - wytrzymuje ok.1,2 kg.

Czy to dużo, czy mało? Na pudełku, ani szpulce wytrzymałości nie podano.

I kolejne - Kingdom Micro fly - Mx8 #0,2 - wytrzymuje 1,5kg

Soloking Raids X8 - #0,2 - 1,7kg

Leydun Thinner x4 #0,2  - 1,6kg

W przypadku tych trzech ostatnich o deklarowanej na pudełkach wytrzymałości można zapomnieć - do 9LB to duuużo brakuje.

Jeśli chodzi o grubość, to są porównywalne, a jaka rzeczywista - bez konkretnego mikroskopu warsztatowego to sobie można gdybać.

Przypon z tego Thinnera wytrzymał kilka karpi takich ok kilograma(i nadal jest).

Na klatę nie brałem hahaha

• Like 1

• 2 tygodnie później...

A testował może ktoś z Was te plecionki od Mifine ?

Devil's Wire ?  Mam najcieńsza, na razie zaliczyła dwa dłuższe wypady nad wodę i nie mam zastrzeżeń. Oczywiście jak wszystkie chińskie plecionki deklarowana grubość / powierzchnia ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. 

A jak one mają się do plecionek leydun thinner?

Miałem taką białą pe0.2 i była... Tragiczna

Leydun thinner jest o oczko przegrubiony do markowych, takie mam subiektywne odczucie, a i na forum jeśli dobrze pamiętam ktoś wrzucał foty to potwierdzające. Czyli ichne 0.2 to +/- 0.4 jakiegoś siglona.

Co do jakości, to akurat thinner 4x uważam za więcej niż przyzwoitą plecionkę, którą dodatkowo bez żalu można po sezonie wymienić, bo kosztuje w promce ca.10zł (ale u mnie wytrzymuje co najmniej 2 sezony, po odwróceniu stron).

Tragiczna była/jest w mojej ocenie x8, ale inni koledzy chwalili

Leydun thinner jest o oczko przegrubiony do markowych, takie mam subiektywne odczucie, a i na forum jeśli dobrze pamiętam ktoś wrzucał foty to potwierdzające. Czyli ichne 0.2 to +/- 0.4 jakiegoś siglona.

Co do jakości, to akurat thinner 4x uważam za więcej niż przyzwoitą plecionkę, którą dodatkowo bez żalu można po sezonie wymienić, bo kosztuje w promce ca.10zł (ale u mnie wytrzymuje co najmniej 2 sezony, po odwróceniu stron).

Tragiczna była/jest w mojej ocenie x8, ale inni koledzy chwalili

a moja strasznie pękała na węzłach, a stosowałem różne i tylko na mokro :(