Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

A h...j jednak się rozmyśliłem :D wysiadam z tego pociągu, 30minut pisania psu w tyłek.

(...)

Ja odpadam, ni Wy mnie nie przekonacie, ani ja Was koledzy. A zweryfikuje to czas nad wodą, tylko ja nie muszę czekać bo efekt testów jest mocno przewidywalny.

Połamania życzę i dużych rybek na KastKingi i inne 4brajdy and 8brajdy z Alie..

Edytowane przez gajosik
  • Like 2

Relatywizacja wszelkich wartości jest fundamentem społeczeństwa konsumpcyjnego tudzież kultu jednorazówek. Włączamy niskie ceeeenyyyy. aa..a..aaa.. :)

Zakładka edukacyjna całej tutejszej społeczności jest zbędna,  ludzie uczą się z reklamy, kultowej prasy, mają popkulturowe ksywy, a byt kształtuje świadomość.. :)  

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski
  • Like 2

To teraz pytanie petarda :D  mimo że wysiadłem z wagoniku to nie mogę się powstrzymać.

Ilu z Was używało tych linek nad wodą przez więcej niż miesiąc i może coś obiektywnego napisać?  Żeby wiedzieć że parzy trzeba za każdym razem wkładać paluch w ogień?

Znam już opinie osób które kupiły i nawet na sucho były rozczarowane, dla mnie są to osoby wiarygodne. A co z tymi zadowolonymi, jakieś opinie znad wody, zdjęcia plecionki jak wyglada po 3 miesiącach łowienia, testy wytrzymałości itp obiektywne poproszę, a nie tylko przez pryzmat ceny, i chęć udowodnienia swojej racji.

Edytowane przez gajosik
  • Like 3

A gdzie masz obiektywne opinie o topowych plecionkach aby można było porównywać? Drogie nie znaczy dobre, najdroższe nie znaczy najlepsze, najtańsze nie jest najgorsze.

Dla każdego coś innego będzie decydowało o wyborze. Dla jednych ma wytrzymać trzy miesiące a dla drugich trzy wypady na jesiennego szczupaka z kijkiem za 80 zyla.

Edyta: a warto czytać cały wątek, może ktoś już zamieścił swoją subiektywną opinię...

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 2

A co z tymi zadowolonymi, jakieś opinie znad wody, zdjęcia plecionki jak wyglada po 3 miesiącach łowienia, testy wytrzymałości itp obiektywne poproszę, a nie tylko przez pryzmat ceny, i chęć udowodnienia swojej racji.

Jak znajdę czas i chęć to wrzucę zdjęcia i wyniki testów Kastkinga 12lb po kilku miesiącach sandaczowego sezonu na Odrze.

• Like 2

Od kwietnia do pazdziernika uzywalem plecionke KastKing 10lb 4x (ok 5$ za 300m), nie mam porownania grubosciowego do innych plecionek o tej wytrzymalosci, jednak byla ciensza od 0.14 P-Line 4x od Psulka, wiec zbyt przegrubiona nie byla.

Wytrzymalosc - bardzo dobra, rozginalem na niej budzetowe kotwiczki roz.6 i haki 3/0 (w ramach porownania na 0.18 P-Line tcb8 od Psulka nigdy to sie nie udalo,zawsze puszczala) nie stosowalem przyponow, wiec po kilku lowieniach wytrzymalosc spadala, ale to normalne poniewaz oslabiala sie na kamieniach w lowisku.

Kolor - zielony, troche wyplowiala, jednak to nie jest moj priorytet przy wyborze linki, przelotki byly bardziej brudne od syfu z wisly niz barwnika.

Zrywanie - zawsze puszczala na wezle, nigdy nie pekla na rybie.

Glosnosc - moze jestem malo wrazliwy, ale zawsze zamiast szumu plecionki slyszalem szum plynacej rzeki, ale jak wiadomo kazdy ma inne ucho i jak chce uslyszec szumienie to i tak je uslyszy ;-)

Podsumowujac jest to moim zdaniem dobra plecionka, ani mnie ani moich wydumanych oczekiwan nie zawiodla. Kupilem linke za 5$ w odcinku 300m, nie oczekiwalem tkanej recznie, jedwabiscie gladkiej i mocarnej linki zrobionej z wlosow aniola.

Po swietach, jak wroce do Krakowa, wstawie zdjecia uzywanej i swiezej linki, tak dla porwnania.

• Like 15

To teraz pytanie petarda :D mimo że wysiadłem z wagoniku to nie mogę się powstrzymać.

Ilu z Was używało tych linek nad wodą przez więcej niż miesiąc i może coś obiektywnego napisać? Żeby wiedzieć że parzy trzeba za każdym razem wkładać paluch w ogień?

Znam już opinie osób które kupiły i nawet na sucho były rozczarowane, dla mnie są to osoby wiarygodne. A co z tymi zadowolonymi, jakieś opinie znad wody, zdjęcia plecionki jak wyglada po 3 miesiącach łowienia, testy wytrzymałości itp obiektywne poproszę, a nie tylko przez pryzmat ceny, i chęć udowodnienia swojej racji.

W sumie to juz ponad 2 lata ich uzywam. I jak juz pisalem pare razy jestem zadowolony. Medalowych ryb troche powyciagalem i jakos przy ich holowaniu bylem spokojny ze pletka da rade.

• Like 1

My tu sobie śmichy chichy z miłośników taniej alternatywy, a na naszych oczach właśnie wyrasta kolejna moda. Albowiem masowa produkcja zawsze była inspiracją dla kultury masowej. Np produkcja gigantycznych ilości taniego obuwia ze skóry ekologicznej oraz bezkształtnych spodni ze stretchu spowodowała powstanie ruchu czarnych zwanego rap, a zaniżone rozmiarowo gałgany we wrzaskliwych kolorach szaleństwa polo disco oraz techno, wielbicieli gołych pięt i spodni rurek, kroksów, tudzież uniseksów itp..   .

Tanie chińskie klamoty o zawsze odlotowych nazwach dla człowieków z wędką też zbudowały wojującą subkulturę - powiedzmy sobie  grzecznie - bezimienną.. :) 

Pa pa, dbajcie o wątek.. :) 

• Like 3

Ubawiłem się jak rzadko.

Objawienie! Kupiłem chińską plecionkę, więc jestem wojującym, rapującym discopolowcem. Czarnym i rurkach...

Czas wywalić kolekcję płyt z klasycznym heavy metalem i Wagnera. Nie uchodzi.

Wszak w kropeczki były me rybeczki. Będę brał cie, przy flaucie. Brzana tu jest, i tańczy dla mnie.

Edytowane przez etherni
  • Like 8

My tu sobie śmichy chichy z miłośników taniej alternatywy, a na naszych oczach właśnie wyrasta kolejna moda. Albowiem masowa produkcja zawsze była inspiracją dla kultury masowej. Np produkcja gigantycznych ilości taniego obuwia ze skóry ekologicznej oraz bezkształtnych spodni ze stretchu spowodowała powstanie ruchu czarnych zwanego rap, a zaniżone rozmiarowo gałgany we wrzaskliwych kolorach szaleństwa polo disco oraz techno, wielbicieli gołych pięt i spodni rurek, kroksów, tudzież uniseksów itp..   .

Tanie chińskie klamoty o zawsze odlotowych nazwach dla człowieków z wędką też zbudowały wojującą subkulturę - powiedzmy sobie  grzecznie - bezimienną.. :)

Pa pa, dbajcie o wątek.. :)

Od dziś będę kupował Porsche Wranglery Adidasy Gucci Bossa i słuchał Stelli w fotelu.

Dziękuję, dopiero teraz zrozumiałem...

• Like 1

Lepiej późno niż wcale :-))

Kolega pewnie jeździ na ryby terenowym autem, ma super łódź z dobrym silnikiem, na rybach nosi wedkarską odzież wyprodukowana w Japonii, okulary Smitha... Coś pominąłem? zapewne tak inaczej byłaby to hipokryzja, jak traktować wędkarstwo serio i na najwyższym poziomie to nie należy opierać się jedynie na lince.

Ha ha. Ja żartem a Ty jak zwykle z jadem.

Odpowiem Ci. Terenówki nie mam ale japońskie kombi tak.

Okulary mam polskie Arctica, z łodzi u mnie łowić nie wolno więc nie posiadam.

Najczęściej używam japońskiej Zośki z japońskim TPsw '09. Linka w tym zestawie amerikanska i w dodatku 4splotowa. W okoniówce tyż japończyk od Daiwy z linką tyż od Daiwy tournament :-)

I teraz zejde na psy bo patyk Chiński od Mikado :-)

Ubrań jakoś specjalnie typowo wędkarskich nie posiadam, no chyba że wlicze w to czapeczkę Daiwy.

Chińskiej linki nie kupie bo po czasie experymentów z plecionkami zostaje przy tych które wymieniłem bo szkoda mi kasy na kolejne testy.

Pytaj bo żył wiecznie nie będe :-)))))

Ps. Kolega do którego odnosił się żarcik też zakończył wypowiedź żartem. Czyżbyś nie zrozumiał?

Edytowane przez przemo_w

Plecionki chińskie są ok..

Przecież wszystko co na półkach naszych wędkarskich sklepów tam zostało zrobione.

Tylko dla zmylenia gości piszą jeszcze, że Made in Japan

No raczej. Jeśli chińskie plecionki porównać do tych różnych ......( nie będe wypisywał nazw firm) które można znaleźć w KAŻDYM sklepie mniejszym/większym to wychodzi na duży plus dla tych chińskich- chińskich. I tu to raczej nie ma co dyskutować.

Jak narazie w tym wątku są trzy opinie moim zdaniem prawdziwe, a cała reszta nie ma wartości . Bo 2 miesiące to każda wytrzyma.

W przyszłym roku o tej porze chętnie poczytam czy są naprawdę warte zakupu.

Przyszla dzisiaj kastking 0.9 fluo na sucho zdecydowanie lepiej wygląda ( bardziej okrągła ) jak nihonto fine braid 0.10 po testuje nad woda i z chęcią się podzielę jak wypada w porównaniu z nihonto  którym łowiłem cały sezon. Pozdrawiam :)

Edytowane przez Adik81

Wytrzymalosc - bardzo dobra, rozginalem na niej budzetowe kotwiczki roz.6 i haki 3/0 (w ramach porownania na 0.18 P-Line tcb8 od Psulka nigdy to sie nie udalo,zawsze puszczala) nie stosowalem przyponow, wiec po kilku lowieniach wytrzymalosc spadala, ale to normalne poniewaz oslabiala sie na kamieniach w lowisku.

Adam, szczerze ci powiem że trochę to dziwne. Używam od zeszłego sezonu TCB8 i na 0,13 i po lekkim męczeniu rozginam haki 4/0 Sasame. Na 0,18 powinieneś bez problemu rozgiąć 5/0 w Gamakatsu nie wzmacnianym.  Oczywiście warunkiem jest nie ugrzęźnięcie przynęty w jakiejś faszynie albo że nie będzie zaklinowana w kamieniach. Może warto zweryfikować węzeł, bo ta plecionka jest dosyć śliska.

Adam, szczerze ci powiem że trochę to dziwne. Używam od zeszłego sezonu TCB8 i na 0,13 i po lekkim męczeniu rozginam haki 4/0 Sasame. Na 0,18 powinieneś bez problemu rozgiąć 5/0 w Gamakatsu nie wzmacnianym.  Oczywiście warunkiem jest nie ugrzęźnięcie przynęty w jakiejś faszynie albo że nie będzie zaklinowana w kamieniach. Może warto zweryfikować węzeł, bo ta plecionka jest dosyć śliska.

Sprawdzałem kilka węzłów i za każdym razem to samo, niestety. W przyszłym sezonie ją jeszcze pomęczę :P

Wstawiam zdjęcia linki, której używałem w poprzednim sezonie. Zaginęła mi gdzieś szpula z resztą plecionki, najprawdopodobniej podczas przeprowadzki, więc obiecanego porównania nowa-używania nie jestem w stanie pokazać. Dodam tylko, że świeża miała intensywniejszy kolor i była sztywniejsza.

post-52678-0-06439100-1483519987_thumb.png

post-52678-0-48899600-1483520063_thumb.jpg