Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym podzielić się moją subiektywną oceną. Kupiłem z ciekawości w ubiegłym roku plecionkę KastKing x8, 0,14 mm 15lb (wg opisu na opakowaniu). Poleżała do listopada tego roku na półce, aż miała wreszcie szansę zadebiutować. Wybrałem się nad Odrę podłubać za sandaczem. Rzeka na tym odcinku jest dosyć wąska, woda było nieco podniesiona i w związku z tym prąd był dosyć silny. Łowiłem gumami na główkach 30-35g, lżej się nie dało. Przy podciąganiu gumy pod ostrogę główka często klinowała się w kamieniach, co skutkowało częstymi próbami odstrzeliwania zaczepu. Jak wiadomo nie zawsze się uda. Za kolejnym razem, gdy nic już nie pomogło byłem zmuszony zastosować wariant siłowy. Owinąłem plecionkę wokół przedramienia i zacząłem ciągnąć. Po chwili używając niewielkiej siły udało mi się zaczep uwolnić. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem zerwany, postrzępiony koniec pletki. Natychmiast zmieniłem kołowrotek na inny, na którym mam nawiniętą japońską YGK 0,12 x8, niestety nie pamiętam podanej wytrzymałości w lb. Przy identycznej sytuacji przy YGK musiałem naprawdę sporo się natrudzić i użyć siły co najmniej dwu-trzykrotnej aby ją zerwać. Zaznaczam, że o żadnym przetarciu raczej nie może być mowy, gdyż łowiłem z metrowym przyponem fc. Jak dla mnie już na początku swojej kariery KastKing się zdyskwalifikowała. Pytanie co zrobić z 350 metrami, które mi pozostały? :(

Nie brałeś pod uwagę faktu, że miałeś wcześniej już kilka razy zaczep i mogła się postrzępić? Po kamieniach nawet najlepsze jdm pękną

Nie sądzę, jak pisałem używałem metrowego przyponu z fluorocarbonu.

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

Na Kastkingu 0.14 15lb przełowiłem 2 sezony na szczupaka. 3x Rugia plus kilkadziesiąt wypadów w Polsce ponad 500 szczupaków największy 120cm wszystkie wyciągane expresem po wrzuceniu w trzciny nie używałem silnika by podpłynąć i ani razu nie zerwałem ryby, a zaczep żeby zerwać to musiałem owijać wokół ramienia przez polar i siłowo ciągnąć. Teraz kupiłem Varivas 15lb to rwałem w rękach i poszła w kibel Octa braid 0.16-12,9kg mocna ale jak zrobi sie węzełek i chcę na siłę rozciągnąć to pęka przy KK tego nie było.

• Like 2

Panowie ta mi wystarczy na rzeki na przynety do 35g ta 1,2

KastKing 2017 300 M 4 Sploty Słodkowodne/Woda Morska 6-80LB Oplocie Wędkowanie Linia 5 Kolory Multilament Braid Linia dla Karpiarzy wędkarstwo

http://s.aliexpress.com/IbyYNVzM

(from AliExpress Android)

attachicon.gif 20170220_163551-1024x768.jpg

12lb 0,10mm trochę tasiemkowata , kończę 2 sezon i nadal moc nie spadła.

attachicon.gif 148614051620170203_154644.jpg

To ta 15lb 0,14mm

Tutaj film dla chętnych :

https://www.youtube.com/watch?v=WfTZaHsWOpQ

Nawój na szpuli nie wygląda zbyt ciekawie. Wina kołowrotka czy plecionki?

Panowie ta mi wystarczy na rzeki na przynety do 35g ta 1,2

KastKing 2017 300 M 4 Sploty Słodkowodne/Woda Morska 6-80LB Oplocie Wędkowanie Linia 5 Kolory Multilament Braid Linia dla Karpiarzy wędkarstwo

http://s.aliexpress.com/IbyYNVzM

(from AliExpress Android)

0.8 i 1.2 da radę

• 3 tygodnie później...

ja szukam mocniejszej pletki, 30 LB, przeznaczenie spinning morski wyspy kanaryjskie. Zdecydowałem się na zakup chińczyka i najwięcej pozytywów zbierają chyba Kastking , jest też Saratoga...,

Grubość będzie spora , około 0,25 mm.

Ale znalazłem taką ciekawostkę, "marka" Gaining, 8-splotowa,  i zastanawia mnie tabela wytrzymałości..., ta plecionka ma wytrzymałość 30 LB juz przy grubości 0,15 mm..

https://pl.aliexpress.com/item/Braided-Fishing-Line-500m-8-Strands-Super-PE-Braid-Line-Multifilament-Fishing-Line-Multifilamento-de-linha/32330286979.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.300.llc5kG

Edytowane przez stivimorales

jest przynajmniej kilka chińczyków, które można by brać pod uwagę, ale czas dostawy zamyka mi teraz tą opcję niestety. Przeszukałem na aledrogo i takie coś dostępne jest w klika dni, miał ktoś może do czynienia z tą pletką i tym sprzedawcą? 

"Jaxon Plecionka Daiwa J-Braid X8 0,22mm-17kg. 500m. Green"een.

500 m  za 130 zł, dla porównania tyle samo kosztuje  w sklepach  275 mb 8-splotowej PowerPro..., także powiedzmy połowa taniej. Tyle że te 500 m Daiwy jest "konfekcjonowane" ze szpuli 1500 m

http://allegro.pl/plecionka-daiwa-j-braid-x8-0-22mm-17kg-500m-gree-i6947199440.html

Edytowane przez stivimorales

ja szukam mocniejszej pletki, 30 LB, przeznaczenie spinning morski wyspy kanaryjskie. Zdecydowałem się na zakup chińczyka i najwięcej pozytywów zbierają chyba Kastking , jest też Saratoga...,

Grubość będzie spora , około 0,25 mm.

Ale znalazłem taką ciekawostkę, "marka" Gaining, 8-splotowa,  i zastanawia mnie tabela wytrzymałości..., ta plecionka ma wytrzymałość 30 LB juz przy grubości 0,15 mm..

https://pl.aliexpress.com/item/Braided-Fishing-Line-500m-8-Strands-Super-PE-Braid-Line-Multifilament-Fishing-Line-Multifilamento-de-linha/32330286979.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.300.llc5kG

Czy przy tak dalekiej i miejmy nadzieję pełnej dużych ryb wyprawie nie warto dopłacić do czegoś sprawdzonego a nie tak znów drogiego?

Rozumiem taką linkę przy wyprawie nad najbliższą . 

Czy przy tak dalekiej i miejmy nadzieję pełnej dużych ryb wyprawie nie warto dopłacić do czegoś sprawdzonego a nie tak znów drogiego?

Rozumiem taką linkę przy wyprawie nad najbliższą . 

Przepraszam. Tak to powinno brzmieć a możliwości edycji brak.

Rozumiem taką linkę przy wyprawie nad pobliską rzekę czy jezioro.

Ja Wam panowie dziś napiszę, której unikać. UNIKAĆ bezapelacyjne należy placionki kastking super power braided line o średnicy 0,08 i wytrzymałości teoretycznej 8 lb. Pany napisze krótko. Niestety bardzo mała wytrzymałość i to nie na żadnym węźle, a na lince niestety. Baaardzo pozytywnie zaskoczony katkingiem royale spodziewałem się po tej plecionce więcej ... i niestety zawiodłem się. Podkreślam, że piszę o relatywnie cienkiej lince czyli 0,08, może te o większej średnicy są wytrzymalsze. Osobiście uważam, że lepiej dychę czy 15 zł. dołożyć i kupić octa braid, która to bije ten wyrób na łeb i szyję, a miałem nadzieję na choć trochę zbliżone parametry ... I nie pisać mi tu, że to nie trafione porównanie bo 4 i 8 splot. Tak, ale kastking jest tańszy o około 15 zł. i dlatego tak porównałem. Kastkinga royale polecałem i polecać będę, ale ta konkretnie plećka w tym rozmiarze to dla mnie osobiście porażka niestety :( Miałem też tri poseidon i ta też było o klasę albo i dwie lepsza.

Kurde, rozumiem przynęty z Chin, ale kupować gówniane plecionki, bo są tanie, a potem kląć nad wodą, że się rybę straciło i traci mnóstwo przynęt, to tego już nie rozumiem. Mam jeszcze szczęście mieć na wędce Stren Sonic Super Braid 20Lb oraz 10Lb z tej starej produkcji. Linka 20Lb ma już z 5 sezonów. W ostatnim sezonie przez tydzień holowała szczupaka w Szwecji - zero problemów/niespodzianek. No i jak podzielisz koszt na 5 sezonów, wychodzi, że jest naprawdę tania ;-)

Edytowane przez psd27
  • Like 3