Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

Podam jeszcze taki przykład: kiedyś kupiłem P-line TCB 20lb. Kiedy przyszła, zdziwiłem się ponieważ okazała się cieńsza od PP 15lb. No ale cóż z tego, skoro miała też mniejszą wytrzymałość. Obydwie plecionki uważam za dobre. Po prostu trzeba pogodzić się z faktem, że każdy producent podaje parametry grubości i wytrzymałości po swojemu.

Edytowane przez Grzegorz B.

Na razie nie mam jak sprawdzić wytrzymałości, jednak postaram się to zrobić przed sezonem.

Wnioski wysunąłem na podstawie danych podanych przez producentów, licząc na to, że azjaci nie mają skłonności do oszukiwania...

Wysłane z telefonu

Przy 10 lb  SpiderWire nigdy nie miałem odstrzału, przy 13 lb Varivasie jakże się zdziwiłem jak posłałem przynętę w kosmos. Ta druga zauważalnie szczuplejsza w talii.

Edytowane przez Młody wędkarz

Jak masz wagę to zrób test wytrzymałości...

Romanie, taki test też nie jest w pełni miarodajny. Co innego statyczne obciążenie stopniowo naciąganą wagą, a co innego dynamiczne, gdy rzucamy przynętą lub gdy holujemy rybę walczącą zrywami.

Romanie, taki test też nie jest w pełni miarodajny. Co innego statyczne obciążenie stopniowo naciąganą wagą, a co innego dynamiczne, gdy rzucamy przynętą lub gdy holujemy rybę walczącą zrywami.

Do porównania plecionek między sobą chyba wystarczy?

No i jeszcze... reki uciąć bym sobie za to nie dał, to tak dawno było...

Ale - wytrzymałość na rozciąganie - Rm - to nie ma znaczenia, czy to statycznie, czy dynamicznie.

Dany materiał ma swoją graniczną wytrzymałość bez względu na rodzaj działającej siły

Rozciągając badaną plecionkę przy pomocy wagi sprężynowej - można sobie wyobrazić,że ta waga(sprężyna) to nasze wędzisko(jego sprężystość)

• Like 2

Panowie według mnie tylko i wyłącznie bezpośrednie porównanie w jednych rękach i na jednej wodzie ma jakiś tam sens. Nie tak dawno zmieszałem niemal z błotem jedną z chińskich plecionek dlatego, że rwała się w rękach jak trochę mocniejsza nitka i to pomimo tego, że kilka szczupaczków 50 + na nią wyciągnąłem ..., dlaczego ? Ano dlatego, że mikado octa braid o teoretycznie tych samych parametrach i w tych samych warunkach wytrzymała mi prawie półtora sezonu lekkiego łowienia podczas, gdy ta chińska może około miesiąca. I to jest dla mnie w miarę rozsądny test. W niedalekiej przyszłości kolejne :)

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

To jest jak najbardziej miarodajny test na wytrzymałość plecionki poddanej dynamicznemu obciążeniu  :P

Inne, które wymieniłeś, są zupełnie nie miarodajne bo praktycznie niemożliwe do wykonania.

@SlawekNikt, gdzie ten test bo nie mogę znaleźć ;)

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 1

Ehhhh ... dopiero filmik mnie naprowadził - znaczy przypomniał - starość nie radość hahahahaha

Sprężyna(waga sprężynowa) to jak najbardziej dynamiczne obciążenie - przecież się zmienia od zera do wartości maksymalnej..

A obciążenie statyczne to zawieszony obciążnik...stała wartość siły.

A tak w ogóle, wracając do porównywania Egi z Nano to wygląda na to, że Japończycy odlatują z opisem wytrzymałości, a Chińczycy grubości. Na szczęście mamy forum, na którym możemy dzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat konkretnych linek, dzięki czemu inni mogą uniknąć rozczarowań przy internetowych zakupach :)

Test wytrzymałości Ygk Egi metal vs Seaknight Nano.

Opis na opakowaniu obydwu 0.4 8Ib

Na oko Nano przynajmniej dwa razy grubsza od Egi.

Wytrzymałość na zerwanie(5 próB) przy użyciu tego samego wezla:

Egi-od 5.8 do 6,3 Ib

Nano-od 14.5 do 15.1 Ib !!!!!!!!!!!!!!

Miała być pletka pod okonia ,a będzie pod sandałka.

PS. Chyba ,ze coś poszło nie tak z etykieta na szpulce i przyszła całkiem inna pletka????

Edytowane przez Tom Rob
  • Like 2

To jest jak najbardziej miarodajny test na wytrzymałość plecionki poddanej dynamicznemu obciążeniu  :P

Inne, które wymieniłeś, są zupełnie nie miarodajne bo praktycznie niemożliwe do wykonania. (...)

Nie chodziło mi o to czy takie testy są miarodajne, czy niemiarodajne. Uważam, że żaden test wykonywany w domowych, czy też terenowych warunkach jest niemiarodajny. Choćby dla tego, że te warunki są subiektywne i zmienne, co obrazuje choćby post Sławka nr #809. Też robiłem takie próby (nie nazywam celowo testami) i linki (zarówno żyłki, jak i plecionki) zachowywały się często diametralnie różnie pod obciążeniem wagą i podczas holowania ryby, ale może się na tym nie znam.

attachicon.gif t_improved_clinch_knot_903.jpg

Coś takiego tylko dwa razy przez uszko.

To bezdyskusyjnie najmocniejszy węzeł zachowujący ponad 90% mocy linki. Praktycznie stosuję prawie wyłącznie taki.

923a21e746ea59f8d54c731ec1d1dec2.jpg

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Inne, które wymieniłeś, są zupełnie nie miarodajne bo praktycznie niemożliwe do wykonania.

@SlawekNikt, gdzie ten test bo nie mogę znaleźć ;)

No filma żadnego nie kręciłem ... masz moje słowo, że tak było i aby nie być gołosłownym kupię pod koniec tego tygodnia drugą taką szpulkę tym razem prosto z Chin i sprawdzę raz jeszcze. A do tego wezmę też łosiemsplot.

Edytowane przez SlawekNikt

Nie chodziło mi o to czy takie testy są miarodajne, czy niemiarodajne. Uważam, że żaden test wykonywany w domowych, czy też terenowych warunkach jest niemiarodajny. Choćby dla tego, że te warunki są subiektywne i zmienne, co obrazuje choćby post Sławka nr #809. Też robiłem takie próby (nie nazywam celowo testami) i linki (zarówno żyłki, jak i plecionki) zachowywały się często diametralnie różnie pod obciążeniem wagą i podczas holowania ryby, ale może się na tym nie znam.

To bezdyskusyjnie najmocniejszy węzeł zachowujący ponad 90% mocy linki. Praktycznie stosuję prawie wyłącznie taki.

923a21e746ea59f8d54c731ec1d1dec2.jpg

Przy jednokrotnym przeciagnieciu przez uszko i sztywnej, cienkiej plecionce, węzeł lubi się

rozwiązać. Dwukrotne przeciągniecie eliminuje to całkowicie.

A poza tym węzeł łatwy do zawiązania w każdych warunkach????

• Like 2

Testy służą do porównania wyrobu a z wyrobem b.I są wiarygodne.

Natomiast to co dzieje się z linką w czasie wędkowania to już inna sprawa.

Dochodzą czynniki na które wpływu nie mamy - stan wody - zanieczyszczenia, kamienie na dnie, małże czy co tam jeszcze.

I takie na które mamy wpływ - stan przelotek, stan krawędzi szpulki, konserwacja linki.

Teoretycznie - po każdym rzucie należało by sprawdzić stan linki - kto to robi??? 

Ilu wędkarzy sprawdza stan przelotek przed wędkowaniem? A delikatne stuknięcie krętlikiem, czy agrafką może spowodować mikrouszkodzenia przelotki szczytowej.

No i jak mamy większą rybę(długi hol) to może się okazać, że linka nie wytrzyma...

itd itp...

• Like 1

Na razie nie mam jak sprawdzić wytrzymałości, jednak postaram się to zrobić przed sezonem.

Wnioski wysunąłem na podstawie danych podanych przez producentów, licząc na to, że azjaci nie mają skłonności do oszukiwania...

Wysłane z telefonu

Co prawda bez wagi, ale sprawdzałem różnice w wytrzymałości obu plecionek i różnica to trochę więcej niż 2lb, tak na oko... (na niekorzyść DUELa).

Wydaje się trochę za słaby pod multik i przynęty >25g.

Chyba będę szukał czegoś mocniejszego a ten pójdzie do ludzi, do lekkiej "sandaczówki" byłby jak znalazł.

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka

I tak to właśnie jest z tymi japońskimi plecionkami i ich wytrzymałościami. Chyba i na szczęście, chińskie wyroby wzorują się bardzuej na plecionkach z USA.

Czyli co? Dobra plecionka to mocna plecionka,choćby

była przegrubiona jak cholera!

Czy oznacza dla Ciebie "przegrubiona"? Mierzyłeś kiedyś faktyczną wytrzymałość plecionek o tej samej wytrzymałości podawanej przez producenta (szczególnie na węźle)? 

Rozumiem, że "cienkość" plecionki jest jakimś kryterium. Ale jeżeli to jest podstawowym wyznacznikiem (bo wiatr, czas opadania przynęty, używanie do UL, etc.), to trudno potem się dziwić, że nagle jebut i ryba odpłynęła.

Zacytuję jeszcze jeden wpis @pitta, który się poddał i już na jerku Go nie ma niestety.

Kiedys popelnilem tekst w temacie plecionek, zreszta do dzis nieopublikowany ... po poludniu postaralem sie go troche zaadaptowac do obecnego (wiecznego, niesmiertelnego, bezdennego) tematu i to wlasnie z tego powodu tyle w nim duzych liter i polskich znakow  :P

SPECTRA to POLYETHYLEN a DYNEEMA to HM-POLYETHYLEN (UHMWPE), jest tez trzeci materiał o tych samych właściwościach, ale ze względów marketingowo-patentowych jest on sprzedawany, jako CERTRAN … biorąc ten cały majdan do kupy mamy na rynku: DYNEEMA (DSM z Holandii), CERTRAN (Hoechst z Niemiec) i SPECTRA (Honeywell z USA) ... wszystkie wymienione produkty to materiał, swojego rodzaju prepreg, na linki PE

Na planecie ziemia jest kilku (bardzo niewielu) producentów tzw. superwłókien, dokładnie mówiąc jest ich TYLKO 6: DSM, Akzo Nobel, DuPont, Allied Signals, Toyobo i Teijin ... do tego dochodzi bardzo niewiele fabryk produkujących z tych włókien linki, np. w USA sa tylko 3 fabryki produkujące plecionki wędkarskie, ze względu na ten fakt łatwo się zorientować, ze produkują je nie tylko pod własną marką, ale także w systemie OEM a nawet EMS

Teraz pożonglujmy trochę cyferkami i teoriami (aby je na końcu o kant dupy rozbić)  :ph34r:

Wytrzymałość linearna pojedynczych włókien UHMWPE wynosi w warunkach laboratoryjnych ca. 450 kg/ mm², gotowa plecionka ma niestety znacznie niższą wytrzymałość, np. z powodów jak poniżej:

- powierzchnia przekroju plecionki składa sie nie tylko z samych włókien, ale również w sposób nieunikniony z powietrza, które nieuchronnie wchodzi pomiędzy poszczególne okrągłe włókna splotu (tak, tak, pojedyncze włókna sa okrągłe, ale ze względu na technologię splotu żadna plecionka nie jest okrągła w przekroju – i nigdy nie będzie, nie będzie tak długo dopóki nie zostanie potraktowana w sposób podły, czyli mówiąc jasno dopiero obróbka termiczna lub chemiczna pozwala na zrobienie z plecionki linki okrągłej, która nota bene nazywa się po owej obróbce hybrid line, lub thermofised line ale w żadnym przypadku super line, braided line lub z lechicka plecionka)

- ze względu na technologię splotu, pojedyncze włókna zostają w procesie zakrzywiane i tracą wytrzymałość w porównaniu z linearnie obciążanymi włóknami, (czyli włóknami niezakrzywionymi)

Z powodów jak powyżej, gotowa plecionka osiąga wytrzymałość około 300 kg/ mm² … po przeliczeniu plecionka z UHMWPE o wyliczonym teoretycznym przekroju 0.18 mm może w najlepszym przypadku osiągnąć 7.6 kg wytrzymałości i więcej nie jest możliwe! Oczywiście, że parametry, które znajdujemy na wielu etykietkach wielu szpulek, wielu tzw. ‘producentów’ (SIC!) nie idzie w parze z powyższym, np. klasycznie 10.6 kg przy 0.06 mm … WOW! Przy takich parametrach wyliczamy bajeczne (w tym przypadku można potraktować to dosłownie) 3751 kg/ mm² wytrzymałości … WOW! Czyli mamy do czynienia z 10-cio krotnie wyższą wytrzymałością niż podawana przez producenta włókien UHMWPE … w rzeczywistości linka o przekroju 0.06 mm mogłaby, w zależności, od jakości jej splotu, osiągnąć wytrzymałość 0.85 kg, … czyli wędkarz zostaje traktowany, jak wiejski głupek bez szkoły …

Utwierdzam się od wielu lat w przekonaniu, ze tak właśnie jest, ponieważ nie wierze, ze pisarze etykiet sami nie wiedza, co pisza … wiedza, co pisza, pisza bzdury i to z premedytacja …

No OK, wróćmy do naszego przykładowego plecionego sznurka 0.06 mm … załóżmy, ze rozchodzi się o plecionkę wykonana z superwłókien dyneema (tak tez jest w ponad 85% przypadków) … maksymalna wytrzymałość takiego produktu mogłaby wynosić 24 kg (teoretycznie, w praktyce dochodzimy do cyfry 18 kg), jeżeli ta linka byłaby wykonana z jednego włókna … z tym ze nasze plecionki nie sa wykonane z jednego wlokna (jak sama nazwa wskazuje – PLECIONKA), tylko z 4-16 włókien (najczęściej 4-8) i dlatego powstają nieuchronnie straty w przekroju, powodowane technologia splotu (o czym już pisałem). Te straty w przekroju wynoszą jakieś 14-25% i powodują adekwatną stratę wytrzymałości … bara-bara-czary-mary i w reku zostaje nam wytrzymałość w granicach 15.5 kg … ale to jeszcze nie wszystkie czynniki wpływające na osłabienie plecionki … dochodzą jeszcze załamania włókien (25-35%), coating i farby (5-10%) powodują kolejne osłabienie splotu, który nota bene jest konieczny do zachowania długowieczności linki a także jej właściwości fizycznych (takich jak je znamy i lubimy). To wszystko co opisałem powyżej składa się na linearną wytrzymałość gotowej plecionki … raz jeszcze: ‘producent’ podaje 10.6 kg przy 0.06 mm … a owe cyferki liczy się i pisze się (na etykietach szpulek) mniej więcej tak:

Podstawowe dane (baza laboratoryjna): linka 0,06mm spleciona z 8 superwłókien UHMWPE daje ca. 13% straty w materiale (powietrze w przekroju), wytrzymałość linki wynosi 300kg/mm², straty przy splocie wynoszą 26,5%, przy barwieniu i coatingu powstaje dodatkowa strata w granicach 7,5%

Pisarze etykiet i katalogów wędkarskich liczą to wszystko według następującej formuły: 0,06 x 300 = 18 – 13% (2,34)= 15,66 – 26,5% (4,15) = 11,51 – 7,5% (0,86) = 10,65kg wytrzymałości linearnej … eeeee! Pse Pani Naucycielki … eeeee! … w tej folmule mamy ewidentny błąd … Pseeeee Paaaaniii! Ponieważ podane 0.06 nie jest powierzchnią tylko ‘średnicą’, czyli 0.06 mm średnicy daje w geometrii 0.0028 mm² (0,03² x 3,14) powierzchni … co przy średniej wytrzymałości 300 kg/mm² rezultuje w 0.84 kg wytrzymałości linearnej … więcej nie jest po prostu możliwe!

to tyle w tym temacie (wiecznym, niesmiertelnym i bezdennym temacie plecionek) ode mnie... sprzedałem tutaj trochę wiedzy gromadzonej przez ostatnie XXXXXXXXX ...
jednakże malutką część pozostawiłem w dalszym ciągu dla siebie  :ph34r: i dobrze mi z tym  B) 

Edytowane przez Młody wędkarz
  • Like 7

Czyli co? Dobra plecionka to mocna plecionka,choćby
była przegrubiona jak cholera!

Ciekawe zatem jak do tego podchodzą wędkarze z innych krajów, gdzie plecionki nie mają określonej grubości, a jedynie wytrzymałość?

Edytowane przez Alexspin