Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

Od siebie mogę również polecić Piscifun Lunker. Łowiłem 0.14 w ciężkich warunkach i daje radę. Jak dla mnie to nie ustępuje powerpro.

Który rozmiar Piscifun odpowiadałby grubością i parametrami do PowerPro 0,13mm? Może ktoś podpowiedzieć?

Mowa oczywiście o realnych grubościach a nie z opisu na opakowaniu. Potrzebuje pletki o grubości takiej jak oferuje PP podając rozmiar na opakowaniu 0,13mm.

Edytowane przez Hermano

Ja mam pytanie jak można pisać, że produkt trzyma parametry jeśli opis jest powiedzmy 0,15 a faktycznie to ok 0,35 ?

Trzyma parametry rzeczywiste, początkowe a nie opisowe :) a z drugiej strony z 0,35  spadek mocy o 10% może być nie zauważalny a spadek 10% z 0,15 to już może być na granicy tragedii

• Like 1

Witam

Czy który z Kolegów kupował te najcieńsze - 6,8 lb plecionki od różnych producentów?

Porównał, która z nich jest faktycznie najcieńsza?

Właśnie taka mnie interesuje, a jak Koledzy piszą wyżej(a ja to potwierdzam) - co innego na metce, a co innego na szpulce.

Kiedyś kupiłem taką:https://pl.aliexpress.com/item/SeaKnight-Braided-Fishing-Lines-500M-4-Strand-6-80LB-PE-Strong-Multifilament-Fishing-Line-Carp-Fishing/32780787504.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.20b35c0fFOR41F

8lb ciemnozielona.Po łowieniu na Warcie(SFP - całe zawody) i ze dwa razy na Sulejowie muszę powiedzieć, że jest niezła.

Trochę odbarwił się ostatni kilkumetrowy odcinek - no i zrobiła się tasiemka.Ale wystarczająco mocna, żadnych supełków, czy splątań. Obrotówka nie zrobiła na niej żadnego wrażenia.

Widać skręcenie - i to mocne, na końcowym odcinku, ale jest ok.

Ale ja szukam jeszcze czegoś cieńszego. Gdyby kto miał jakie doświadczenia i porównania chętnie o tym przeczytam.

(Interesują mnie tylko czterosplotowe)

Pozdrawiam Romek

Edytowane przez eRKa

Mam Kastking Superpower 6 lb oraz SeaKnight Nano 4 lb. Na pierwszej stronie tego tematu masz porównanie KK do Techrona. Nano jest trochę cieńsza od KK.

Uważam, że obydwie obydwie są OK ale równocześnie są grubsze od najcieńszej EGI Metal.

• Like 1

Sprawdzałem kiedyś Variwasa - nie miał deklarowanej wytrzymałości. Ta zmierzona to ok 2/3. Łącznik bezwęzłowy, więc strata wytrzymałości podobno żadna.

Więc można przyjąć, że jedni oszukują na średnicy, a drudzy na wytrzymałości hahahahaha

A praktycznie - warto sobie zrobić taki teścik. Wagę elektroniczną chyba ma ...no co drugi wędkarz a sam pomiar to kilka minut.

O ile średnica - to na "macanego", lub porównawczo, z czymś czego jesteśmy pewni, to już wytrzymałość jesteśmy w stanie sprawdzić.

Warto.

• Like 1

Więc można przyjąć, że jedni oszukują na średnicy, a drudzy na wytrzymałości

Tak jest.

Ale dla porządku dodam, że akurat ta EGI (8 lb) pozytywnie mnie zaskoczyła, gdyż stosunek mocy do średnicy wypada lepiej niż przy chińskich linkach o których pisałem.

O ile niektóre grubsze chińskie linki wypadają doskonale i bez kompleksów w zestawieniu z markowymi odpowiednikami, to przy najniższych średnicach linki na miarę EGI Chińczycy chyba jeszcze nie oferują.

Pytanie tylko czy warto dopłacać kilka razy.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć, od jakiegoś czasu przedstawiam tutaj moje testy różnych chińskich plecionek. Jakoś tak wyszło, że w użytkowaniu została mi tylko Angryfish AGWX9 w kolorze żółtym i rozmiarze PE #0,4 . Sporo na nią łowiłem podczas tygodniowego wyjazdu w Szwecji, no i trochę po powrocie. Przyznam, że początkowy pozytywny ogląd się w pełni potwierdził. Oczywiście szwedzkie kamienie trochę ją strzępiły, nawet oczywiście cieły. Ale tam gdzie kontakt był tylko z przelotkami poza niewielkim odbarwieniem zero śladów zużycia.

Tomek

• Like 1

Tez mi sie podoba ta 9 splotowa plecionka,tylko te PE#0,4 to marzenie,ale jezeli ktos poszukuje w rozmiarze blizej PE1,5 to ja polecam.Wydaje sie ciensza niz np,Duell Hardcore PE 1,5,a napewno jest bardziej okragla.Napisze nawet ,ze jest okragla.

Edytowane przez Darek64
  • Like 1

angryfish biala najcienszy rozmiar dalem 3baksy z hakiem , super linka miekka długie rzuty nie strzepi sie . dokupilem kilka szpulek w promo za 2.78 baksa zart cena alinka zajebista i jak na 10lb nie przegrubiona jak chinskie sumo ,\. brac i sie cieszyc

Tak samo nie przegrubiona jak saratoga czy faktycznie trzyma wymiar ??

Napewno ciensza jak saratoga. Choc ja lowie tylko saratka bo nigdy nie zawiodla. Ale testuje to i owo z ciekawosci. Wedle ichnej miary ma 0.10mm ck oczywiscie nie jest prawda. Ale jak biore 010 z polskiego rynku jest to mbiej wiecej to samo. Troszke cienszy byl robinson 008 ale szpulke zajezdzalem w 2 tygpdnie

Edytowane przez FRS1985

• 1 miesiąc temu...

Prawie pod choinkę trafiła:

https://pl.aliexpress.com/item/Goture-Super-Strong-300M-PE-Braided-Fishing-Line-0-15-8-4-Stands-Weaves-Multifilament-Fishing/32792923412.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3b395c0fMguZ9v

Ta najcieńsza - 0,15

Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.

Faktycznie cienizna straszna - pod ręką miałem kawałek Techrona 0,03 - (tak był opisywany) niewiele grubsza.

Sprawdziłem wytrzymałość - na bezwęzłowych łącznikach i ta deklarowana jest. Dwa pomiary - po ok 3,5 kg.

Zobaczymy co w łowieniu pokaże, ale za taką kaskę to na raz może być hahaha

Zamówiłem jeszcze z innej firmy cienką - jak przyślą - porównam i napiszę...

Edytowane przez eRKa

Ostatnio kupiłem tą plecionkę 7lb Grey. W testach na łączniku pokazała 5lb. Jeśli chodzi o grubość to jest cienka, coś 0.10-0.11. Niestety nie z praktykowana bo kolega wziął ją ode mnie bo mu się spodobała.

https://s.click.aliexpress.com/e/coDdHc4g

Prawie pod choinkę trafiła:

https://pl.aliexpress.com/item/Goture-Super-Strong-300M-PE-Braided-Fishing-Line-0-15-8-4-Stands-Weaves-Multifilament-Fishing/32792923412.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3b395c0fMguZ9v

Ta najcieńsza - 0,15

Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.

Faktycznie cienizna straszna - pod ręką miałem kawałek Techrona 0,03 - (tak był opisywany) niewiele grubsza.

Sprawdziłem wytrzymałość - na bezwęzłowych łącznikach i ta deklarowana jest. Dwa pomiary - po ok 3,5 kg.

Zobaczymy co w łowieniu pokaże, ale za taką kaskę to na raz może być hahaha

Zamówiłem jeszcze z innej firmy cienką - jak przyślą - porównam i napiszę...

Tasiemka czy taka w miarę ?

• 4 tygodnie później...

Dziś przyszła plecionka spectra z alli Zamówiłem zieloną 0.26 w porównaniu do żyłki 0.30 jest trochę grubsza od żyłki. Od razu wrzuciłem ją na maszynkę i z deklarowanych 30lbs ~ 13.5kg strzeliła przy 10.5kg. Jak za 22zł za 300m chyba nie najgorzej wypada.

Z tej samej firmy mam jeszcze plecionkę 0.12 koloru szarego. W porównaniu do mikado nihonto 0.16 chińska jest trochę cieńsza. Mikado 0.16 12,5kg wytrzymała 6-6.5kg a chińska 5-5,5kg i tyle wytrzymała.

Co do tej 0.26 myślę że chyba na trolla się nada? 

0.26 zrobiłem tylko jeden test i strzeliła na węźle. Spróbuję poprawić węzeł i zrobić jeszcze jeden test, zobaczymy czy coś się poprawi ;) 

Edytowane przez Bartek1989

• 2 tygodnie później...