Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

Polecają ta:

14,20 zł 5%OFF | Pleciona żyłka pe 100M 300M kolor nigdy nie odpada czerwony 4 nici nici przewód wędkarski 2-100LBS 0.06-0.55mm super lina morze

https://a.aliexpress.com/_uXshWL

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Tyko ,że najcieńsza ,opisana jako 0.06 2 lb jest grubsza od Sunline'a PE 0.3 czy EM 0.4 Splot nie jest tak ścisły jak EM ,ale nie jest zbyt głośna, Napewno nie jest to 2 Lb, bo jest mocniejsza od EM 0.4 ktora jest opisana 8 Lb. Co do trwałości to trudno powiedzieć bo za mało nią łowiłem.

Ogólnie jak za tą cenę,27 zł za 300 m to nie ma co wybrzydzać.

https://a.aliexpress.com/_uXshWL ja bym ją odpuścił. Leżą u mnie w szafie dwie grubości 0,06 i 0,08. Próba na sucho wypadła obiecująco. Niestety po zawiązaniu pęka jak przysłowiowa nitka. Może ja nie umiem wiązać? Może zastosować mikro krętlik?

odpowiedni węzeł i linka ma bardzo duża moc. mocno przezemnie objechany sznurek relacja cena jakość bdb.

Noo, na tym który kupiłem. Jak popatrzysz na te najtańsze, to widać na awersie pudełka, że nie ma. Na rewersie jest naklejka na niej, między krzaczkami jest napis Japan

Tomek

Wszystkie orginalne Jigamany mają oznakowanie Made in Japan na przodzie pudełka, obok otworu do zawieszania.

• 3 tygodnie później...

Cześć, z racji, że kończy mi się YGK Upgrade w rozmiarze 1,5 PE, a ostatni zakup nie bardzo wypalił (opisany tutaj trochę wcześniej) postanowiłem zakupić te samą plecionkę, ale w nowym opakowaniu. Niestety znowu przyszła grubsza prawie o połowę od mojej starej czyli mniej więcej taka jak poprzednia, śliska jak porządna 4-sploty czyli dużo gorzej. Pocieszeniem jest fakt, że ma dużą lepszą wytrzymałość na zrywanie. Wytrzymała między 9,3 a 9,5 kg w trzech próbach. Razem z nią przyszła YGK Super JIGMAN w rozmiarze PE 2. Tylko trochę grubsza od Upgrade, śliska jak trzeba. Trzy próby zerwania zamknęły się w przedziale od 9,7 do 10,3 kg. No i pozwoliłem sobie na próbę szorowania. Znowu JIGMAN wypadł rewelacyjnie, wytrzymał 22 przeciągnięcia, podczas gdy Upgrade 8. Kupowałem w tym samym sklepie, więc JIGMAN nie miał napisu Japan. Obie to raczej takie zaokrąglone tasiemki

Tomek

Edytowane przez kostom63
  • Like 2

• 9 miesięcy temu...

czy ktos moze polecic jakas niezłą plecionke z ali do multika - do przynet około 120 g  ( dopiero sie ucze wiec chyba wole cos grubszego )

z góry dziekuje

tytulem wstepu: testuje zwykle plecionki waga wedkarska na dlugosci okolo 2-4m z obu stron agrafki czasami zawiazane lacznikiem bezwezlowym, ale najczesciej palomarem po obu stronach.

podzielilem sobie swoje wyniki na 4 kategorie - ponizej 50% deklaracji z pudelka, 50-60%, 60-75%. 75% +

prawie nie mam grubych linekw kategorii 75+ (im linka mocniejsza na papierze tym bardziej sie rozjezdza z wynikiem faktycznym w moim tescie - to samo jak ultra cienkie, wszystkie linki 75%+ to linki 10-14lbs). Na dzien dzisiejszy ilosc linek testowanych to 30-40szt.

teraz do linek:

JOF 8 https://www.aliexpress.com/item/1005002901780249.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27424c4dicqzza

kupilem 300m 60lbs wytrzymuje na sucho 12 do 16kg w zaleznosci od wezla/dlugosci. Uzywam wersji multi kolor na razie krotko, ale nic nie daje powodow do zmartwien.

tsurinoya fast x9 (nie ma juz tej strony gdzie kupilem) mam wersje pe 5.0 opisana jako 29kg - wytrzymuje ponad 16kg. Uzywam jej do najciezszej szczupakowej wedki (uglystik 20-30lbs + multik piscifun alijoz 300 - rzuca spokojnie wszystkim co mam (obecnie najciezsza przyneta to bodaj replikant foxa 35cm cos kolo 450g)

PS kupilem tez ciensze linki tsurinoya 0.6 i 2.0 PE i obie wpadly do kategorii - ledwie ponad 50% z tego co na pudelku.

• Like 2

No właśnie weźcie porównajcie sobie jeszcze relację grubość-wyrtrzymałość. Co jakiś czas kupuję linki na testy - tak dla żartu - polecane tutaj między innymi. 0.06 okazała się tak pomiędzy japońskim PE 1.0 a 1.2. Ktoś pisał że mocna, no ja się nie dziwię.

• Like 4

https://pl.aliexpress.com/item/4000452699288.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.4d275c0fL9a0yV

Polecam taką plecionkę. Po kilku wędkowaniach naprawdę trzyma kolor(czerwona), a jej parametry są prawie zgodne z opisem. Ośmiofuntowa ma 3,5 kg wytrzymałości na łączniku bezwęzłowym.

Panowie za kilka Pln świadomie kupujecie "gówno" w złotym papierku

i akcepujecie fakt rombania was w du...pę bo jest tanio.

Do kąd to zamierza??

Do tego, ze przynajmniej nas penetruja za mniejsza kase. Wsrod najgorszych z linek jakie testowalem (pomijam rzetelnosc wyniku ze wzgledu np na wplyw dlugosci/rodzaj wezla- powtarzalnosc niejako daje wzgledne pojecie - to jak roznica pomiedzy dobrym "skupieniem" broni a dobrym "wyzerowaniem"). Wsrod najgorszych linek (wytrzymuja ponizej 50% deklaracji z pudelka) na 16 ogolem sa: 5 linek daiwy (conajmniej 3 jdm z ebaya z jp), 3 spiderwire, 1 stren i 1 tsurinoya i jeden "surecatch" reszta to corastrong, mikkade etc.

dopiero wsrod plecionek 20-15lbs i cienszych widac przewage linek drozszych.

Linki gdzie mi nie zalezy na stosunku srednicy do mocy (glownie na lowienie na morzu i na multiplikatorach) a za to na cenie linki (bo wchodzi "na raz" 200-400m) preferuje linki jak najtansze  - czy linka ma 0.4 czy 0.45mm i czy ma 10kg czy 12kg (realnie i tak przy okolo 7kg polamalbym wedke, a mlynek i tak bierze "badz ile" a do tego jego hamulec i tak maxuje sie na 6-8kg) nie ma znaczenia. Za to jak zestawow mam kilka to roznica miedzy 10e/300m a 30e/125m jest znaczaca...... Drogie linki kupuje tylko do krytycznych aplikacji (wyjazdy zagraniczne, spinning UL/L na ktory moge sie spodziewac ryby " o oczko wiekszej" niz sprzet by sugerowal.

ciekawostka wlasnie nawijalem spiderwire x4 na kolowrotek i pod naklejka znalazlem informacje, ze "wytrzymalosc" na opakowaniu jest miezona liniowo (bez wezla) i mozna sie spodziewac straty do 40% na wezle - no to biorac pod uwage, ze w moim tescie wezly sa najczesciej 2 to wszystkie linki powinny byc w "najgorszej" kategorii.

Edytowane przez gooral
  • Like 3

Panowie za kilka Pln świadomie kupujecie "gówno" w złotym papierku

i akcepujecie fakt rombania was w du...pę bo jest tanio.

Do kąd to zamierza???.

A skąd pochodzi większość artykułów wędkarskich w naszych sklepach? Znaczki na produktach to wyrób czy tylko dystrybucja? Jest tyle obiektywnych czynników które maja wpływ na żywotność sprzętu wędkarskiego - nie tylko plecionek, że na ten top sprzęt zwyczajnie nie warto wydawać kasy. A teorie, że przez kiepski sprzęt stracę rybę życia - zwyczajnie wkładam między bajki. Jak nie wyjmę ryby to i tak się nie dowiem, czy to była "ryba życia".  Plecionkę za 20 zł - myślisz, że ryba odróżni od takiej za 120?

Jeśli ktoś ma kasę i ją wydaje na najdroższe produkty - jego wola, jego sprawa, mi nic do tego. 

Ale opinia którą wyraziłeś zupełnie, ale to zupełnie mnie nie przekonuje. 

To nie sprzęt czyni wędkarzem doskonałym, ale właśnie cała reszta której za żadne pieniądze nie kupisz. 

• Like 2

Nie pięcie się tak używam też plecionek za ChRL. Jak kupuję 0.08 to ma mieć 0.08 nie 0.10 czy 0.12. I za to nie chcę płecić. Jak dla mjie może być produkawan nawet w d...pie.

Proste panowie.

Edytowane przez Szczepek2