Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj definitywnie zakończyłem łowienie na leydun x8, toż to masakra jakaś jest... 4splotowa jest więcej niż przyzwoita, a tutaj taki zonk... wcześniej pe0.6 zaczęła robić brody i strzelać po 4 miesiącach bardzo sporadycznego łowienia, a dzisiaj jeszcze mniej eksploatowana pe1.0 przy sporym wietrze na 10 rzutów, 2 brody i obie urwane w palcach.

Odradzam x8, szkoda nerwów, śmieszna cena nie równoważy rozczarowania.

Ha, a u mnie cały sezon #1 X8 lata na sandaczówce, zero problemów, cicha, mocna tak, że  zaczepy musze zrywać nawiniętą na grubą kurtkę, na przedramieniu. Nic a nic nie straciła na walorach użytkowych a jak nowa nawinięta była to podobnie jak X-plasma taka skrzypiąca na przelotkach.

Ta seledynowa.

Nie są to cztery miesiące, jak u kolegi, raczej dwa z hakiem używania, zobaczymy jak dalej.

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Kupował może ktoś z grona pletkę z alika

Spectra Extreme Braid 0,26mm 30lb (4 splotowa) ?

Ciekaw jestem ,czy jest przegrubiona i ogólnie coś o niej.

Mocno tania jest:

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:

19,99zł | SOLOKING żyłka wędkarska PE 300m/500m/1000M pleciona żyłka super mocna wielowłóknowa żyłka wędkarska pstrąg 10LB-80LB drut przynęty

https://a.aliexpress.com/_EINRJ7m

Hihi. Jak kupię to i sam przetestuję. Klamka , wędkarska waga elektroniczna i powoli ciągniemy. Niestety w plecionkach nie tylko moc się liczy. Niektóre się mechacą, płaczą, puchną itd. Niestety taki rzeczy wychodzą dopiero w czasie eksploatacji. Dlatego pytałem. Czasami ktoś już miał

• Like 2

Kupował może ktoś z grona pletkę z alika

Spectra Extreme Braid 0,26mm 30lb (4 splotowa) ?

Ciekaw jestem ,czy jest przegrubiona i ogólnie coś o niej.

Mocno tania jest:

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:

19,99zł | SOLOKING żyłka wędkarska PE 300m/500m/1000M pleciona żyłka super mocna wielowłóknowa żyłka wędkarska pstrąg 10LB-80LB drut przynęty

https://a.aliexpress.com/_EINRJ7m

Używam białej od 3 lat na Wiśle- średnio 100 wyjść na rok- ta sama szpula 300m, nic się z nią nie dzieje, nie strzępi się, nie robią się brody, cały czas mocna, nie hałasuje na przelotkach. 0,18 Ciut grubsza jak Siglon. Kupiłem kilka szpulek na zapas w choice po 9 zeta.

• Like 1

Ech biniu, biniu.... zastanawiam się ile razy palec w ogień trzeba włożyć, żeby się przekonać że parzy ?  Ty wiesz przecież, że szansa na to, że kupisz z Ali plecionkę, która nie będzie potężnie przegrubiona w stosunku do deklarowanych parametrów, jest praktycznie zerowa ?  Wiesz to przecież...  Dla uproszczenia pomijam fakt że mówienie o średnicach plecionek jest samo w sobie zagadnieniem  - co najmniej  - mocno kontrowersyjnym

• Like 2

Wiem, że średnica i plecionka to takie Yeti. No ale, trzeba mieć choć punkt orientacyjny. Że przegrubiona będzie bardzo, to też różnie bywa. Nawet jak będzie, to i tak pójdzie na multik( więc jakoś przeżyję). Kiedyś kupiłem pletkę do sumówki na aliku. Niby była 0,60. No i chyba była - była cieńsza niż Madcat 0.6 i tak samo mocna ( a nawet ciut bardziej ) niż ów Madcat. Tak , że może być różnie. Na cud nie liczę, ale 300m za dwie dychy??? Warto spróbować.

• Like 1

Cieniutkie plecionki z Ali pod okonia - kto poleci sprawdzone?

Moim skromnym zdaniem iedyne warte uwagi to angryfish agw9x, z tym że jak każda chińska z cienkich lekko przegrubione. Ja przez lata używałem 0,10mm 15lb. O ile parametr wytrzymałościowy jak najbardziej ok, to faktyczna grubość około 0,12-0,13mm. Mega trwałe i bdb plecionki.

To co pasuje doktorowi niekoniecznie będzie pasować Tomkowi ???? dlatego nie, nie są zarombiste. Jak dla mnie tylko przyzwoita plecionka na czyste i bez zaczepowe wody. Jeszcze gorzej jest gdy się taką na multiplikator nawinie. Wtedy brody są hmmm mało zabawne. Zaletą na pewno cena.

Edytowane przez S.N.

Są cieńsze, pisałem już w dedykowanym wątku.

https://jerkbait.pl/topic/80269-plecionki-z-chin/?p=3241711

https://jerkbait.pl/topic/80269-plecionki-z-chin/page-64#entry3244279

A co do Leyduna x8 to tak to wygląda, koledzy źle trafiali i mają wątpliwości, ja nie:

https://jerkbait.pl/topic/80269-plecionki-z-chin/?p=3248498

Edytowane przez strary