Skocz do zawartości

Plecionki z Chin

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

No to jak nie rozciągliwa to lepsza nawet od pleciony na rzekę. Bo na jezioro pleciona będzie ok.

teee albatros, bo ja nie rozumiem, tydzień wcześniej wklejasz linki i polecasz sprzęt i sprzedawcę jakiegoś a teraz pytasz jak się płaci ? chyba tą skodą mocno szarpał na światłach bo jakieś nieścisłości w zeznaniach się pojawiają .

• Like 1

[...]a jeśli chodzi o plecionki prosto od producenta,to jest tak ,że często jest zbyt duża rozbierżność jakościowa w różnych partiach,nawet jeśli towar jest identyczny i kupiony u jednego sprzedawcy.

To samo dotyczy plecionek firmowanych przez Robinsona, Dragona, a nawet Berkleya. Im tańsza tym latwiej o rozrzut jakości. Prosty przykład - trafiłem w sklepie na Robinsona Titan Braid. 30zł/100m. Wisi na haku 8 szpulek. Opisana jako 0,10. Gołym okiem widać różnice między szpulkami, jakby trzy partie. Wziąłem jedną na próbę, optycznie najciensza i najbardziej błyszcząca, śliska. Rewelacja. Po pół roku stwierdziłem że dokupię chocby na zapas. Zostały dwa rodzaje, tej najbardziej sliskiej nie było już. Następna szpulka straciła sporo na wytrzymałości po dwóch miesiącach. Zupełnie inne plecionki. Nawet szumią inaczej.

Drugi przykład, kontrowersyjna linka Berkley Nanofil. Dwoch kolegów kupiło w dwóch różnych sklepach. Obaj grubość tą samą. Obaj na początku walczyli z tematem węzła. Jeden zadowolony jak diabli przelatał półtorej sezonu pstrągowego bo krzakach, i kupił znowu. Drugi po dwóch miesiącach wywalił, a łowił w lepszych warunkach.

Sławek nie wiem tam gdzie kupuje nie ma Dragona,Jaksona,Mikado i itp.,to nie znaczy ze nie ma tych tańszych linek,są tanie Wake,S-G HD4,EZ czy wspomniany Nanofil (z opisem w LB a nie z kosmicznymi kilogramami) i z mojego doświadczenia nigdy nie zauważyłem, aby była jakaś rozbieżność technologiczna w kontakcie organoleptycznym...natomiast zawsze owe plecionki trafiały do kosza po 2-3 miesiącach ,bo po prostu były do dooopy.Złapałem się na tym i trwało to dość długo ,że wymieniam linki z częstotliwością jak bym łowił na nylon i sięgnąłem w końcu po inne (nie najdroższe) linki i przynajmniej teraz raz na sezon je wymieniam.

Tu dość trafnie opisujesz ,idziesz do sklepu i możesz na własne oczy wyłapać niuanse,przy zakupach online z Chrl ,przeważnie zawsze to totolotek,chociaż trafiają się malutkie manufakturki,które oferują towar niezmiennej jakości.

Ja tam dalej czekam na info która z chińskich linek X8 trzyma parametry nie zmiennie np: od koloru,bo już takie różnice są dyskwalifikujące.

Sławek nie wiem tam gdzie kupuje nie ma Dragona,Jaksona,Mikado i itp.,to nie znaczy ze nie ma tych tańszych linek,są tanie Wake,S-G HD4,EZ czy wspomniany

Nanofil (z opisem w LB a nie z kosmicznymi kilogramami) i z mojego doświadczenia nigdy nie zauważyłem, aby była jakaś rozbieżność technologiczna w kontakcie organoleptycznym...natomiast zawsze owe plecionki trafiały do kosza po 2-3 miesiącach ,bo po prostu były do dooopy.Złapałem się na tym i trwało to dość długo ,że wymieniam linki z częstotliwością jak bym łowił na nylon i sięgnąłem w końcu po inne (nie najdroższe) linki i przynajmniej teraz raz na sezon je wymieniam.

Tu dość trafnie opisujesz ,idziesz do sklepu i możesz na własne oczy wyłapać niuanse,przy zakupach online z Chrl ,przeważnie zawsze to totolotek,chociaż trafiają się malutkie manufakturki,które oferują towar niezmiennej jakości.

Ja tam dalej czekam na info która z chińskich linek X8 trzyma parametry nie zmiennie np: od koloru,bo już takie różnice są dyskwalifikujące.

8 Strands AGEPOCH Super Strong 500M 6-300LB Test Fluorescent Ocean Beach Fishing Line Red

http://s.aliexpress.com/Z3IfyMBf

(from AliExpress Android)

Rewelacyjna plecionka.tylko chinczyk zmienil ceny bo ja ja kupilem po8e za 500m. Wytrzymalosc 10lb i jest mega mocna

Sławek nie wiem tam gdzie kupuje nie ma Dragona,Jaksona,Mikado i itp.,to nie znaczy ze nie ma tych tańszych linek,są tanie Wake,S-G HD4,EZ czy wspomniany Nanofil (z opisem w LB a nie z kosmicznymi kilogramami) i z mojego doświadczenia nigdy nie zauważyłem, aby była jakaś rozbieżność technologiczna w kontakcie organoleptycznym...

I tu jest dorsz pogrzebany. Taki Spiderwire, nawet wypuszczając kijową EZ, dba o to żeby zawsze był to ten sam produkt. A polskie firmy mają gdzieś i kontrolę jakości i klienta, bo wszak CCC, a test zrobi opłacony "specjalista".

Po prostu kupujesz na innym, dużo bardziej dojrzałym rynku. Na marginesie, to wcale bym się nie zdziwił jakby na polskie sklepy trafiały odpady z kontroli nawet tych lepszych firm.

Kupując z Chin gram w lotka, ale mam szansę na dobry produkt w dobrej cenie. Kupując w sklepie w PL mam niemal gwarancję że albo kupię słaby towar, albo kosmicznie przepłace, albo dostanę podróbkę (PP).

A SG HD4 uchodzi wśród moich znajomych za przyzwoitego średniaka.

Nie wiem co dla Ciebie jest tą klasą wyżej i nie najdrożej, bo to przecież kompletnie subiektywne - jeden kolekcjonuje stelle, i kupuje po 3 na miesiąc, a inny stare woblery. Osobiście nie zapłacę za pletke wiecej niż jest wart kolowrotek na jaki ją nawinę. Jak się jeździ passatem, to nie na sportowych fuldach ;)

• Like 2

I to jest niestety nasza Polska rzeczywistość i trzeba się z tym pogodzić bo nie każdego stać mieć plecionki po 200, 300 zł za szpulunię. Nigdy nie dałem za plecionkę więcej jak 80 zł za 275 m. PP z USA i to na rzekę się nie nadaje. Zostawiłem sobie na jeziorowe wypady.

Ja w tym sezonie przeleciałem na KastKingu Mega 8, 15lb i o ile rwałem plecki w podobnej wytrzymałości typu PP czy spod znaku pająka, to z tej jestem bardzo zadowolony jedynie na przyszły sezon zejdę do 12 lb bo powinno w zupełności wystarczyć pod sandacze i aby nie rwało na karczach. Plećka bardzo gładka, cicha na przelotkach, wytrzymała,dalekie rzuty. Na tyle byłem zadowolony że zakupiłem sobie fluorocarbon ,  4lb pod okonia,  jeszcze nad wodę nie poszedł ale na sucho robi pozytywne wrażenie. 

post-55811-0-71528600-1479678373_thumb.jpg

post-55811-0-08100400-1479678680_thumb.jpg

• Like 2

Ja w tym sezonie przeleciałem na KastKingu Mega 8, 15lb i o ile rwałem plecki w podobnej wytrzymałości typu PP czy spod znaku pająka, to z tej jestem bardzo zadowolony jedynie na przyszły sezon zejdę do 12 lb bo powinno w zupełności wystarczyć pod sandacze i aby nie rwało na karczach. Plećka bardzo gładka, cicha na przelotkach, wytrzymała,dalekie rzuty. Na tyle byłem zadowolony że zakupiłem sobie fluorocarbon , 4lb pod okonia, jeszcze nad wodę nie poszedł ale na sucho robi pozytywne wrażenie.

Fluoro stosujesz jako linke glowna czy koncowy odcinek?

Ja mam już u siebie dzieki koledze @coma , kastkinga 10lb, opisany jako 0,09mm.

Porównanie na sucho do Robinson Titan 0,10:

- grubsza

- dużo bardziej okrągła

- miękka, lejąca

Miała być na pstrągi ale za gruba, pójdzie do uniwersalnego zestawu wiślanego bolkowo-sandaczowo-kleniowego (bo ja klenie lowie na wobki 7-10cm, takie zboczenie).

• Like 3

Też sobie patrzyłem na fluorocarbony ale nie wiem na ile to czysty carbon a na ile tylko żyłka pokryta. Tak jak na zdjęciu 100% fluorocarbon..coated. Troszkę się to wyklucza :)

No właśnie niby napisałem fluorocarbon, a i ja do końca nie jestem pewien czy to czysty fluoro, raczej żyłka pokryta fluorocarbonem , ale ... tak jak napisałem pozytywne wrażenia mało rozciągliwa, nie ma pamięci, i  "dość" mocna jak na 0,16...pod okonia jak znalazł...cena 20 zł za 275 m....

Jeżeli dość mocna jak na 0,16, to raczej nie czysty FC. Przecież fluorocarbon jest słabszy od nylonu, m.in. dlatego, że sztywniejszy.

Natomiast nylon pokryty FC to faktycznie mocne żyłki, przynajmniej te które znam.

Jak bedziesz miał możliwość to porównaj z Dragonem HM80. Jak na razie to najlepsza żyłka jaką miałem, a ten chiński produkt z opisu wyglada na coś w tym stylu.

..............................Jak bedziesz miał możliwość to porównaj z Dragonem HM80. Jak na razie to najlepsza żyłka jaką miałem..................

Hmmmm.....jakieś 3 lata temu kupiłem na próbę Dragona HM80, prawdopodobnie 0,20 mm, szpulka kosztowała około 25 zł. Sztywne toto było, przegrubione, niefajne. Mocne przy okazji, ale przy Trabucco tej samej opisowej średnicy wyglądało na przynajmniej 0,22 mm. Tyle pamiętam. Czy coś się zmieniło?

Edytowane przez cristovo

Nic ;) z tym, że:

- przegrubienie mam już opracowane, i jak chcę mieć 0,19 to biorę 0,16

- sztywności przesadnej nie stwierdzam, jest mało rozciągliwa i "pamiętliwa" zarazem, a to dobry zestaw cech

- Trabucco T-force 0,20 miałem, dziękuję, nigdy więcej. Słabe, mało trwałe, na trawie się przeciera, szmaci momentalnie, i slabsza niż HM80 0,16 czyli podobnej grubości realnie.

Testowałem swego czasu różne monofile, od budżetowych fiume i sraxon, przez dragony różne, po strofty, trabucco. Dla mnie osobiście HM80 to najlepszy wybór pod spina. Bo przyznaję że jako przypony do muchy, to trabucco competition bardzo mi odpowiada. Ale to trochę inny rodzaj pracy żyłki, i inne grubości.

Sam fakt złego opisu grubości jeszcze nie czyni złej żyłki. Kije mikado mają błędnie podane CW, ale są dobre w swojej cenie. Taka uroda rodzimych firm.

Do mnie dotarła po ok.3 tygodniach szpulka SeaKnight Nano 8lbs, ta:

https://pl.aliexpress.com/store/product/SeaKnight-NANO-Series-100M-Braided-Fishing-Lines-4-Strands-PE-Multifilament-Braid-Line-4LB-6LB-8LB/1317133_32751001823.html

Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Cienka, mocna, nieco "sztywna", coś jak PowerPro. Jak trochę potestuję to dam znać czy daje radę w boju.

Do mnie po czterech. tyg. KastKing czterosplotowy 0,09 mm, 10 LB, 300 m, kolor zielony. Cena 28 zł.

https://pl.aliexpress.com/store/product/Great-Discount-Superpower-300m-12LB-80LB-Braided-Fishing-Line-PE-Strong-Multifilament-Fishing-Line-Carp-Fishing/131092_2038690505.html

Zamówiłem do ciężkiej okoniówki do 16 gr, ale nie bardzo współgra, jest za gruba, szczególnie to czuć przy tym wietrze jak teraz, jak zawieje i zrobi balon to kij nagina. Co jeszcze, w dotyku miękka, na przelotkach szorstka, jak tanie plecionki, przy czym ta jest zaje tania. Popróbuje jeszcze przy okoniówce, jak nie to pójdzie do kleniówki. Gdyby ktoś miał z KastKinga rozmiar 8 LB proszę o wpis. 

post-46126-0-11532700-1480322531_thumb.jpg

Dzisiaj  po 3,5 tygodnia  dotarł Kastking 300m ,15lb,0.14mm .Kolor niebieski splot wyraźny linka na oko cieńsza od 15lb PP i bardziej miękka . Raczej w tym sezonie już jej nie przetestuję nad wodą .Jak za 4.30E to raczej nie ma się do czego przyczepić.