Skocz do zawartości

Pracownia Dragon - Design Fishing

Taps

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba takiego tematu nie ma.

Jest to pracownia Dragona.Nie wiem ile czasu istnieje,wiem  że w 2001 roku już była.Wtedy robiono tam wędki na własne potrzeby.

Ja trafiłem tam na jakiś czas do pracy zwabionym "robotą połączoną z pasją" W 2001 roku zacząłem pracować w Dragonie,czyli w firmie Design Fishing wykonując wędki.Nie na stanowisku " rod boulder" ,a na stanowisku "zbrojmistrz wędzisk" :-)

"Fachu" uczył mnie Grzegorz Zielazny, osoba związana z wędkarstwem, pstrągami,lipieniami z Brdą, z rzekami Borów Tucholskich sporo wcześniej zanim ja zacząłem łowić ryby.A mi już zeszło 25 lat z haczykiem.

W pracowni powstawały pierwsze wędki z serii HM 62.Senso Trout,Perch i Zander. Jerkówki dwu i jednoczęściowe, sztywne kije.Ja myślałem ,że to patyki do przesuwania firanek :-)

Spinningi zbrojone na przelotkach Pacyfic Bay,Fuji,uchwytach Fuji,Struble a nawet swoich autorskich wykonywanych w Polsce.(pierwsze wędki Black Hunter)

Były muchówki Dry Fly,Streamer,Wet Fly..Potem 3 i 4 częściowe travele.

Na HM 62 łowiła muchowa kadra Polski.(Ja mam taki kij do dzisiaj)

Po serii HM 62 pojawiła się seria HM 80(kolor grafitowy matowy).Wędki szybkie,nawet bardzo szybkie.Pojawiła sie moda na takie "szpryce" ja mam tylko Black Huntera 2,90 z tej serii,podobno jednej najbardziej popularnej.Łowiła,teraz czeka sobie w honorowym miejscu w pośród kilkunastoma innymi wędkami.Black Hunter jest dla mnie na srebrniaka lub na Wisłę.Każda wędka była numerowana,moja ma nr 36 lub 37,czyli jedna z pierwszych,a wiem,że było ich ponad 200szt.

Następnie pojawiła się seria HM 69 (kolor zielony)(3 travele HM 62 też były zielone 2,15 2,45 i 2,75m)

Zarówno w 80 jak i 69 używano przelotek Fuji Alconite,do Głowatek i Salmonów Pacyfic Bay i Fuji.

W serii HM nie było oszczędności, miały być najlepsze komponenty,to miała być wizytówka firmy.Czytałem wtedy o wędkach Dragona na forum,kilka osób określało je jako "chrust" nie wiedząc pewnie co się z niego składa. Ja przemilczałem to wtedy, bo nie byłem obiektywny,byłem przez kilka lat pracownikiem Dragona,uzbroiłem w przelotki,przelakierowałem i przygotowałem do sprzedaży około 2500 wędek.

Powstał niedawno film promujący pracownię,wędki z tej pracowni.Ten Pan na filmie to Grzegorz Zielazny,facet skromny,niepozorny może,ale z potworną wiedzą dotyczącą budowy wędek.

• Like 23

No w końcu.. Marketingowa legenda wychodzi na powierzchnię.. :)

Optymizm jak widzę jest nieśmiertelny ;). Niestety marketingowa legenda jest tak głęboko zakopana

w mule, że nie sądzę aby mi było dane,nawet po latach dowiedzieć się, kim tak naprawdę są rodzice

mojego Golden Rivera HM-80.

A szkoda, bo ten bastard był bardzo udanym kijkiem.

"Spinningi zbrojone na przelotkach Pacyfic Bay,Fuji,uchwytach Fuji,Struble a nawet swoich autorskich wykonywanych w Polsce.(pierwsze wędki Black Hunter)"

Kiedyś mówiło sie, spining zbrojony na takim albo takim blanku.

Design zawsze byl liderem.

Zbroil na przelotkach ;)

A tak na poważnie : nie można było wiedzieć na jakich blankach, to chrust.

Nie potrzeba używać cudzysłowu.

Pozdrawiam

• Like 4

A ja bym z chęcią dowiedział sie co nieco o serii HM69, jakie to blanki, jaki moduł, jaki materiał.

Ogólnie zawsze uważałem, ze Dragon to radzi dobra firma, zwłaszcza w seriach tańszych Millenium, ciut wyższych Team Dragon, Fishmaker czy jeszcze wyższych np HM69.

Uważam natomiast, ze HM-X jest mega przegięty cenowo, jak na ta firmę.

Blanki blankami ale co do wykonania serii HM raczej  przyczepić się nie można,korek mają lepszy niż nie w jednej pracowni a na pewno lepszy niż w St.Croix!kije są wykonane bardzo dokładnie!

Edytowane przez Raffaello

Michał - nie daj się.. :)

Niejeden raz przejechałem się po czerwonym smoku. Taki już los firmy wykreowanej na wszechstronnie przodującego lidera, dyktatora prawie, na koszmarnie powykręcanym polskim rynku. Stąd wynikała chyba wielokroć mało zrozumiała taktyka wizerunkowa, najczęściej mocno przegięta, czasem miało się wrażenie że próbują być  pępkiem świata.

Tak prawdę powiedziawszy niespecjalnie się odróżnili od reszty naszych rynkowych rekinów, choć dla Dragona świetni ludzie pracowali..      

• Like 2

Wygląda na to, że można, a do tej pory kojarzyła mi się ta pracownia tylko z produkcją wędek HM. :)

Z tego co mi wiadomo przed HM-ami pracownie robiła wędki na własne potrzeby,czyli Team itd.Poza HM 62,69,80 hm-X czy innymi robione były wędki RST M5 (były w ofercie/katalogu Dragona)

ale przewijały się tam Sage,Wistony,Lamiglasy,Batsony,Pacyfic bay,Gatii,RST,St.Croix i inne chrusty.

Ja sobie przerobiłem wędki,skrobałem do gołego grafitu Garbolino,Balzery,Ron Thomson,TD,i HMy i robiłem wg moich potrzeb. Trzeba troszkę znać sie na rzeczy,by zobaczyć jak można zepsuć dobry blank a także z wybitnie złej wędki zrobić fajny kij. Mam dwie świetne wędki: Jerkówkę z górnej części karpiówki,druga to travel 3 częściowy z marki Thomson(nie wiem co to?) w sklepie 80zł w detalu.Wsadziłem Alconite plus SIC,uchwyt drewno Pacyfic,korek...prawie bez porów(nie ma takich w seryjnych wędkach) skąd Design je miał nie mam pojęcia,wiem,że czekał zawsze na dostawę prawie rok.A to co przychodziło to można nazwać jednym słowem "petarda"

A travelek jest moim podstawowym kijem na ciurki pstrągowe.

Edytowane przez Taps
  • Like 1

Wędka na blanku muchowym 2,55m (HM 62)

post-45930-0-80666100-1475952275_thumb.jpg

post-45930-0-40979400-1475952441_thumb.jpg

jerkówka z karpiówki HM 62 P.Lorenc edycja

post-45930-0-25454700-1475952471_thumb.jpg

HM 62 (jedyna taka)

post-45930-0-52461300-1475952564_thumb.jpg

post-45930-0-78552900-1475952596_thumb.jpg

Ron Thomson travel 2,07m

post-45930-0-89888600-1475952643_thumb.jpg

Jeszcze jest "Wędka na pstrągi" i Wędka na klenie"   "Micro jerk"  Trout HM 62 2,55m, Jerk 2 m  Bez foto :-)

Edytowane przez Taps
  • Like 7

To może jeszcze dla odprężenia i zaspokojenia powszechnej ciekawości, oraz ze wszech miar uzasadnionej kryptoreklamy, uchyl nam tutaj rąbka wieloletniej tajemnicy i wyjaw dla kogo jeszcze produkuje/produkował blanki niemniej tajemniczy dostawca Dragona ?

Bez podawania kraju pochodzenia, ani nazwy..oczywiście... :)

• Like 4

To może jeszcze dla odprężenia i zaspokojenia powszechnej ciekawości, oraz ze wszech miar uzasadnionej kryptoreklamy, uchyl nam tutaj rąbka wieloletniej tajemnicy i wyjaw dla kogo jeszcze produkuje/produkował blanki niemniej tajemniczy dostawca Dragona ?

A dlaczego mnie się o to pytasz? Zaproś do dyskusji kogoś z Dragona,tam są odpowiednie osoby od marketingu,również sie udzielają w internecie.

Ja tam byłem zwykłym,szarym pracownikiem od roboty.

A o co wam chodzi z tym producentem blanków? Oczywiste jest to,że każda firma na swoje tajemnice.Czy Lamiglas,St.Croix,Winston,Sage  podaje gdzie je robi?

Nie sądzę.

Kiedyś już pisałem o jakości blanków,grubości ścianek i ich równości w wedkach HM 80.Takie były tylko w Winstonach i RST. Poszukajcie.

Kiedyś też pisałem o zamiance,czyli uzbrojeniu Winston Borona 2 z HM 69 Wet Fly,co fachura się nie połapał i zapatrzył sie w logo znanej uznanej marki i był świecie przekonany, że łowi nie "chrustem" :-))) Też sobie poszukajcie.

Utworzyłem wątek by pokazać film promujący pracownie. Jak ktoś chce więcej informacji proponuję zaprosić kogoś z Dragona do dyskusji.Ja z tą firmą nie mam nic wspólnego od 10 lat,ale jak ktoś "pożywia" się tylko hejtem,to proponuję siedzieć cicho,bo to źle o nim świadczy.

• Like 2

A dlaczego mnie się o to pytasz? Zaproś do dyskusji kogoś z Dragona,tam są odpowiednie osoby od marketingu,również sie udzielają w internecie.

Ja tam byłem zwykłym,szarym pracownikiem od roboty.

A o co wam chodzi z tym producentem blanków? Oczywiste jest to,że każda firma na swoje tajemnice.Czy Lamiglas,St.Croix,Winston,Sage  podaje gdzie je robi?

Nie sądzę.

Kiedyś już pisałem o jakości blanków,grubości ścianek i ich równości w wedkach HM 80.Takie były tylko w Winstonach i RST. Poszukajcie.

Kiedyś też pisałem o zamiance,czyli uzbrojeniu Winston Borona 2 z HM 69 Wet Fly,co fachura się nie połapał i zapatrzył sie w logo znanej uznanej marki i był świecie przekonany, że łowi nie "chrustem" :-))) Też sobie poszukajcie.

Utworzyłem wątek by pokazać film promujący pracownie. Jak ktoś chce więcej informacji proponuję zaprosić kogoś z Dragona do dyskusji.Ja z tą firmą nie mam nic wspólnego od 10 lat,ale jak ktoś "pożywia" się tylko hejtem,to proponuję siedzieć cicho,bo to źle o nim świadczy.

Żebyś tylko nie odebrał tego jako atak na Ciebie, firme Dragon czy kogokolwiek innego. 

Film widziałem, już z jakiś czas temu, spodobał mi sie, nawet bardzo, co do samej firmy dragon - ot zna potrzeby Polskich wedkarzy inwestuje w marketing bardziej niz inni i ma z tego profit. 

Co do samym HM i okreslaniem tego jako " chrust" - ale wybacz, gdzie firma która nie ma renomy takiej jak winstona, sage  ( bo lamiglas i st.croix buduja kije u siebie przecież), robi hand made sprzedaje za 1000+ i krzyczy że to najlepsze kije na ziemi a ja idąc do pracowani za średni blank z srednimi komponetami płace taką samą cene to coś nie hallo. Firma dragon była zapraszana nie raz aby wyjaśnić pochodzenie blanków w seri HM - nikt nigdy tego nie zrobił, wystarczyło by przecież napisać żę tam gdzie pheniksy powstają i wystarczyło by. A jak nie wiadomo gdzie to robione - no to chrust :) 

W tych czasach nawet Megabass i inne japońskie firmy piszą o produkcji w chinach - ale przecież to żle by wyglądało przy Jak to Sławek napisał wszechstronnie przodującego lidera. 

Ale wracając do kijów - fakt są wykonane pięknie i ze smakiem, podoba mi sie takie "zwykłe" wykończenie :) 

• Like 1

Żebyś tylko nie odebrał tego jako atak na Ciebie, firme Dragon czy kogokolwiek innego. 

Film widziałem, już z jakiś czas temu, spodobał mi sie, nawet bardzo, co do samej firmy dragon - ot zna potrzeby Polskich wedkarzy inwestuje w marketing bardziej niz inni i ma z tego profit. 

Co do samym HM i okreslaniem tego jako " chrust" - ale wybacz, gdzie firma która nie ma renomy takiej jak winstona, sage  ( bo lamiglas i st.croix buduja kije u siebie przecież), robi hand made sprzedaje za 1000+ i krzyczy że to najlepsze kije na ziemi a ja idąc do pracowani za średni blank z srednimi komponetami płace taką samą cene to coś nie hallo. Firma dragon była zapraszana nie raz aby wyjaśnić pochodzenie blanków w seri HM - nikt nigdy tego nie zrobił, wystarczyło by przecież napisać żę tam gdzie pheniksy powstają i wystarczyło by. A jak nie wiadomo gdzie to robione - no to chrust :) 

W tych czasach nawet Megabass i inne japońskie firmy piszą o produkcji w chinach - ale przecież to żle by wyglądało przy Jak to Sławek napisał wszechstronnie przodującego lidera. 

Ale wracając do kijów - fakt są wykonane pięknie i ze smakiem, podoba mi sie takie "zwykłe" wykończenie :)

cyt.robi hand made sprzedaje za 1000+ i krzyczy że to najlepsze kije na ziemi a ja idąc do pracowani za średni blank z srednimi komponetami płace taką samą cene to coś nie hallo.

Tak, nie halo,ale nie halo Dragon ,czy pracownia ? Dragon nie robi zakupów przelotek,uchwytów,korków do kilkunastu wędek.Nie robi ich u Matuszewskiego,czy w Mudhole,robi je zupełnie gdzie indziej,tam gdzie ma dobrą cenę.

Dragon nie robi 1-2 wędki dziennie.Ja potrafię przelakierować na gotowo do 20szt dziennie.Kto tak potrafi ? Dragon ma profesjonalną pracownie,to nie jest zbrojownia u Zbyszka na strychu,gdzie Zbyszek się rozwodzi czy korek dać taki,czy porobić paseczki z korkogumy,czy HKS ma być złoty,czarny czy może z muchowej przelotki...

Tu robota była dobrze zorganizowana.Ja też potrafiłem sobie ją poukładać,przygotować nie lakier,a lakiery tak by było dobrze i szybko.Jak ktoś ma doświadczenie w lakierowaniu,ten wie że są różne i różne konsystencje.Nie jeden do wszystkiego.

Nie będę opisywał szczegółów,bo to są cenne informacje,ciężko wypracowane.

cyt.dragon była zapraszana nie raz aby wyjaśnić pochodzenie blanków w seri HM - nikt nigdy tego nie zrobił, wystarczyło by przecież napisać żę tam gdzie pheniksy powstają i wystarczyło by. 

Dragon w katalogu sprzed lat podawał jaki materiał jest wykorzystywany i jakie firmy tam zamawiają blanki. jak ciebie to interesuje to szukaj w archiwach.

cyt. A jak nie wiadomo gdzie to robione - no to chrust 

Aby nazwać coś chrust,to trzeba go znać.Dla mnie chrust to Batson,Pacyfic Bay,Gatti(wyjątkowe gówno),wielu nowych obecnych w Polsce marek nie znam,więc sie nie wypowiadam.

Edytowane przez Taps
  • Like 4

Slawku, znajac marketing spod smoczego znaku, gdyby te blanki byly czymkolwiek wartym uwagi, to marketing tej firmy nie omieszkalby wykorzytac tego w marterialach reklamowych.

Siedzieli i siedza cicho ? 

No to sami wiecie co to znaczy . 

Sprawa prosta jak 2x2.

Pozdrawiam i milego giecia !

• Like 1

Slawku, znajac marketing spod smoczego znaku, gdyby te blanki byly czymkolwiek wartym uwagi, to marketing tej firmy nie omieszkalby wykorzytac tego w marterialach reklamowych.

Siedzieli i siedza cicho ? 

No to sami wiecie co to znaczy . 

Sprawa prosta jak 2x2.

Pozdrawiam i milego giecia !

A może Winston albo Sage kazał im siedzieć cicho... ?    :D 

• Like 1