MarekSzulc Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Witam.Wczoraj otrzymałem kijka 275 - 7-30 gr - dzisiaj może porzucam nim w ogrodzie aby zobaczyć jakim zakresem przynęt dobrze się rzuca. Wstępnie mogę powiedzieć, że wykonanie perfekcyjne, bardzo smukły, piękny, lakierowany blank, odległość od środka stopki kołowrotka do końca dolnika - 36 cm - czyli dla mnie idealnie.Miałem w rękach kijki znajomych z topowych polskich pracowni - i muszę powiedzieć że ten kijek ma wykonanie na pewno nie gorsze od tamtych, powiedziałbym nawet że ..... (no ale może przemilczę to bo zaraz zwalą się na mnie gromy z nieba, od tych co uważają, że super wykonane kijki są tylko z pracowni i to na blankach hamerykańskich). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Dobra Twoja Marku????Musisz sobie pewnie zdawać sprawę że tak samo jak Tobie ta wędka się podoba i leży w ręce tak samo innym może się równie dobrze nie podobać i nie leżeć. Ci drudzy zamówią sobie kijek pod siebie w pracowni???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekSzulc Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 (edytowane) Saitt - a co cię tak boli ?!?Jak chcesz to sobie chwal wędki w wątkach pracowni w których sobie robiłeś !Ja piszę w wątku o wędkach Dragona z ich pracowni - po to aby inne osoby zainteresowane tymi kijkami coś tam się o nich dowiedziały - a nie wysłuchiwały podniecania się wędkami z pracowni - bo jak ktoś będzie taką chciał to może będzie szukał w innych wątkach.Tak po za tym nie pisałem tylko że wędka mi leży - tylko mam porównanie dokładności wykonania z innymi pracowniami - Topowymi pracowniami - i Dragon tutaj zrobił to perfekcyjnie !"Ci drudzy zamówią sobie kijek pod siebie w pracowni" - obserwując OLX, Allegro itp - często widać jak te kijki są robione "pod siebie" - że nówki i prawie nówki są wystawiane na sprzedaż.A ten akurat kijek Dragona jest jakby zrobiony pode mnie - bo jedynie jeśli miałbym z czymś kombinować to może inna kolorystyka korka.Wędka z pracowni to taka moda i jakby lekarstwo na wszystkie kompleksy.Chciałbym to bym zrobił w pracowni - ale po co jak porzucałem już tym kijkiem i odpowiada mi pod każdym względem ! Mam robić tylko po to żeby błysnąć nad wodą przed takimi jak ty że mam kijka z pracowni ?!?Prócz kijków z topowych pracowni widziałem sporo z mniej znanych - i przez to kiedyś zraziłem się do robienia w pracowni - bo wędki robione w Chinach i kosztujące po 300 zł lepiej były wykonane niż te z pracowni - wiadomo tutaj dochodzi kwestia blanku i komponentów. Edytowane 17 Marca 2022 przez MarekSzulc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 (edytowane) Heh nigdzie nie napisałem że mnie coś boli, musiało Ci sie coś pomylic????Napisałem tylko ze fajnie ze Ci się podoba i żebyś miał świadomość że nie wszystkim musi się podobać tak jak Tobie.Każdy ma prawo wyboru, przynajmniej jeszcze ma takie prawo i tego się trzymajmy???? Edytowane 17 Marca 2022 przez saitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Jeśli wędka leży badz nie to tutaj może to być nawet jaxon.Co do samego wykonania to do dragona z wyższej półki hm niemam absolutnie nic do zarzucenia czy kiepskie wykończenie detali.Tutaj raczej w kwestii komponentówe użytych np przelotek jest może i słabo bo spora częścią alconity ale swoją rolę spełniają.Miałem kilka dragonów i teraz wzoruje się na rekojesci właśnie z niego,lezała jak żadna inna.A wiemy że ceny komponentów top nie są wcale tanie i tutaj każda marka czy pracownia niezrobi kija że grosze.Jesli ktoś wie czego chce to dragon też jest dla niego ten najlepszy.Bo ile wędek z pracowni się tutaj przewala to szok ,oczywiście powody są różne.Napewno nienegował bym ani pracowni ani dragonów itp bo ile ludzi tyle gustów i potrzeb.Ja bardzo lubię dragona i nieczuje się z tym gorzej.Jak dotąd najlepsza wedke dla mnie wykonał kiedyś w seri dragon pod pstragi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelxx Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Właśnie jeśli chodzi o komponenty to wiadomo ze różnią się jakością - ale niekoniecznie „najdroższe i najlżejsze” są do danego blanku najlepszym rozwiązaniem.Jakiś czas temu rozmawiałem z panem Krzysztofem z FA i on - akurat nie polecał do blanku SLS którym byłem zainteresowany Torzitow - w które praktycznie zbroi większość.Mialem też w końcu oglądną SLSa i na razie zrezygnowałem z niego i chyba też zamówię na próbę Dragona - jak nie podpasuje to odeślę i znów pozostanie szukanie blanku - którego szukam już sporo czasu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 A o jakim kijku mowa który był taki dobry?Ktoś dobrze gada uzbroić dragona od podstaw i cena też wyjdzie rozsądna jeśli fantazja nieponiesie.Bo sporo fajnych blanków w ofercie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelxx Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Zamówiłem tego kijka i już odesłałem.Wykonanie super, blank bardzo smukły, dobra długość rękojeści jednak:- uchwyt TVS nie dla mnie - może w krótkich kijkach się sprawdza - mi przeszkadzało jego trzymanie - kijek na prawdę super czuły - jednak … ładuje się baardzo słabo - nie byl to kijek który „rzuca sam” - nawet 20 gr bezsterowiec … rewelacyjnie nie leciał, a jego cw 7-30 gr - woblerki 9-10 gr też bardzo słabo latały. Może po prostu nie umię rzucać woblerami dosyć tak sztywnym kijem Albo może jakbym wybrał wersje 5-25 lepiej by ladowala takie przynęty. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 No i tutaj akurat niestety dragon opisuje bardzo czasem z czapy cw wedzisk ,ale to nie reguła.Ale sporo osób to potwierdza i ja zreszta też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelxx Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 No właśnie do takich przynęt mi doradzano 7-30 ale ja osobiście stwierdzam że to było złe doradzanie Wiec wraca temat SLS i tam tez będę miał podobny problem 9015 czy 9020. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 To tutaj odpowiedź szybko znajdziesz u Krzyśka fisching art.Lub ktoś podpowie kto użytkuje ale info powinno być szybkie lub w innym poście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzpo91 Opublikowano 12 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 (edytowane) WitamPosiadam dragona HM62X 213 18-35 w dwóch częściach. Jak dla mnie kij idealny! Mam taką chorobę, że często zmieniam wedki i kołowrotki. Przerobiłem st.croix i różne wedki na blankach CD, batson, mhx i inne z wielu pracowni i ten tytułowy kij zrobił na mnie turbo mega wrażenie. Waga kija 108 gramów także mega lekki. Zestawiony z daiwa certate 3000 idealnie leży w ręku i po trzech dniach łowienia po 6-7 godzin nie męczy ręki i łowi się miodzio. Używam go pod szczupaki stosując gumy 12-15 cm na lekkich głowkach obławiając zatoki do 4 metrów a także głębokie miejsca z gumami 12 14 cm na głowkach 10-16 gramów. Pod rybami 65+ pięknie się gnie w parabole tak jak lubię, ale jest bardzo szybki. Zero spadów. Zabrałem go ze sobą do Szczecina na bulwary pod sandacze i tam też się świetnie sprawował z gumami 10-12 cm na głowkach 14-25 gramów. Wszytkie sandacze przebite prawidłowo. Szczerze polecam. Znalazłem moj ideał po wielu latach jest to moja pierwsza taka recenzja i nie ostania bo jeszcze zamawiam dragona HM62X 7-21 Może komuś się przyda taka informacja.Z góry sory za błędy - piszę to na telefonie przy drinku na tarasie przy moim jeziorku pozdrawiam Edytowane 12 Listopada 2022 przez grzegorzpo91 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzpo91 Opublikowano 12 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 PS. Wędeczka wykonana perfekcyjnie! Miałem trochę wędzisk z st.croix'a i nie zachwycały mnie tak jak ten dragon HM62X. Naprawdę sztos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki1983 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) WitamPosiadam dragona HM62X 213 18-35 w dwóch częściach. Jak dla mnie kij idealny! Mam taką chorobę, że często zmieniam wedki i kołowrotki. Przerobiłem st.croix i różne wedki na blankach CD, batson, mhx i inne z wielu pracowni i ten tytułowy kij zrobił na mnie turbo mega wrażenie. Waga kija 108 gramów także mega lekki. Zestawiony z daiwa certate 3000 idealnie leży w ręku i po trzech dniach łowienia po 6-7 godzin nie męczy ręki i łowi się miodzio. Używam go pod szczupaki stosując gumy 12-15 cm na lekkich głowkach obławiając zatoki do 4 metrów a także głębokie miejsca z gumami 12 14 cm na głowkach 10-16 gramów. Pod rybami 65+ pięknie się gnie w parabole tak jak lubię, ale jest bardzo szybki. Zero spadów. Zabrałem go ze sobą do Szczecina na bulwary pod sandacze i tam też się świetnie sprawował z gumami 10-12 cm na głowkach 14-25 gramów. Wszytkie sandacze przebite prawidłowo. Szczerze polecam. Znalazłem moj ideał po wielu latach jest to moja pierwsza taka recenzja i nie ostania bo jeszcze zamawiam dragona HM62X 7-21 Może komuś się przyda taka informacja.Z góry sory za błędy - piszę to na telefonie przy drinku na tarasie przy moim jeziorku pozdrawiam Dzięki za wpis. Szukam czegoś mocniejszego na sandacza z łódki na główkach około 25/30gr+4"Keitech. Chciałbym go również używać na wspomniane bulwarowe sandacze,ale pod drop shota,najczęściej 30/35gr ale i 40gr niekiedy potrzeba uwiesić. Pytanie moje jest takie,czy przy tych 40gr ten kijek bedzie miał jeszcze na tyle mocy żeby skutecznie wciąć zandera? Gdybyś był uprzejmy zmierzyć i podać długość od stopki kołowrotka do końca dolnika,i średnicę wewnętrzną pierwszych kilku przelotek licząc od szczytu,byłbym wdzięczny. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Marecki1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Katalog Dragona - 10szt przelotek ,pierwsza 25 ,tunel-szczyt 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki1983 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Katalog Dragona - 10szt przelotek ,pierwsza 25 ,tunel-szczyt 5Dwa katalogi w domu leżą Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Szukam wędki głównie do woblerów typu twich/ jerk 10-20g czy ta wędka hm62x 1.98 7-21g nada się do tego typu przynnęt i prowadzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 http://jerkbait.pl/topic/60094-spinningi-dragon/?p=3094241Szukam wędki głównie do woblerów typu twich/ jerk 10-20g czy ta wędka hm62x 1.98 7-21g nada się do tego typu przynnęt i prowadzenia?Pisałem w innym wątku może się przydahttp://jerkbait.pl/topic/60094-spinningi-dragon/?p=3094241Obok starej szkockiej Daiwy Samurai S 3-15 ten kijek do 25 jest moim ulubionym. Wykonanie, przewodzenie impulsów i generalnie wygląd bardzo mi leży. Kupowałem dawno nie do końca będąc świadomym jakiego wyboru dokonuje ale szczęśliwie się zaprzyjaźniliśmy. Jezeli chodzi o woblery to jest wędka stworzona do nich żebyś wiedział co się z nim dzieje. Na żyłce było bardzo dobrze a na plecionce jest jeszcze lepiej. PS. Powiem szczerze właśnie jestem po lekturze całego wątku i wniosek jaki mi się nasuwa to z tymi wędkami to jest tak jak ze sprzętem Hi-Fi jedni słuchają sprzętu audio inni muzyki - ja wolę muzykę i oczywiście pozdrawiam wszystkich i tych co rozkładają budowę swojego wędziska na pojedyncze włókna węglowe i tych co maja to gdzieś :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Panowie czy ktos z Was kupował blanki tu: Blanki do zbrojenia (sklepwedkarski.pl) ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Tak sobie zacząłem czytać ten wątek od początku i smiać mi się chce jak różnej maści fachowcy wypowiadają się od blankach/kijach Dragona twierdząc, że to chrust.Nie wiem dlaczego tak wiele osób, wydawałoby się doświadczonych w wędkarstwie ma taką awersję do czegoś co jest opatrzone logiem polskiej marki. Sam posiadam w tym momencie 3 kije z serii HM80, dwa z serii HM69 oraz jeden kij z serii HM72 i uważam, że są to topowe kije.Ubolewam trochę, że obecna oferta wędek HM jest dość uboga bo z chęcią bym uzupełnił to co posiadam o 2-3 wędki z charakterystyką jakiej w swoim zbiorze nie posiadam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 (edytowane) Tak sobie zacząłem czytać ten wątek od początku i smiać mi się chce jak różnej maści fachowcy wypowiadają się od blankach/kijach Dragona twierdząc, że to chrust.Nie wiem dlaczego tak wiele osób, wydawałoby się doświadczonych w wędkarstwie ma taką awersję do czegoś co jest opatrzone logiem polskiej marki. Nie przesadzałbym z tą rzekomą "awersją do czegoś co jest opatrzone logiem polskiej marki".Taki np. Fishing Art cieszy się poważaniem, również na tym forum.Krajowe pracownie rodbuildingowe też chyba nie narzekają. Edytowane 28 Grudnia 2023 przez Krzysiek Rogalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Tak sobie zacząłem czytać ten wątek od początku i smiać mi się chce jak różnej maści fachowcy wypowiadają się od blankach/kijach Dragona twierdząc, że to chrust.Nie wiem dlaczego tak wiele osób, wydawałoby się doświadczonych w wędkarstwie ma taką awersję do czegoś co jest opatrzone logiem polskiej marki. Wg mnie właśnie blanki jakich używają np. w HM bywają bardzo fajne, czego nie można niestety powiedzieć o dbałości o detale takie jak wykonanie omotek, wykończenie korka, zastosowanie w topowej serii przelotek Alconite..Tego ostatniego osobiście nie mogę pojac. Dostajesz meega wypasioną i drogą tube do HM'a a żałują grosza na choćby SiC slim ???? chyba nie tędy droga w 'topowej serii'.. chyba że 'top' ma wynikać z samej nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Używam HM80 Electra dream na klenie.Dla mnie kij zajebiaszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 No niestety na przelotkach oszczedzaja ale kijki mega mi pasuja i fajnie leza w rece.River runner ktory uzytkowalem pozbyłem i sumienie niemiało spokoju zakupilem drugi ale przrlotki dostanie nowe.Dla mnie swietny kijek pod pstragi do twardych przynet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Nie czepiał bym się przelotek, Alconity Fuji to bardzo dobre przelotki, pierścienie są gładkie i wystarczjaco twarde. Mam trzydziestoletnie wędki, używane intensywnie na Wiśle czyli w wodzie z dużą ilością cząstek ilastych, które działają jak papier ścierny. Ringi w przelotkach oglądane przez lupę nie mają śladów zużycia. Co do blanków HM, to zależy od wersji i modelu, niektóre są rewelacyjne inne przeciętne. Seria HM 72 była moim zdaniem najgorsza. Samo wykonanie przez pracownie Dragona na najwyższym poziomie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi