Adrian Tałocha Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Kija kupiłem Echo DH 6126, fajnie że podasz mi optymalne głowice, będzie to pomocne ale nadal nie będę wiedział dlaczego te przy tym kiju są lepsze od innych.Chodziło mi o to że oprócz tabeli na stronie producenta, będą mogli się wypowiedzieć jego użytkownicy. Chcesz tym łowić polskie trocie, czy sprzęt pod coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Wędkę kupiłem żeby spróbować łowić na DH. Jak mi się spodoba to się rozwinę w tym temacie, jak nie to raz w roku użyje. Kij raczej do zabawy z boleniami, szczupakami, może glowacice spróbuję skusić no i na pewno trotki. Więc raczej będzie mi potrzebne scandi i skagit. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.c-and-f.co.jp/ECHO/speylinechart/img/speylinechart.pdf&ved=0ahUKEwjNiLKUsezSAhXoQpoKHRixBnEQFggfMAI&usg=AFQjCNH_HCifM9uxp-alc2gkvFqmHy39hw&sig2=4fZZmaAkmthjp2s1-FUc5w Tutaj rekomendacje. Co do boleni się nie wypowiem. Skagit na nasze wody brałbym jakiś krótki ja łowię visionem, Darek chyba przerzucił najwięcej głowic więc zaproponuje z pewnością odpowiednią. Do tego tipy 10, 12 stóp.Na głowatkę dociąłbym skagit intermediate, ja akurat używałem visiona, z np. 700gr na pół i rzucał znad głowy bez tipa, jak będzie za ciężki to jeszcze skrócił, wygodnie się tym macha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 A można konstruować zestaw, że np. głowica pływająca, a tip inter albo sink? Czy raczej jak tip sink to też głowica powinna być tonąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Można wiele osób tak łowi pływający skagit i tonący t-tip.Przy głowacicy nie potrzeba moim zdaniem tipów, wystarczająco ciężko jest machnąć takim kurczakiem. Kiedyś Adam Sikora mówił mi, że niektórzy przy łowieniu głowacic montują pełny scagit odwrotnie, minus jest podobno taki, że czasami głowica się odwraca w czasie rzutu.Dla mnie krótka głowica ma o tyle znaczenie że możesz prowadzić przynętę dłużej (ściągnąć bliżej siebie) bez wciągania głowicy w przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 No wreszcie... Wystarczyło poczekać.Z dostępnych:'RIo' -rules!!Niekoniecznie Rio rules, i podałem je tylko do konkretnego przykładu.Znasz przecież profile głowic Rio jak i innych i wiesz że iFlight, będzie równie dobrze latał z tipem jak i bez. Max i Max Long także, bo mają takie same profile, że da się spokojnie zakotwiczyć nawet częscią głowicy.(...)Coś z tą tabelą nie tak, przynajmniej w odniesieniu do rzeczywistych wag głowic oferowanych w poszczególnych klasach przez znanych producentów. Przynajmniej dla głowic i linek short belly. tomaszek11.tabela opracowana dośc dawno i z grubsza zgadza się z wagami głowic speyowych (chociaż te i tak sa opisywane zwykle klasą kija) + głowice do rzutów znad głowy Polemizowałbym też z porównaniem Rio do amerykańskich samochodów, zwłaszcza w kontekście głowic Airflo Takiego Echo miałem okazję sprawdzić z Rio iFlight 400 grain - mnie pasował bardziej niż z cięższą głowicą Airflo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Krótka #6 Dec Hogan :miękki, wolny...da się polubić.Rio można o 50 gr mniej.Scandi Short Versitip #6 370/33' do lekkiej kotwicy,skagit flight 400/23' lub short 400/20' lub iflight/iShort do ciężkiej kotwy.Może fajnie chodzić jesienią na niskiej wodzie z muchami klasycznymi z Powerspey Versitip 6/7 485/58' taki kijek dla mnie to switch na morskie pstrągi. Edytowane 23 Marca 2017 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Gdzie w pl oprócz visiona można kupić takie tipy jak mi potrzeba?Bo z głowicami nie ma, aż takiego problemu chociaż ciut ubogo u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) http://www.taimen.com/pl/pl/category/glowice-rzutowe/58 Masz tam gotowe, jak równie tipy na metry do samodzielnego wykonania, jest wiele filmików na yt jak to samodzielnie zrobić. Edytowane 23 Marca 2017 przez Adrian Tałocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Coraz krótsze te spey'e robią...Albo oczy już nie te co kiedyś!?Może za jakiś czas wmiksujemy bombardy do dwuręcznego muchowania?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Bombardy niestety nie da rady wciągnąć w wężyki. Czas jest dużo bardziej odpowiedni dla dwuręcznej "metody żyłkowej" .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 iPad oszalał jak zasmarkałem szkło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (...) Czas jest dużo bardziej odpowiedni dla dwuręcznej "metody żyłkowej" .. Oczywiście nihil novi sub sole, Finowie na Teno stosują takie coś bez żenady na łososie z przybrzeżnych rynien (na jakieś tam pętle i tak nie ma miejsca, bo stoją ramię w ramię a za plecami buzują grille). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 I czyż nie jest to doskonały argument, abyśmy my - śmiali odkrywcy i bezceremonialni nowatorzy nie musieli ograniczać się tylko do rynien ?Wszystko jest flyfishingiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Witam.Myślę że jako założyciel wątku mogę Cię Sławku śmiało poprosić o to żebyś swoją "żyłkową obsesją" w nim (wątku tym) nie śmiecił ...Czy moją prośbę łaskawie uwzględnisz czy też nie, pozostawiam Twojej kulturze i stosunku do reszty Forumowiczów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 To największa przeszkoda w edukacji muchowania na dwie ręce:Oczy i uszy szeroko zamknięte,zwłaszcza na trafne spostrzeżenia pionierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Żyłka Ci niemiła ? Żyłkę dyskryminujesz ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Panowie, luzik. Ten dzial jest bardzo liberalnie moderowany i mam nadzieje, ze tak pozostanie. Nie wypraszajmy sie z watkow, ale tez trzymajmy sie tematow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundas233 Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Witam, posiadam dwureczną muchówkę Shekspira 4,2 metra w klasie 9-11 chcę nią spróbować łowić szczupaki na małych jeziorach gdzie brzegi są mocno zarośnięte i nie za bardzo jest jak rzucać klasyczną muchówka , jestem zielony w temacie DH i nie za bardzo wiem jaki sznur bądź głowicę kupić , będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Witam, posiadam dwureczną muchówkę Shekspira 4,2 metra w klasie 9-11 chcę nią spróbować łowić szczupaki na małych jeziorach gdzie brzegi są mocno zarośnięte i nie za bardzo jest jak rzucać klasyczną muchówka , jestem zielony w temacie DH i nie za bardzo wiem jaki sznur bądź głowicę kupić , będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki . a te 4,2m to żeby odrzucać linke klasycznie do tyłu ponad trzcinami czy tez jesteś w stanie się wysunąć choć trochę poza pas trzcin i ustawić do rzutu? Pytam bo od tego zależy odpowiedź co do masy głowicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Po zarażeniu się łososiowaniem przy okazji wyjazdu do Norwegii zacząłem szukać kija w 4 i więcej składów. Znalazłem loop evotec fast 14' #9 poniżej 200$. Jestteż blank cross s1 14' #9 i 13' #8, za niecałe 300$. Na łososie będę jeździł okazjonalnie - 1, 2 razy w roku + trociowanie u Nas w rzekach. Na ten moment mam gt4 catapult 13' #9 i jest to dla mnie świetna wędka, jedynie 3 kawałki są trudne w transporcie autem,nie wspominając o lotach samolotem.. Pytanie do doświadczonych kolegów. Czy ten evotec (brązowa seria z korkiem aglomerowanym) jest wystarczającą wędką czy jednak cross robi taką róznicę, że warto kupić blank, uzbroić i wydać łącznie 3-4x więcej ? Będę używał głowic skagit i scandi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Kacper, wiem, że się powtarzam, ale może ktoś jeszcze z tego skorzysta. Moim zdaniem Cross S1 gra o ligę wyżej niż Evotec Fast (który też nie jest złym kijem). Mam jednak porównanie tylko z kijów zbrojonych fabrycznie. Czytałem kiedyś opinię, że z Cross S1 zbrojonego w pracowni można jeszcze więcej wycisnąć. Bardzo fajne kije w 5 kawałkach robi Zpey i Salmo Logic. Czasem można trafić poprzednie modele za przystępną cenę. Chyba, że chcesz sam zbroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) Kacper, odpuść evoteca... Jak ktoś ci kiedyś da rzucuc crossem i tak go natychmiast sprzedasz i kupisz crossa.... Lepiej pominąć ten etap. Tylko niech ci nie przyjdzie do głowy iść po taniości i kupić Shakespeare Oracle w 6 kawałkach. Mój złamał się już drugi raz po godzinie rzucania... w tym samym miejscu co wcześniej. Zrobienie kija DH w 6 składzie okazuje się nie takie łatwe... Edytowane 18 Lipca 2018 przez mack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Sam nie podejmuję się zbrojenia wędki, bo nie mam o tym pojęcia. Szczególnie nie będę eksperymentował jeśli jest to blank tej klasy .Myślałem żeby wysłać do pracowni Pstrągman (Wojtek Grochola). Oryginalnie zbrojonym też bym nie pogardził. Jeszcze jedno pytanie - iść w stronę crossa s1 14' #9 czy 13' #8. Wędka ma być takim all-rounderem. Szkoda, że nie jest w 5 kawałkach, ale wszystkiego mieć nie można. Mack, masz zbrojonego w pracowni czy oryginalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) mam oba #9 i #8 w wersji 6 pcs. Różnica w mocy jest duża. Oba są świetne ale #8 jednak dużo finezyjniejsza i wolę ją. Ale prawda jest taka że ja jeżdże na łośki zazwyczaj na początku sezonu, więc w praktyce o wiele więcej łowię #9, która lepiej ogarnia wszelkie głowice full sink.Musisz sobie odpowiedzieć kiedy zazwyczaj będziesz na rzece i jakiego stanu wody możesz się spodziewać. Normalny / niski, rzeki średnie i mniejsze = 8, wysoki, duże rzeki = 9. Mam zbrojone z blanków, ale bez zmian w spacingu i przelotkach w stosunku do oryginałów. Tylko siodła kołowrotków mam zamontowane up lock. Edytowane 18 Lipca 2018 przez mack 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi